Maso

Jehněčí kýta se sladkou koprovou omáčkou, bramborami s tvarohem a haluškami

Neobvyklá kombinace, kterou mistr Košnář dotáhl k dokonalosti. Základem je skvělé jehněčí a přílohy kolem jsou prosté, ale skvostné a bezvadně se doplňují. Netradiční je koprová omáčka nasladko. Nechť, přesvědčte se sami, že chutná skvěle.

6 porcí

2 kg jehněčí kýty s kostí
mletý pepř
sůl
150 g másla

Jehněčí kýtu vykostíme a stáhneme řeznickým provázkem.

Cibuli nakrájíme na hrubé klínky, rozložíme ji na dno pekáče, vložíme kýtu, kterou osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, máslo i kost z kýty. Podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme za občasného přelití vypečenou šťávou doměkka.

Koprová omáčka

100 g másla
asi 100 g hladké mouky
1 l 33% smetany
asi 80 g cukru
sůl
svazek kopru

Na másle připravíme jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme smetanu, provaříme 20 minut. Během vaření ochutíme cukrem, solí a přidáme sekaný kopr.

Brambory s tvarohem

1 kg brambor
200 g tvrdého tvarohu
sůl
100 g másla

Brambory oškrábeme a uvaříme v osolené vodě, můžeme přidat kmín. Scezené brambory podáváme se strouhaným tvarohem, přeléváme přepuštěným máslem.

Halušky s máslem

asi 10 porcí

200 g syrových brambor
1 kg hladké mouky
2 dl mléka + voda podle potřeby
sůl
přepuštěné máslo

Syrové brambory oškrábeme a nastrouháme najemno, v míse je smícháme s mlékem, moukou, solí, podle potřeby přidáváme vodu, těsto by nemělo být ani příliš řídké, ani příliš husté. Takové, aby se dalo dobře protlačit sítem na halušky (noky). Zavařujeme do vroucí osolené vody.

Ohodnoťte tento recept: 

33 hlasů

Další recepty Celý díl