Maso

Vepřová pečeně Arista

I v gastronomii platí "krása tkví v jednoduchosti". Za libou chutí rozplývající se ve vašich ústech nemusí stát nejdražší suroviny a hromada exotického koření či komplikované a náročné technologické postupy. Tento fakt potvrzuje toskánská pečeně, bylinkami provoněná, díky vínu příjemně navinulé chuti. Dozlatova opečené brambory nasají všechny ingredience, aroma a vytvoří tak báječnou přílohu z jednoho pekáče.

6 porcí

800 g vepřové pečeně
5 stroužků česneku
hrst čerstvého rozmarýnu (případně drceného, ne mletého)
hrstka soli
pepř podle chuti
olivový olej
červené víno na podlití
8 větších brambor

1. Stroužky česneku rozmačkáme a smícháme se solí, pepřem a nasekaným (drceným) rozmarýnem.

2. Do masa na pečeni uděláme nožem zářezy, do kterých vetřeme aromatickou směs. Zbytkem směsi potřeme maso i na povrchu.

Takto připravenou pečeni rychle osmahneme na pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran a sundáme z pánve.

3. Oloupané, omyté a osušené nové brambory nakrájíme na stejně velké stroužky a vyložíme jimi dno na pekáče. Pokapeme je olivovým olejem a posypeme solí, pepřem a rozmarýnem.

Na vrstvu brambor položíme připravenou orestovanou pečeni a dáme péct:

1. verze pro pečení podle Kluků - s ranými bramborami:

do trouby rozehřáté na cca 180 °C na dobu 45 minut, během pečení podléváme šťávou,

2. verze pro pečení podle toskánského receptu:

do trouby rozehřáté na 150 °C, přitom prvních 15 min. pečeme maso přikryté, po odkrytí podle potřeby občas poléváme směsí vína, vody a olivového oleje, aby se nevysušilo. Posledních 15 minut zvýšíme teplotu v troubě na 220 °C, aby se maso i brambory upekly dozlatova a získaly křupavou kůrku.

Upečenou Aristu podáváme nakrájenou na tenké plátky politou šťávou z pečeně a s bramborami.

Ohodnoťte tento recept: 

100 hlasů

Další recepty Celý díl