Kuře pečené na víně


Lehká nedělní drůbež v zeleninovo-houbovém hávu zachutná celé rodině.
4−6 porcí
4 kuřecí čtvrtky
sůl
mletý bílý pepř
200 g másla
1 malá cibule
300 g žampionů
300 ml bílého vína
300 ml masového vývaru
4 stroužky česneku
300 g rajčat,
plocholistá petržel
50 ml koňaku nebo brandy
2 citrony
Šťouchané brambory
800 g brambor
50 g másla
sůl
pažitka
Porce kuřete osolíme a opepříme. Na přepuštěném másle opečeme kuře kůží dolů a vyjmeme.
Ve výpeku opečeme cibuli, žampiony a orestujeme, podlijeme vínem a vývarem. Chvilku podusíme.
Rajčata nakrájíme na osminky, odstraníme z nich semínka. Přidáme k žampionům spolu s česnekem nakrájeným na plátky a sekanou petrželkou.
Kuře naskládáme do pekáče, zakápneme koňakem nebo brandy, pokapeme citronem a poklademe zeleninovo-houbovou směsí. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 15−20 minut.
Podáváme se šťouchanými brambory s máslem, solí a pažitkou.
Ohodnoťte tento recept: