Ryby a mořské plody

Kapr dušený v kořeněné várce s omáčkou z olomouckých tvarůžků

Neobvyklá je kombinace rybího masa a aromatické omáčky. Určitě ji vyzkoušejte, všem na břehu rybníka Musík chutnala.

6 porcí

Kapr se zeleninou

6 podkov z kapra
olivový olej
1 mrkev
1 kořenová petržel
1/4 celeru
200 ml rybího vývaru
200 ml bílého vína
divoké koření
sůl

Očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kusy, osmahneme na olivovém oleji, zalijeme rybím vývarem a vínem, přidáme koření a vaříme asi 10 minut. Poté do várky vložíme osolené porce kapra, zakryjeme pokličkou a dusíme, až je kapr hotový.

Rybu podáváme se zeleninou z rybí várky – z kastrolu ji vyjmeme děrovanou naběračkou, na talíři rybu přeléváme omáčkou z olomouckých tvarůžků.

Omáčka

80 g másla
1 šalotka
2 lžíce hladké mouky
asi 200 ml vývaru rybího nebo zeleninového
250 g olomouckých tvarůžků
200 ml smetany
mletý bílý pepř
sůl

Na másle osmahneme na jemné kostičky nakrájenou šalotku dosklovata, zasmahneme mouku a za stálého míchání zalijeme studeným rybím vývarem, přidáme nakrájené nebo nastrouhané olomoucké tvarůžky, provaříme 20 minut, zjemníme smetanou, ochutíme pepřem a solí.

Jako přílohu můžeme použít opečené brambory nebo bílý chléb

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl