Čokoládové košíčky


Košíček tvoří základní těsto na pracny, náplň pak čokoláda na vaření zředěná smetanou a likérem. Cukroví chutná i vypadá jako z té nejlepší cukrárny. A vězte, zvládnete ho sami, příprava je velmi snadná.
Těsto
350 g polohrubé mouky
250 g másla
250 g moučkového cukru
120 g mletých vlašských ořechů
50 g kakaa
špetka skořice
1 lžíce smetany
Krém
200 g čokolády na vaření
asi 100 ml smetany
2−3 lžíce irského krémového likéru (Baileys) nebo rumumarcipán, moučkový cukr na vyválení
formičky na košíčky o průměru cca 4 cm
formička kolečko (o něco větší průměr)
Mouku, při pokojové teplotě změklé máslo, moučkový cukr, mleté ořechy, skořici zpracujeme nejprve v míse, poté na vále v hladké těsto. Drobí-li se a hůře spojuje, přidáme lžíci smetany. Těsto zabalíme do potravinářské folie nebo alobalu a necháme do druhého dne odležet.
Druhý den těsto vyválíme, vykrajujeme z něj kolečka, která vkládáme do košíčků, pečeme při 160 °C 5−7 minut.
Nad vodní lázní rozehřejeme čokoládu, smícháme se smetanou a likérem.
Na dno košíčků klademe malé kolečko marcipánu a plníme krémem. Košíčky ještě zkrášlíme marcipánovou kytičkou a dalším čokoládovým zdobením (rýží, vločkami apod.) Hotové vkládáme do papírových košíčků.
Ohodnoťte tento recept: