Maso

Králičí stehno se špenátovou nádivkou

Plněná stehýnka jsou atraktivním kouskem masa na talíři, poctivou a výtečnou porcí na sváteční stůl. Důležitou částí pokrmu je hojnost kořeněného cibulo-česnekového základu a křehká zeleninka s luštěninou a pikantní klobáskou.

4 porce

Nádivka

80 g másla
2 stroužky česneku
200 g čerstvého špenátu
200 g kozího sýra
sůl

Do základu

olej
3 cibule
8 stroužků česneku
2 snítky tymiánu
4 bobkové listy
80 g dijonské hořčice
1 dl bílého vína
muškátový květ
mletý pepř
sůl
vývar (zeleninový, masový) nebo voda na podlití

Králičí stehna připravíme na plnění – vyřízneme stehenní kost a maso lehce rozřízneme, opepříme a osolíme.

Na másle osmahneme plátky česneku, přidáme špenát, rozdrobíme sýr, osolíme, promícháme a necháme zchladnout. Nádivkou naplníme stehna a zabalíme do alobalu.

Na oleji osmahneme na klínky nakrájenou cibuli a česnek na plátky, přidáme tymián, bobkový list, vmícháme hořčici, osmahneme, zalijeme vínem, dochutíme muškátovým květem, mletým pepřem, solí, vložíme připravená stehna a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 1,5 hodiny. Během pečení podléváme horkým vývarem nebo vodou.

Pokud chceme mít stehýnka dozlatova zabarvená, ke konci pečení alobal sejmeme a dopečeme na barvu.

Jarní zelenina s klobáskou

200 g hráškových lusků
100 g nakládaných kukuřičných klásků
200 g mladých vařených brambor ve slupce
200 g vařených červených fazolí
100 g pikantní klobásky
olej
mletý pepř
sůl

Hráškové lusky a kukuřičky rozkrojíme napůl (máme-li drobnější kousky, krájet nemusíme), brambůrky na čtvrtky, klobásky na plátky. Na oleji orestujeme nejprve klobásku do křupava. Přidáme zeleninu, fazole a orestujeme. Ochutíme kořením a podáváme s králíkem.

Další recepty Celý díl