Maso

Vepřová rolka s uzeným masem a špenátem

Jaro je tady, a proto kombinujeme maso se svěží zeleninkou, plníme jej rozličnými nádivkami a doplňujeme čerstvým salátkem.

6−8 porcí

1 kg vepřové kýty
200 g uzené krkovice nebo bůčku
3 rohlíky
4 dl smetany
1 vejce
200 g čerstvého listového špenátu nebo kopřiv
muškátový oříšek
hrst petrželky
2 snítky tymiánu
sůl
bílé víno na podlití

Jarní zeleninový salát

1 listový salát
100 g ředkviček
1 salátová okurka
červený vinný ocet
slunečnicový olej
cukr
mletý pepř
sůl

Uzené maso a rohlíky, krájené na kostky, společně na sucho opečeme, necháme krátce prochladnout, poté zavlhčíme smetanou, přidáme špenát, ochutíme sekanými bylinkami, solí, muškátový oříškem, přidáme vejce a dobře promícháme.

Kýtu přes vlákno nařízneme, abychom získali co největší plát, pokryjeme folií a rozklepeme. Poklademe nádivkou, zarolujeme, svážeme provázkem, na pekáči přelijeme vínem a pečeme v rozehřáté troubě dozlatova při 165 °C, asi 80 minut. Během pečení podléváme bílým vínem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Rolka chutná jak teplá, tak studená.

Omytý salát necháme okapat a natrháme, ředkvičku nakrájíme na plátky, okurku zbavenou semínek na půl plátky a těsně před podáváním zlehka promícháme s dresinkem vymíchaným z octa, oleje, cukru, pepře a soli.

Ohodnoťte tento recept: 

53 hlasů

Další recepty Celý díl