Crème brûlée
/čti krém brilé/
Je sladký francouzský „pálený krém“. Konzistenci má jako pudink, ale je mnohem jemnější, protože je připraven ze smetany a žloutků.
6−8 porcí
1 l smetany ke šlehání
8 žloutků
120 g vanilkového cukru
1 vanilkový lusk1 lžíce likéru (např. amaretto, kahlua, grand marnier)
krystalový cukr na posypání
Smetanu zahřejeme na teplotu asi 40 °C, smícháme s vanilkovým cukrem a dření (semínky) vanilkového lusku. Když je cukr rozpuštěný, vmícháme žloutky a likér.
Směs nalijeme do ¾ do zapékacích misek, vložíme do vyššího pekáčku s vodou a v této vodní lázni pečeme při 125 °C 50−60 minut (větší miska déle času).
Po upečení necháme zchladnou, v lednici vychladit a před podáváním sypeme krystalovým cukrem, přelijeme destilátem a zapálené podáváme.
Ohodnoťte tento recept: