Saláty

Salát Waldorf

Světoznámý salát, jehož původ sahá na konec 19. století, připravil v hotelu Astoria na Manhattanu v New Yorku vrchní číšník Oscar Tschirk. Geniální kombinaci surovin výrazného a aromatického celeru, navinulých jablek, ořechů a majonézového dresinku, jenž vše sváže a uhladí. Tschirk prý přidával ještě bobule tmavého hroznového vína. Doufejme tedy, že to tak skutečně bylo. A kdyby snad ne, je to vlastně úplně jedno, protože máme před sebou recept s fantastickou chutí a plný vitaminů. Z tohoto důvodu kořenový celer nevaříme, pokud ho nakrájíte najemno syrový, je křehký, lahodný a plný zdraví.

6 porcí

½ malého kořenového celeru
3 řapíky řapíkatého celeru
2 kyselá jablka
3 lžíce majonézy
3 lžíce zakysané smetany
4 hrsti vlašských ořechů
třtinový cukr
citronová šťáva
mletý bílý pepř
sůl

Očištěný kořenový celer nakrájíme na tenké nudličky. Řapíkatý celer oloupeme škrabkou na brambory na také jej nakrájíme na tenké nudličky. Jablka bez jadřinců nakrájíme na tenké plátky, zastříkneme citronovou šťávou, aby nám nezhnědla.

Smícháme majonézu se zakysanou smetanou, dochutíme cukrem, pepřem, solí a citronovou šťávou. Do majonéze vmícháme celery a nakonec zlehka i jablka s ořechy.

Ohodnoťte tento recept: 

120 hlasů

Další recepty Celý díl