Pastítsio


Na kuchyňském hřišti budeme svědky exhibice italsko-řecké kuchyně. Recept je uváděn jako řecká specialita, ovšem je jasnou fúzí těchto dvou kuchyní, takže zachutná každému milovníkovi středomořské gastronomie.
4−6 porcí
400 g lilku
3−4 stroužky česneku
olivový olej
150 g pancetty
100 g mrkve
100 g cibule
100 g řapíkatého celeru
600 g jehněčí plece
500 g drcených loupaných rajčat
2 malé chilli papričky
čerstvý tymián
oregano
plocholistá petrželka500 g suchých makaronů nebo jiných dutých těstovin
masový vývar na uvaření makaronů
Bešamel
100 g másla
30 g hladké mouky
300 ml mléka
sůl
100 g pecorina (ovčí sýr na strouhání)
máslo na vymazání formy
petrželka
Lilek nakrájíme na 0,5 cm tenká kolečka, rozložíme na mísu, zasypeme drceným česnekem, pokapeme olivovým olejem a necháme marinovat.
Makaróny uvaříme v masovém vývaru na skus, scedíme a omastíme olejem, aby se nám neslepily. Vývar z těstovin nevyléváme, ponecháme ho stranou na podlévání jehněčího ragú.
Panchettu a zeleninu nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji opečeme nejprve panchettu, potom přidáme mrkev, cibuli a celer. Dobře osmahneme a vložíme na malé kostky nakrájené jehněčí. Orestujeme, vlijeme drcená rajčata, ochutíme chilli, tymiánem, oreganem, podlijeme vývarem z těstovin a dusíme doměkka.
Z mouky a másla připravíme jíšku, za stálého míchání zalijeme studeným mlékem, 20 minut provaříme a do odstavené bešamelové omáčky vmícháme strouhaný sýr.
Do vymazaného pekáče vrstvíme: makaróny, poté masové ragú, makaróny, lilek, masové ragú a na závěr makaróny a zalijeme bešamelovou omáčkou. Vložíme do trouby rozpálené na 200 °C a pečeme do zlatova. Na talíři sypeme nasekanou petrželkou.
Ohodnoťte tento recept: