Maso

Krůtí roláda s kaštanovou nádivkou a rozmarýnové brambory

Sezóna jedlých kaštanů provází sychravý podzimní čas i vánoční svátky. Kaštanové plody voní pečené na vánočních tržištích a málokdo odolá neochutnat z papírového kornoutu. Pravda, v české kuchyni se kaštany prosazují horko těžko, ale věříme, že se tradice kaštanových nádivek, pyré a zavařenin vrátí i na náš stůl. V obchodech se zeleninou máme možnost koupit syrové v síťkách nebo na váhu, občas jsou k sehnání i loupané uvařené ve vakuovém provedení, ty jsou samozřejmě dražší.

My si však poradíme i s těmi neloupanými. Slupku prořízneme na vypouklé straně kaštanu a povaříme ve vodě (stačí do doby, než vyplavou na hladinu) anebo pečeme zprudka v troubě při 200 °C 10−15 minut. Poté je oloupeme, odstraníme tuhou vnější slupku a pak i tenoučkou, která je ukrytá pod ní.

Roláda je výtečná i studená.

10 porcí

Nadívaná krůta

2 krůtí vykostěná stehna
3 žemle
200 ml šlehačky
2 hrsti bylinek (tymián, šalvěj)
3 vejce
300 g mletého vepřového masa
500 g jedlých kaštanů loupaných a vařených nebo pečených od prodejců s kouřovou vůní
mletý pepř
sůl
150 g másla
300 ml bílého vína
300 ml vývaru

provázek na svázání rolády

Rozmarýnové brambory

1,5 kg vařených brambor ve slupce
100 g másla
snítka rozmarýnu
sůl

Z krůtích stehen upravíme dva pláty, přes fólii můžeme zlehka naklepat. Osolíme, opepříme.

Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme smetanou a necháme prosáknout. K žemlím přidáme sekané bylinky, vejce, mleté maso a nahrubo nasekané kaštany, ochutíme mletým pepřem a solí, dobře promícháme.

Nádivku zabalíme do masa a svážeme provázkem. Rolády pečeme na másle, podlité vínem a vývarem při 170 °C 1−1,5 hodiny. Během pečení roládu přeléváme šťávou.

Brambory oloupeme a opečeme na másle se sekaným rozmarýnem, osolíme.

Po upečení odstraníme provázek a krájíme na plátky, podáváme s brambory, přeléváme šťávou.

Další recepty Celý díl