Maso

Jemná paštika z drůbežích jater s levandulovým želé

500 g drůbežích jater
100 g sušených brusinek
250 g másla
50 g smetany
2 šalotky
2 stroužky česneku
svazek čerstvého tymiánu s rozmarýnem
1 dl brandy
sůl, mletý pepř
2 dl levandulového sirupu
5 g sypké želatiny

Sušené brusinky namočíme do brandy, aby nasákly a změkly. Drůbeží játra očistíme a překrájíme na větší kousky. Na pětině másla zapěníme nadrobno nakrájenou šalotku s rozmáčknutým a nasekaným česnekem a svazkem tymiánu s rozmarýnem. Pak přidáme pokrájená játra a opečeme tak, aby vnitřek jater nebyl úplně propečený.

Slijeme na pánev brandy z brusinek a necháme odpařit. Osolíme a opepříme podle potřeby. Vyjmeme svazek tymiánu a přendáme do vysoké misky. Játra vymixujeme dohladka se smetanou. Pak vmixujeme (postupně přidáváme) na kostky nakrájené ztuhlé máslo. Nakonec ručně vmícháme polovinu namočených brusinek. Vše nalijeme do připravené formy a dáme ztuhnout do chladničky.

Druhou polovinu brusinek nasekáme nadrobno. Levandulový sirup vlijeme do kastrůlku a vmícháme sypkou želatinu a necháme nabobtnat, pak zahříváme na mírném plameni maximálně do 80 °C a zlehka! mícháme, aby nevznikly vzduchové bubliny. Pak vmícháme rozsekané brusinky.

Necháme zchladnout tak, aby želé bylo studené, ale stále ještě tekuté. Nalijeme na povrch vychlazené paštiky a necháme v chladu ztuhnout. Při servírování vypichujeme z formy paštiku pomocí nahřáté lžíce.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl