Maso

Mleté maso v županu

Kaloricky vydatné, avšak výborné jídlo ve skvostném obalu. Takové překvapení na talíři. Máme prozradit, co se skrývá uvnitř balíčku listového těsta? Skvěle ochucená placička mletého masa, zalitá žampionovým bešamelem.

4–6 porcí

½ kg mletého masa z vepřové plece
1 červená cibule
hrst plocholisté petržele
3 žloutky
drcený pepř
žluté kari
sůl
olivový olej
½ kg listového těsta
1 žloutek na potření
slunečnicová a sezamová semínka

Omáčka

200 g másla
400 g žampionů
2 šalotky
50 g hladké mouky
4 dl mléka
muškátový oříšek
mletý pepř
sůl
100 g strouhaného parmazánu

Salát

100 g ředkviček
1 salátová okurka
200 g salátu polníček
balsamikový ocet
olivový olej
sůl

Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, nasekanou petrželí, žloutky, kořením, solí a pár kapkami olivového oleje. Z ochucené masové směsi vytvarujeme potřebný počet karbanátků (4–6) a opečeme z obou stran na oleji. Necháme zchladnout.

Na másle osmahneme najemno krájenou cibulku a plátky žampionů, zasypeme moukou, za stálého míchání zalijeme mlékem, povaříme 15 minut, ochutíme a na závěr vmícháme strouhaný parmezán. Necháme zchladnout.

Listové těsto rozválíme na plát a podle zvoleného množství porcí nakrájíme čtverce.

Na střed každého čtverce položíme karbanátek, zalijeme omáčkou, uzavřeme tak, aby v cípech zůstaly malé otvory a mohla tudy unikat pára. Potřeme rozmíchaným vejcem, posypeme semínky a ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C dozlatova.

Ihned podáváme, nejlépe s čerstvým listovým salátem.

Ohodnoťte tento recept: 

43 hlasů

Další recepty Celý díl