Luštěniny a obiloviny

Čočka nakyselo s kořenovou zeleninou a plněnou bramborou

4 porce

čočka

4 hrsti čočky
voda na namočení a uvaření
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
2 mrkve
2 petržele
¼ celeru
2 stroužky česneku
1 lžíce sádla
mletý pepř
sůl
střik octa
1 jarní cibulka
petrželka

plněné brambory

2 velké brambory
1 malá cibule
1 špekáček
2 stroužky česneku
mletá sladká paprika
1 lžíce sádla

Čočku namočíme nejlépe přes noc. Brambory taktéž uvaříme den předem, ne zcela doměkka, tak na 80 %.

Druhý den vodu slijeme, čočku propláchneme a uvaříme v čisté vodě s bobkovým listem a novým kořením. Vařenou čočku scedíme.

Na sádle opečeme na drobné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a nasekaný česnek, vmícháme čočku, opečeme, ochutíme solí, mletým pepřem a octem. Na závěr vmícháme jarní cibulku nakrájenou na kolečka, zelenou částí zdobíme na talíři.

Vařené brambory rozkrojíme podélně na půl, jemně je skrojíme, aby dobře stály na plechu, a vnitřní část vydlabeme.

Na pánvi osmahneme na sádle na půlkolečka nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené špekáčky, nasekaný česnek, vydlabané vnitřky brambor a důkladně opečeme do zlatavé barvy, ochutíme solí, mletým pepřem a paprikou, krátce opečeme a na závěr vmícháme mletou papriku. Touto směsí naplníme brambory a ve vyhřáté troubě na 150 °C zapečeme po dobu 20 minut.

Servírujeme porci čočky a plněnou bramboru, zdobíme nasekanou petrželkou a jarní cibulkou.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl