Zelný krém s uzeným masem


4 porce
1 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce sádla
½ lžičky kmínu
2 bobkové listy
250 g kysaného zelí
asi 1 l vývaru z uzeného masa
1 syrová brambora (na případné zahuštění)
sůl
mletý pepř
vložka do polévky
200 g uvařeného uzeného masa
4 malé brambory (grenaille) vařené ve slupce
2 krajíce staršího chleba
1 lžíce sádla
petrželka
Cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na sádle opečeme dosklovata, přidáme kmín, bobkový list a nasekaný česnek, zarestujeme a přidáme kysané zelí (můžeme předem pokrájet, není-li nakrouhané najemno), zalijeme vývarem z uzeného masa a vaříme, až je zelí zcela měkké.
Poté z polévky vyjmeme bobkový list a rozmixujeme ji. V případě, že ji chceme zahustit, přidáme ještě nastrouhaný brambor a provaříme. Na závěr dochutíme solí, popřípadě cukrem a mletým pepřem.
Uzené maso, brambory a chléb nakrájíme na kostičky a opečeme na sádle.
Do horké polévky až na talíři vkládáme vložku a posypeme nasekanou petrželkou.
Ohodnoťte tento recept: