Maso

Jelení hřbet s bramborovými dolfi a cibulovým zelím

4 porce

600 g jeleního hřbetu
mletý pepř
sůl
rozmarýnový olej
snítka rozmarýnu
50 g másla

Očištěný jelení hřbet osolíme, opepříme a do masa vetřeme olej.

Na rozpálené pánvi s trochou oleje opečeme hřbet z obou stran, vložíme snítku tymiánu a máslo, zmírníme příkon a dopečeme. Během pečení přeléváme výpekem.

cibulové zelí

3 cibule
1 menší vařená červená řepa
50 g másla
špetka šafránu
1 lžíce medu
100 ml bílého vína
1 lžíce křenové pasty
mletý pepř
sůl

Cibuli nakrájíme na klínky, řepu na tenké plátky.

Na másle opečeme cibuli, přidáme špetku šafránu, lžíci medu, necháme zkaramelizovat, podlijeme bílým vínem, přidáme řepu, osolíme, opepříme a na závěr vmícháme křenovou pastu.

bramborové dolfi

600 g ve slupce uvařených brambor
1 cibule
1 stroužek česneku utřený s olejem
špetka muškátového oříšku
1 vejce
1 lžíce bramborového škrobu
2 lžičky soli
hrubá mouka podle potřeby
olej na smažení

Jednu polovinu oloupaných brambor nastrouháme najemno, druhou nahrubo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek, muškátový oříšek, vejce, bramborový škrob, sůl, postupně přidáváme hrubou mouku, abychom vytvořili kompaktní těsto, trochu řidší než na bramborové knedlíky.

Pomocí dvou lžic tvarujeme noky, které vhazujeme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Odkládáme na savý papír a necháme okapat.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl