Maso

Minutkový hovězí gulášek se zeleninou

Každý z nás uvítá ve spíži zásobičku v podobě kvalitního hovězího masa ve vlastní šťávě. Ano, tak jako dřív hospodařily naše babičky a prababičky a zavařovaly maso do skleněných „masovek“, i dnes lze takovou konzervu připravit nebo koupit a v případě potřeby velmi rychle použít ke konzumaci pouhým ohřátím.

4−6 porcí

100 g špeku
50 g sádla
2 cibule
1 mrkev
¼ celeru
6 brambor
10 stroužků česneku
100 g fazolových lusků
80 g rajského protlaku
lžíce divokého koření
snítka tymiánu
600 g hovězího masa ve vlastní šťávě
asi 1/2 l světlého nebo řezaného piva
hrst plocholisté petrželky

Nejprve si nakrájíme veškerou zeleninu – cibuli nahrubo, mrkev na kolečka, celer na kostičky, brambory na větší kostky, česnek na plátky, fazole na menší kousky.

Na sádle vypečeme kostičky špeku, přidáme cibuli a osmahneme. Poté osmahneme i ostatní zeleninu s kořením i tymiánem, zarestujeme rajský protlak, zalijeme pivem, případně dolijeme vodou tak, aby byla zelenina zakrytá. Dusíme doměkka, vmícháme kousky hovězího masa i se šťávou z konzervy. Povaříme asi pět minut, aby se maso dobře prohřálo, dochutíme solí, pepřem a sekanou petrželkou. Podáváme s chlebem.

Ohodnoťte tento recept: 

23 hlasů

Další recepty Celý díl