Moučníky a cukroví

Brazilské hvězdičky

Výrazné jak svým vzhledem, tak i chutí jsou brazilské hvězdičky, které nejvíce milují děti. Jsou veselé, sladkokyselé a asi právě proto patří mezi první kousky, po kterých děti na míse s cukrovím sáhnou.

Citrónová poleva

200 g polohrubé mouky
150 g másla
80 g strouhaných neloupaných mandlí
70 g moučkového cukru
1 žloutek
1 vanilkový cukr

hladká mouka na podsypání
rybízová marmeláda
želé bonbony

Mouku zpracujeme s máslem změklým při pokojové teplotě, s mandlemi, moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutkem v hladké těsto. Zabalíme do potravinářské folie nebo alobalu a necháme přes noc odležet.

Druhý den vyvalujeme placky asi 3−4 mm silné, vykrajujeme hvězdičky a pečeme ve vyhřáté troubě při 165 °−170 °C dorůžova.

Zchladlé hvězdičky mažeme (nejlépe až druhý den) rybízovou marmeládou, slepíme a potíráme nebo namáčíme v citrónové polevě. Ještě než zaschne, zdobíme kousky nakrájených barevných želé bonbonů (želé ovoce).

1 bílek
asi 150 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy

Další recepty Celý díl