Maso

Falešná svíčková s koprovou omáčkou

Sezona kopru začíná a vy určitě neodoláte báječné domácí koprovce.

4 porce

800 g falešné hovězí svíčkové
100 g uzeného špeku nebo slaniny
1 mrkev
1 petržel
¼ celeru
1 cibule
snítka petrželové natě
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
olej
sůl
voda

Maso očistíme, prošpikujeme špalíčky špeku, osolíme a opepříme. V kastrolu maso na oleji osmahneme ze všech stran a vyjmeme.

V základu po masu opečeme nahrubo nakrájenou zeleninu i koření. Pokud je třeba, přidáme trochu oleje. Vložíme zpět maso, zalijeme vařící vodou, přidáme snítku petrželové natě a zakryté vaříme doměkka. Maso vyjmeme a vývar scedíme – použijeme ho do omáčky.

omáčka

150 g másla

1 bílá cibule 

80 g hladké mouky

asi 750 ml masového vývaru
200 ml smetany

mletý bílý pepř

2 hrsti čerstvého kopru
sůl

máslo a žloutek na zjemnění
ocet a cukr na dochucení

Máslo přepustíme, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem z masa a 20 až 30 minut povaříme. Poté omáčku přepasírujeme přes husté síto, zjemníme smetanou, odstavíme, vmícháme žloutek a máslo, dochutíme solí, pepřem, octem a podle chuti i trochou cukru.

knedlíky

400 g hrubé mouky
10 g droždí
2 lžičky cukru
asi 250 ml mléka
3 housky
50 g másla
2 žloutky
sůl

Housky nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle.

Do mísy vsypeme mouku, uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek.

Poté přidáme zbytek mléka, žloutky, sůl a vypracujeme hladké těsto, do kterého vmícháme kostičky opečené housky. Zakryté utěrkou necháme hodinu kynout.

Z vykynutého těsta tvarujeme šišky, vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Po vyjmutí propíchneme vidličkou a krájíme plátky. Podáváme k omáčce s masem.

Další recepty Celý díl