Maso

Paštika z králíka

Jemné maso králíka doprovází chuť a vůně anglické slaniny a pikantní sladko-kyselá pomerančová omáčka s tóny exotického koření. Paštiku doporučujeme připravit den před konzumací, aby měla šanci dobře ztuhnout a chutě měly možnost vzájemně se propojit.

8−10 porcí

500 g vařeného masa z králíka
250 g anglické slaniny vcelku
1 menší cibule
2 vejce + 1 žloutek
2 lžíce strouhanky
mletý pepř
sůl
1 dl sladké smetany
sádlo na vymaštění formy
200 g plátků anglické slaniny

Maso uvaříme v zeleninovém vývaru doměkka (cca 1 hod), poté vykostíme a spolu se 150 g slaniny a s cibulí umeleme dvakrát na masovém strojku.

K umletému masu přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, vejce, žloutek, strouhanku, mletý pepř, sůl a smetanu.

Formu na paštiku vymažeme sádlem, vyložíme plátky anglické slaniny, naplníme fáší, několikrát sklepneme, zakryjeme pečicím papírem nebo alobalem a ve vodní lázni pečeme ve vyhřáté troubě na 165 °C asi 80 minut.

Paštiku necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne, vyklopíme ji a krájíme na porce, podáváme s pomerančovou omáčkou nebo brusinkami, různými druhy chutney, bílým chlebem nebo toasty.

Pomerančová omáčka

4 pomeranče
asi 2 lžíce cukru
4 hřebíčky
kousek skořice
kousek badyánu
špetka soli
špetka chilli
špetka sušeného zázvoru
5 cl koňaku nebo brandy
50 g másla

Z pomerančů vymačkáme šťávu. V kastrůlku rozpustíme cukr na karamel, zalijeme šťávou, mícháme, až se karamel rozpustí, přidáme celé hřebíčky, skořici, badyán a redukujeme. Když tekutina zhoustne, dochutíme solí, chilli, zázvorem a koňakem. Krátce provaříme, odstavíme a vmícháme máslo.

Další recepty Celý díl