Šnečí polévka se zeleninou a houbami


8 porcí
100 g mrkve
100 g pórku
100 g řapíkatého celeru
1 šalotka
2 stroužky česneku
snítka tymiánu
provensálské koření
50 g másla100 ml bílého vína
50 ml bílého portského vína
50 ml bílého vermutu (např. Noilly Prat dry)
250 ml šnečího vývaru
750 ml kuřecího vývaru
200 ml smetany
mletý pepř
sůl
jíška
50 g másla
50 g hladké mouky
200 ml studeného kuřecího vývaru
vložka do polévky
30 g másla
50 g mrkve
50 g řapíkatého celeru
50 g pórku
200 g lišek
200 g vařeného šnečího masa
hladkolistá petrželka
mletý pepř
sůl
na podávání
chips z bílého pečiva
klíčky
Mrkev, pórek, řapíkatý celer, šalotku a česnek nakrájíme, opečeme na másle dosklovata, vložíme snítku tymiánu a divoké koření, zarestujeme, zalijeme všemi druhy vína, ochutíme provensálským kořením, krátce povaříme, zalijeme šnečím a kuřecím vývarem. Vaříme asi půl hodiny.
Mezitím si připravíme jíšku – máslo rozpustíme v rendlíku, zasypeme moukou, za stálého míchání dohladka promícháme, odstavíme a necháme vychladnout.
Poté promícháme s trochou studeného kuřecího vývaru, aby v jíšce nebyly žádné hrudky, vmícháme do polévky i se smetanou, provaříme ještě 20 minut, osolíme, ochutíme mletým pepřem. Polévku scedíme.
Před podáváním polévku prošleháme, aby se provzdušnila.
Než se polévka provaří, připravíme si vložku do polévky – zeleninu nakrájíme na drobné kostičky (brunoise), opečeme ji na másle, přidáme natrhané lišky a pokrájené šnečí maso, nasekanou petrželku, lehce osolíme a opepříme.
Servírujeme tak, že vložku do polévky naaranžujeme do talíře, zalijeme horkou polévkou, ozdobíme chipsem a klíčky. Dobrou chuť!
Ohodnoťte tento recept: