Maso

Vepřový bůček na kmíně se zelím na ryzlinku a houskové knedlíky vařené v ubrousku

Máme tady vepřo-knedlo-zélo po vídeňsku. Pěkně prorostlý bůček hojně okmínovaný, jemné knedlíčky a zelí ochucené bílým vínem – ryzlinkem rýnským.

6 porcí

1,2 kg bůčku s kostí a kůží
6 stroužků česneku
kmín
sůl
voda na podlití

Bůček nařízneme na straně kůže do mřížky. Maso nakrojíme i kolem žeber, aby se dala po upečení lehce vytáhnout.

Česnek najemno nasekáme (nelisujeme) a spolu se solí ho vpracujeme do masa, svrchu vydatně pokmínujeme, vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody a pozvolna pečeme při 160−170 °C doměkka a dozlatova, asi dvě hodiny.

Po upečení z bůčku odstraníme kosti, krájíme plátky a podáváme s knedlíkem a zelím.

houskové knedlíky vařené v ubrousku

0,5 kg kostiček suché křupavé housky
6 vajec
asi 750 ml mléka
muškátový oříšek
špetka mletého pepře
lžička soli

Vejce rozšleháme metličkou, přilijeme mléko, ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a touto směsí zalijeme kostky suché housky. Necháme 30−40 minut nasáknout, poté vypracujeme těsto, které zabalíme do mokré, studené, dobře vyždímané utěrky, po stranách provázkem natěsno utáhneme a dáme pozvolna vařit na 30 minut.

zelí na ryzlinku

1 menší hlávka zelí
rostlinný olej
4 lžíce cukru
2 cibule
mletý bílý pepř
kmín
sůl
Ryzlink rýnský

Hlávku zelí nakrájíme na nudličky, cibuli na hrubší kostičky. V kastrolu na troše oleje rozpustíme cukr, necháme zkaramelizovat do zlaté barvy, přidáme cibuli, kterou osmahneme dosklovata, vmícháme zelí, osmahneme, osolíme, ochutíme pepřem, kmínem, zalijeme ryzlinkem a zaklopené dusíme asi 25 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

50 hlasů

Další recepty Celý díl