Krkovice plněná špekovým zelím


Zelí, jež tvoří náplň masa, je třeba výrazněji ochutit. Při pečení se šťáva a koření dostávají do masa, zelí je naopak prostoupeno vytékajícím tukem z masa.
6−8 porcí
1,2 kg vepřové krkovice vcelku
200 g uzeného špeku
1 lžíce oleje
1 cibule
½ malé hlávky bílého zelí
1 menší brambora
2 lžičky drceného hořčičného semínka
2 lžičky celého hořčičného semínka
drcený kmín
cukr
ocet
sůl
0,5 l 10° piva
2 dl masové šťávy z výpeku
sklenička nakládaných cibulek
2 lžíce plnotučné hořčice
čerstvý křen
½ chleba na podávání
Špek a cibuli nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky. Na troše oleje vypečeme špek, přidáme cibuli, celou hořčici, osmahneme, zelí, drcenou hořčici, drcený kmín, cukr, sůl, osmahneme, podlijeme pivem a dusíme doměkka, během vaření přistrouháme brambor, abychom zelí zahustili, dochutíme octem a provaříme ještě deset minut, necháme zchladnout.
Do masa prořízneme otvor, naplníme zelím a sepneme. Maso vložíme do pekáče, podlijeme pivem, osolíme a pečeme při 170 °C asi 45 minut.
Zbylé zelí vložíme do pekáče k masu.
Šťávu vypečenou z krkovice slijeme do kastrůlku, vmícháme plnotučnou hořčici, sterilované cibulky a necháme dobře prohřát.
Servírujeme plátek masa, zbytek zelí, šťávu s cibulkami, navrch postrouháme křenem.
Podáváme s chlebem.
Ohodnoťte tento recept: