Saláty

Salát Niçoise (čti nysuáz)

4 porce

100 g zelených fazolových lusků
250 g římského salátu
100 g salátové okurky
100 g rajčat
150 g vařených brambor (raných, salátových nebo odrůdy ratte)
2 natvrdo vařená vejce
200 g čerstvého tuňáka
10 g ančoviček
80 g černých oliv
olivový olej
sůl

Fazolky spaříme, ihned vložíme do studené vody a scedíme.

Nakrájíme zeleninu – salát na nudličky, okurku zbavenou semínek na tenké plátky, rajčata taktéž, brambory na plátky, vejce na čtvrtky.

Tuňáka opečeme na olivovém oleji dorůžova, necháme vystydnout a krájíme na plátky.

V míse smícháme zeleninu a promícháme s dresinkem (viz níže), upravíme na talíř, ozdobíme vejcem, plátkem tuňáka, ančovičkami a olivami.

Dresink

2 žloutky
střik vinného octa
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička krystalového cukru
mletý pepř
sůl
1 dl olivového oleje
1 stroužek česneku
4 ančovičky

Žloutky, ocet, hořčici, cukr, pepř a sůl vyšleháme v míse a postupně přiléváme olivový olej, až se nám vytvoří emulze majonézové konzistence, poté vmícháme drcený česnek a nasekané ančovičky.

Ohodnoťte tento recept: 

23 hlasů

Další recepty Celý díl