Smažená jablíčka s vinnou omáčkou


Na tento pokrm volíme jablíčka kyselejší, aby ve sladké skořicové krustě vynikla jejich chuť, kterou také podpoří žloutková omáčka, lehce ovoněná alkoholem.
4 porce
Těsto
125 g hladké mouky
⅛ l mléka
střik 10° piva
2 vejce
½ sáčku vanilkového cukru
1 lžíce cukru
1 špetka soli
2 středně velká jablka
olej
Na obalení
3 lžíce krupicového cukru
1 lžíce skořice
Omáčka
4 žloutky
střik jablečné pálenky
střik prosecca nebo šumivého vína
1 vanilkový lusk
1 lžíce krupicového cukru
100 ml smetany ke šlehání
Z mouky, cukru, mléka, piva, vajec, cukru a soli vymícháme husté těstíčko.
Z jablíček vypíchneme jádřince a nakrájíme je na plátky, obalíme v těstíčku a zprudka a krátce smažíme, 1–1,5 minuty z každé strany. Vyjmeme z oleje na savý papír a obalíme ve směsi cukru a skořice. Smažená jablíčka podáváme se žloutkovou omáčkou.
Žloutky rozmícháme s jablečnou pálenkou, obsahem vanilkového lusku, cukrem a zastříkneme proseccem. Tuto směs šleháme nad vodní lázní a jakmile začne houstnout, vmícháme smetanu, odstavíme a podáváme.
Ohodnoťte tento recept: