Domácí omeleta z kysané smetany s ovocem
Famózní dezert připravený jako „minutka“. Dělá se bezprostředně před podáváním. Osvěžující sladká tečka za vynikajícím menu.
5−6 porcí
Omeleta
3 lžíce kysané smetany
3 vejce
1 lžíce polohrubé mouky
20 g kypřicího prášku
30 g krystalového cukru
30 g vanilkového cukru
máslo nebo olej na pečení
jahodový nebo brusinkový džem
50 g krystalového cukru na posypání
Ovocný salát
100 g ananasu z kompotu bez nálevu
100 g mandarinek z kompotu bez nálevu
1 kiwi
1 jablko
100 g hroznového vína
sušené brusinky a rozinky
Nejprve si připravíme ovocný salát. Ovoce nakrájíme na malé kostičky a smícháme se sušenými brusinkami a rozinkami.
Smetanu, vejce, mouku s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem zlehka promícháme a vlijeme na rozehřátou pánev (s kovovým nebo odnímatelným uchem) s máslem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 220 °C dorůžova.
Ještě teplou omeletu potřeme džemem, do střední třetiny poklademe ovocem, přeložíme, strany přeložíme a překlopíme na talíř.
Omeletu zasypeme krystalovým cukrem a rozpáleným železem vytvoříme přes omeletu mřížky – cukr krásně zkaramelizuje.
Podáváme se zakysanou smetanou a mandlovými plátky.
Ohodnoťte tento recept: