Hovězí svíčková s bylinkovou krustou, chřestem a bolzánskou omáčkou


Copak v sobě skrývá bolzánská omáčka? Je to lehce pikantní vaječná, majonézovo-jogurtová chuť, osvěžená citronovou šťávou, hořčicí a pažitkou – skvělý doplněk ke šťavnatému masu s vůní rozmarýnu, šalvěje a parmezánu.
4 porce
800 g hovězí svíčkové
mletý pepř
rozmarýn
šalvěj
olivový olej
Maso vcelku opepříme.
Šalvěj s rozmarýnem nasekáme, smícháme s trochou olivového oleje a v bylinkách obalíme maso, necháme odležet.
Maso opečeme zprudka na oleji ze všech stran. Přípravu masa dokončíme v troubě těsně před podáváním – na maso poklademe plátky bylinkového másla (viz níže) a v rozpálené troubě na maximum zprudka a krátce zapečeme. Maso poté naporcujeme a podáváme s bolzánskou omáčkou (viz níže) a chřestem.
Parmezánské máslo
60 g másla
30 g strouhanky
30 g strouhaného parmezánu
1 lžíce hořčice
mletý pepř
sůl
Máslo promícháme se strouhankou, parmezánem, hořčicí, pepřem a solí. Z máslové směsi vytvoříme váleček, zabalíme do folie, dobře utáhneme a dáme do lednice ztuhnout.
Bolzánská omáčka
4 natvrdo vařená vejce
100 g majonézy
2 lžíce bílého jogurtu
2 lžičky hořčice
1 lžička citronové šťávy
2 lžíce pažitky
mletý pepř
sůl8 ks vařeného chřestu ve vodě se solí, citronovou šťávou nebo vinným octem
Vejce oloupeme, oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky rozmačkáme, smícháme s citronovou šťávou, olejem, solí, hořčicí a majonézou. Do směsi vmícháme na drobné kostičky nakrájený bílek a nesekanou pažitku.
Ohodnoťte tento recept: