Maso

Steak z vyzrálého hovězího s omáčkou z pečených rajčat a piva a restované brambory

4 porce

4 ks vyzrálého hovězího steaku
sůl, pepř, olej

na omáčku

300 g zralých rajčat na stonku
500 ml černého piva
4 lžíce oleje
1 velká červená cibule
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl, pepř, chilli dle chuti

brambory

600 g uvařených baby brambor ve slupce
4 lžíce oleje
1 snítka rozmarýnu
sůl, pepř

Steaky osolíme, pokapeme olejem a důkladně vmasírujeme do masa, necháme odležet.

Je nutné, aby mělo maso pokojovou teplotu, neopékáme hned po vyjmutí z lednice!

Mezitím připravíme omáčku. Rajčátka vložíme do pekáčku a do 2/3 je zalijeme pivem. Zapečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut, aby získala opečenou barvu.

Do rozpáleného rendlíku vlijeme olej, opečeme na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vmícháme rajčatový protlak, opět zarestujeme, přidáme drcená rajčata, pivo, opečená rajčátka a vaříme 15 minut. Poté přepasírujeme přes cedník a zredukujeme do potřebné hustoty, osolíme a opepříme, případně dochutíme špetkou chilli.

Brambory překrájíme na půl, opečeme na oleji s nasekaným rozmarýnem, osolíme a opepříme.

Rozpálíme pánev, na něj vložíme připravený steak. Opékání podle šéfkuchaře Jana Rimplera je jednoduché a funguje!

Podle výšky steaku počítáme čas, jak dlouho steak opékat. To znamená, máme-li steak vysoký 4 cm a chceme-li docílit propečenosti medium (střední, kdy je maso šťavnaté), opečeme jej nejprve zprudka z obou stran po dobu 4 minut, poté zmírníme příkon tepla a opékáme stejný čas podruhé, opět 4 minuty z obou stran. Celková doba opékání je tedy 16 minut.

Steak vyjmeme, vložíme do alobalu, navrch steaku položíme snítku rozmarýnu a plátek másla. Uzavřeme a takto necháme polovinu opékacího času, tj. 8 minut.

Poté steak krájíme na tenké plátky, podáváme s brambory a rajčatovou omáčkou.

(Máslovou šťávu, která zbyla ze steaku, vlijeme do rajčatové omáčky.)

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl