Ryby a mořské plody

Štika na sádle, zeleninové lasagne a bylinková rajčátka

Štika tvoří hlavní a nejdůležitější komponent tohoto jídla, avšak budeme ji připravovat až na samotný závěr. Nejprve připravíme přílohu – zeleninové lasagne. Bylinková rajčátka můžeme dokončit spolu s tepelnou úpravou štiky.

4 porce

Lasagne

100 g cukety
100 g mrkve
100 g lilku
30 g másla
30 g hladké mouky
300 ml mléka
150 ml zeleninového vývaru
mletý pepř
sůl
50 g parmazánu

Zeleninu nakrájíme na velmi tenké plátky. Lilek a cuketu osolíme a počkáme, až pustí vodu (lidově „necháme vyplakat“). Poté vymačkáme a osušíme.

Na másle připravíme jíšku, za stálého míchání zalijeme studeným mlékem, vývarem a provaříme dvacet minut, na závěr osolíme a opepříme.

Menší pekáček vymažeme olejem a nalijeme na dno pětinu bešamelu, lehce nasypeme parmazán a pokladem kolečky lilku, poté vrstvíme opět bešamel a parmezán, následuje vrstva cukety, bešamel, parmezán, vrstva mrkve bešamel, parmezán, zakryjeme olejem potřeným alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 30 minut.

Bylinková rajčátka

4 rajčata
1 svazek bylinek
4 lžíce panenského olivového oleje
sůl

Rajčata nařízneme a spaříme ve vodě, zchladíme, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky, orestujeme na olivovém oleji společně s bylinkami, na závěr osolíme.

Štika

600 g podkoviček ze štiky
2 lžičky drceného kmínu
150 g vepřového sádla

Sádlo ohřejeme asi na 100 °C a vložíme okmínované podkovy ze štiky.

Pozvolna pečeme v pánvi, na závěr osolíme.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl