Maso

Kuře Marengo

Kuře Marengo – neboli: Co polní kuchyně dala. Ano, jak píšeme v úvodu, Napoleonův kuchař musel vytvořit chutnou krmi z dostupných zásob a vznikla právě tato dobrota v blízkosti italské obce Marengo, kde vojevůdcova vojska bojovala.

4 porce

1 kuře
olivový olej
2 šalotky
2 stroužky česneku
střik koňaku nebo brandy
0,5 l suchého bílého vína
4 velká rajčata
6 velkých žampionů
bouquet garni (svazek bylinek – petrželka, tymián, bobkový list)
hrst zelených oliv bez pecek
2 lžíce petrželkového másla
plocholistá petrželka na ozdobení

Na podávání

bílá bageta
olivový olej
8 křepelčích vajíček

Petrželkové máslo

50 g másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce sekané petrželky
špetka soli
špetka mletého pepře
střik citronové šťávy

Šalotku nakrájíme nadrobno, česnek a žampiony na plátky, z rajčat odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky.

Čtvrtky kuřete (bez křídel!) osolíme, opepříme a na oleji opečeme dozlatova, vložíme do pekáče a dáme do vyhřáté trouby (170 °C) péct. Podlijeme trochou horké vody nebo vývarem.

Vypečený tuk po kuřeti z pánve nevyléváme, opečeme na něm šalotku, česnek, pozvolna podusíme, zastříkneme koňakem, podusíme, vložíme žampiony, osmahneme, rajčata, podlijeme vínem, osolíme, opepříme a vložíme svazek bylinek, přidáme lžíci ochuceného másla. Zakryté pokličkou dusíme asi 10 minut.

Když je kuře pečené, rajčatovou směs vložíme do pekáče ke kuřeti (svazek bylinek vyjmeme), přidáme olivy, dochutíme a společně ještě 10 minut pečeme.

Bagetu, bílý chléb nebo veku našikmo nakrájíme a opečeme na olivovém oleji. Na ni poklademe sázená křepelčí vajíčka a podáváme k porci kuřete.

Další recepty Celý díl