Ryby a mořské plody

Kapr na kmíně se zeleninou nakyselo a jemnou koprovou omáčkou

1 filet kapra
2 stroužky česneku
kmín
mletý pepř
sůl
50 g másla

zelenina

2 větší mrkve
1 větší petržel
množství celeru jako petržele
1 cibule
2 bobkové listy
voda
10 ml vinného octa
sůl

omáčka

5 žloutků
400 ml rybího vývaru
10 ml vinného octa
střik citronové šťávy
sůl
1 lžička cukru
nasekaný čerstvý kopr
30 g másla

Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na větší kousky (klínky) a povaříme ve vodě s bobkovým listem, solí a vinným octem. Vaříme na skus, odstavíme a ponecháme v nálevu marinovat.

Filet kapra osolíme, ochutíme mletým pepřem, kmínem, sekaným česnekem, koření jemně, ale důkladně vpracujeme do masa. Filet nakrájíme na porce, které opékáme ve vyšší pánvi na másle, nejprve kůží dolů, poté otočíme a dopečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C ještě 7−8 minut.

Na přípravu omáčky vymícháme v nerezové míse žloutky, vývar z kuřecího masa, bílé víno, citronovou šťávu, sůl, cukr a nasekaný kopr.

Mísu vložíme nad vroucí vodní lázeň a metličkou šleháme až do husté konzistence omáčky, v tuto chvíli odstavíme a vešleháme máslo.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl