Velikonoční mini mazance


Malé jednoporcové mazanečky jsou rozkošné, malé a voňavé. Chutnají samotné i pomazané máslem, zůstávají dlouho vláčné.
10 kusů
½ kg polohrubé mouky
30 g droždí
100 g krupicového cukru
asi 3 dl mléka
70 g másla
50 g sádla
špetka soli
špetka muškátového květucitronová kůra
100 g rozinek máčených v rumu
100 g loupaných mandlí
Na potření
50 g přepuštěného másla
20 g krupicového cukru
2 dl vody
podle chuti moučkový cukr na posypání
Připravíme kynuté těsto s rozinkami a mandlemi.
Droždí v míse rozetřeme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem, vmícháme lžíci mouky a přikryté necháme vyběhnout.
Poté přidáme rozpuštěné a vlažné máslo se sádlem, sůl, muškátový květ, dobře promísíme. Těsto necháme kynout asi hodinu a půl na teplém místě, během kynutí dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na deset stejných částí a tvarujeme malé bochánky – mazance.
Navrchu každého nařízneme křížek, necháme ještě kynout na vymaštěném plechu, potřeme rozpuštěným máslem, pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Po vyjmutí z trouby ještě horké mazance potíráme rozvařeným cukrem ve vodě. Podle chuti můžeme ještě pocukrovat.
Ohodnoťte tento recept: