Maso

Jelení paštika s mandlemi, rybízovou omáčkou a jablkovým chutney

Není nad domácí paštiku! Ovšem paštika, třebaže je dobře ochucená kořením žádá ještě patřičné doplnění v podobě výrazných brusinek, lahodných kompotů nebo chutney. Teprve pak se můžeme těšit z té správné chuťové harmonie.

10 porcí

½ kg vařené zvěřiny (ořezu) s divokým kořením
½ kg vepřového bůčku bez kosti
100 g cibule
sádlo
z ½ citrónu kůra
čerstvě mleté paštikové koření (pepř, majoránka, hřebíček, muškátový oříšek, tymián)
3 žloutky
2 lžíce koňaku
3 lžíce strouhanky
150 g anglické slaniny
100 g blanšírovaných mandlí
sůl
sádlo na vymazání formy
celozrnné toasty

Vepřový bůček nakrájíme na kostky a osolíme, necháme odležet, nejlépe přes noc.

Spolu s uvařenou zvěřinou bůček umeleme na masovém strojku dvakrát, přidáme na sádle dosklovata usmaženou cibuli, citrónovou kůru, koření, žloutky, koňak, strouhanku a dobře promícháme. Máme-li nahrubo mleté nebo drcené koření, raději ho ještě přes husté síto přesejeme, abychom v paštice neměli hrubší kusy. Na závěr vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu a mandle (loupané).

Formu na paštiku vymažeme sádlem, naplníme míšeninou, sklepneme, zakryjeme alobalem a pečeme ve vodní lázni při 160 °C asi hodinu a půl.

Po upečení necháme vychladnout, vyklopíme a krájíme na plátky.

Podávat můžeme s brusinkami, jablkovým či hruškovým kompotem nebo jako my s rybízovou omáčkou a jablkovým chutney a křupavým toastíkem.

Rybízová omáčka

150 g rybízového džemu
1 lžíce sladkého červeného sladkého vína
šťáva z půlky pomeranče
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
špetka soli

Džem smícháme s vínem, pomerančovou kůrou a šťávou v hladkou omáčku. Podle chuti přidáme špetičku soli.

Jablkové chutney

4 lžíce krupicového cukru
4 jablka
citrónová šťáva
2 cl rumu
4 hřebíčky
kousek celé skořice
špetka mletého kardamomu
špetka chilli

V kastrůlku nebo pánvi rozpustíme cukr, přidáme na kostičky nakrájená jablka, zastříkneme citrónovou šťávou, rumem a za průběžného míchání rozdusíme s kouskem celé skořice a hřebíčky.

Když mám směs povidlovou konzistenci, dochutíme mletým kardamomem a špetkou chilli.

Skořici a hřebíčky po uvaření vyjmeme.

Další recepty Celý díl