Crème caramel


Ač vypadá nóbl, je crème caramel [krém karamel] vcelku snadnou záležitostí. Abundantní dávka žloutků zajistí barvu i náležitou konzistenci, tučná šlehačka pak jemnost a vanilka vůni. Určitě jím omráčíte své hosty při slavnostních příležitostech.
6 porcí
200 g jemného krystalového cukru
4−5 lžic vody
350 ml mléka
200 ml šlehačky 33%
1 tobolka čerstvé vanilky
4 vejce
2 žloutky
Na ozdobení
ovoce
4 snítky máty
ušlehaná šlehačka
V kastrůlku rozpustíme cukr ve vodě a připravíme karamel (nesmí být příliš tmavý, byl by hořký), který ihned nalijeme do misek.
Mléko, šlehačku, obsah vanilkového lusku smícháme společně s vejci a žloutky. Nalijeme do misek na karamel. Zakryjeme alobalem a vložíme do pekáče s vodou tak, aby téměř celá miska byla potopená. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 45 minut. Poté vyjmeme a
necháme dobře vychladit. Po vychladnutí obkroužíme nožíkem hmotu od kraje misky a vyklopíme na talíř. Ozdobíme physalisem a mátou, podáváme se šlehačkou.
Ohodnoťte tento recept: