Maso

Pečená vepřová žebírka s kynutou cmundou

Pro mnohé z nás se dnes odkryje tajemství uschované v chuti jedné lžičky mleté kávy, kterou kluci přidali do marinády na žebra. Maso zístká fantastickou chuť, jakoby mírně uzenou.A kynutá cmunda? Kdo ji dosud neznal, určitě ho nadchne, poněvadž ji připravíte plný pekáč, aniž byste museli stát nad pánvičkou a obracet jednu cmundu za druhou. Chuť hub si zahraje svoji významnou roli a výsledek nemá chybu.

4 porce

žebírka

2 kg vepřových žebírek
300 g kečupu
1 lžička mleté kávy
40 g česneku
100 g cibule
100 g hrubozrnné hořčice
50 g kupicového cukru
100 ml Budvaru 12°
sůl
barevný pepř

Cibuli a česnek nasekáme najemno, přidáme kečup, hořčici, kávu, pivo a koření.

Vymícháme hustou marinádu, do které vložíme žebírka a necháme nejlépe přes noc marinovat.

Marinovaná žebírka přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme 30 – 40 minut při 170 °C.

cmunda

1 kg oškrábaných syrových brambor
5 vajec
200 g hrubé mouky
42 g droždí
2 lžičky krupicového cukru
100 ml vody
50 g česneku
30 g sušených hub
majoránka
drcený kmín
sůl
pepř
sádlo a strouhanka na vymazání pekáče

Smícháním droždí, cukru, vlažné vody a hrsti mouky připravíme kvásek.

Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, žloutky, kvásek, lisovaný česnek, houby, majoránku, sůl, pepř a drcený kmín. Těsto dobře promícháme a vmícháme do něj tuhý sníh z bílků.

Těsto přendáme na sádlem vymazaný a strouhankou vysypaný plech.

Pečeme na 170 °C asi 1 hodinu.

Ohodnoťte tento recept: 

33 hlasů

Další recepty Celý díl