Prácheňská hnětynka


Rozkošné jsou prácheňské hnětynky. Navíc mají svoji historii a příběh, který vám prozradí návštěva se Střední školy Horažďovice, jež za tento cukrářský výrobek získala ocenění regionální potraviny.
těsto
380 g hladké mouky
3 g prášku do pečiva
10 g droždí
200 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
250 g másla
2 žloutky
60 ml 33% smetany
1 lžíce rumu
čokoládová poleva
200 g čokolády na vaření
100 g ztuženého pokrmového tuku
bílková poleva
1 bílek
150 g moučkového cukru
Mouku a moučkový cukr prosejeme na vál, přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr, droždí promáčknuté přes sítko, máslo změklé při pokojové teplotě, žloutky, smetanu a rum. Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme v lednici odležet 24 hodin.
Na pomoučeném vále vyválíme 3−4mm plát, z něho vykrajujeme větší kytičky a menší srdíčka, klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut dorůžova.
Poleva – tuk rozehřejeme na 40 °C, vmícháme nalámanou čokoládu a necháme rozpustit.
Bílek vymícháme s přesátým moučkovým cukrem do sněhobílé polevy.
Upečené kytičky máčíme v čokoládě, ihned na ně klademe do čokoládové polevy namočená srdíčka a ihned dozdobíme bílkovou polevou. Pracujeme s cukrářským sáčkem a špejlí.
Ohodnoťte tento recept: