Kuře pečené na tymiánovém másle s citronovo-zázvorovou šťávou


4−6 porcí
1 kuře
80 g másla
hrubozrnná mořská sůl
čerstvě mletý pepř
2 snítky čerstvého tymiánu
2 citrony
4 dl bílého vína
Kuře očistíme, odřízneme krk a křídla, které vložíme na dno pekáče (kvůli kvalitní šťávě).
Plátky másla obalíme ve směsi soli, pepře, tymiánu a citronové kůry a vložíme je pod kůži kuřete. Kuře ještě svrchu lehce posypeme solnou směsí, dáme do pekáče, podlijeme vínem a v rozpálené troubě při 250 °C 10−15 minut zapečeme, potom při 150 °C dopékáme ještě asi hodinu.
Upečené kuře rozdělíme na jednotlivé porce, podáváme přelité zázvorovou šťávou, jako přílohu volíme glazovanou zeleninku, nebo se hodí i rýže či bramborové kroketky.
Šťáva ke kuřeti
2 lžíce krystalového cukru
2−3 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
1 dl bílého vína
šťáva z výpeku
citrónová šťáva
čerstvě mletý pepř
sůl
V kastrůlku rozpustíme cukr, vmícháme nastrouhaný zázvor a necháme zkaramelizovat, podlijeme vínem a necháme provařit, vmícháme přecezenou šťávu z kuřete, dochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí.
Zelenina
250 g mrkve
250 g hráškových lusků
40 g másla nebo výpeku z kuřete
mletý pepř
sůl
Nakrájenou mrkev a hráškové lusky spaříme a prudce zchladíme. Na másle zeleninu osmahneme, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, ochutíme pepřem a solí.
Ohodnoťte tento recept: