Maso

Kuře pečené na víně

Lehká nedělní drůbež v zeleninovo-houbovém hávu zachutná celé rodině.

4−6 porcí

4 kuřecí čtvrtky
sůl
mletý bílý pepř
200 g másla
1 malá cibule
300 g žampionů
300 ml bílého vína
300 ml masového vývaru
4 stroužky česneku
300 g rajčat,
plocholistá petržel
50 ml koňaku nebo brandy
2 citrony

Šťouchané brambory

800 g brambor
50 g másla
sůl
pažitka

Porce kuřete osolíme a opepříme. Na přepuštěném másle opečeme kuře kůží dolů a vyjmeme.

Ve výpeku opečeme cibuli, žampiony a orestujeme, podlijeme vínem a vývarem. Chvilku podusíme.

Rajčata nakrájíme na osminky, odstraníme z nich semínka. Přidáme k žampionům spolu s česnekem nakrájeným na plátky a sekanou petrželkou.

Kuře naskládáme do pekáče, zakápneme koňakem nebo brandy, pokapeme citronem a poklademe zeleninovo-houbovou směsí. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 15−20 minut.

Podáváme se šťouchanými brambory s máslem, solí a pažitkou.

Další recepty Celý díl