Masovo-kroupové knedlíčky s majoránkovou omáčkou


Recept ze staré kuchařky využívá bylinkové sezony a v omáčce se objevuje libě vonící čerstvá majoránka.
4 porce
300 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
300 g uvařených mletých ječných krup
1 žloutek
2 stroužky česneku
drcený kmín
mletý pepř
sůl
olej
Majoránková omáčka
2 lžíce másla
1 šalotka
40 g hladké mouky
asi 0,5 l zeleninového nebo masového vývaru
2 dl smetany
2 hrsti čerstvé majoránky
sůlbílá bageta na podávání
Maso smícháme s kroupami, mleté velmi dobře pojí, přidáme žloutek, utřený česnek se solí, kmín a pepř.
Z těsta tvarujeme kuličky, které na oleji opečeme, necháme okapat na savém papíru a vložíme do připravené omáčky (viz níže), prohřejeme a podáváme.
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, zaprášíme moukou, osmahneme a za stálého míchání zalijeme vývarem, provaříme 20 minut, zjemníme smetanou, dochutíme majoránkou a solí.
Ohodnoťte tento recept: