Sladké adventní preclíky


Sladké preclíky pečou v Kondraci pravidelně v době adventní, jsou dobré k rannímu i odpolednímu čaji.
300 g polohrubé mouky
asi 6 větších lžic mléka
20 g droždí
50 g cukru
špetka soli
100 g sádla
1 vejce + 1 žloutek
citronová kůra
mouka na vál
sádlo na vymazání plechucukrový rozvar – 2 lžíce cukru
6 lžic vodyna obalení mix moučkového a vanilkového cukru
Droždí rozetřeme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, přidáme lžíci mouky, zamícháme a necháme vyběhnout.
Ke kvásku přidáme mouku, vlažné rozehřáté sádlo, vejce a žloutek, citronovou kůru, sůl a vypracujeme tuhé hladké těsto, poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout hodinu, během kynutí prohněteme.
Z těsta tvoříme válečky tenké asi 1 cm, dlouhé 15 cm. Přendáváme na vymazaný plech sládlem a tvoříme preclíky. Necháme ještě 20 minut kynout a pak je ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova.
Po upečení potíráme cukrovým rozvarem a obalujeme v moučkovém cukru.
Ohodnoťte tento recept: