Kapusťák (kapustový prejt) s cibulovým salátem


Kapusta je další popelkou v kuchyni. Dnes představujeme chutný zeleninový prejt – pečenou kapustovou směs, který chutná jak teplý, tak studený.
6−8 porcí
1 kapusta
asi 200 ml vývaru z kapusty
2 starší housky
30 g špeku
40 g sádla
2 vejce
500 g mletého masa (mix hovězí a věpřové)
hrst zelené petrželky
sůl
sádlo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáčku
Očištěnou kapustu povaříme v osolené vodě, necháme okapat a umeleme na masovém strojku.
Housky nakrájené nebo natrhané navlhčíme kapustovým vývarem.
Slaninu na kostičky vypečeme, přidáme sádlo a odstavíme.
Žloutky oddělíme od bílků, z bílků vyšleháme sníh.
Umletou kapustu smícháme se žloutky, vypečeným špekem, vymačkanou houskou, sekanou petrželkou, osolíme, dobře promícháme a vmícháme sníh z bílků.
Směs vložíme do pekáčku vymazaného sádlem, vysypaného strouhankou a upečeme. Podáváme s cibulovým salátem a chlebem.
Cibulový salát s jablkem
1 velká bílá cibule
1 velká červená cibule
2 jablka
plnotučná hořčice
slunečnicový olej
petrželka
mletý pepř
sůl
Cibule nakrájíme na půlkolečka nebo klínky, spaříme je, scedíme, ihned zchladíme a necháme dobře okapat.
Jablka nakrájíme na menší kousky a přidáme k cibuli.
Z hořčice a oleje vmícháme emulzi, ochutíme sekanou petrželkou, mletým pepřem a solí.
Cibuli a jablka s dresinkem dobře promícháme a necháme alespoň půl hodiny odležet.
Ohodnoťte tento recept: