Uzené maso se švestkovým čatní (chutney)


Tak tomuto předkrmu bychom mohli říkat mezinárodní: z českých švestek a brambor vzniklo indické čatní ochucené exotickým zázvorem a bramboráčky po švýcarském způsobu. K tomu všemu pravé moravské uzené. Kosmopolitní a velmi chutný předkrm. Skvěle se hodí k masům, sýrům a někdo si ho přidává i do jogurtu.
Čatní můžete i konzervovat. V takovém případě ho ještě horké nalijte do vyhřátých sklenic, uzavřete, obraťte dnem vzhůru a po vychlazení skladujte v ledničce, kde vydrží i tři měsíce. Vylepšit je můžete i posekanými loupanými mandlemi.
4 porce
400 g vařené uzené maso (pečeně, krkovice)
švestkové čatní
100 g másla
2 červené cibule
400 g čerstvých nebo mražených vypeckovaných švestek
200 g sušených švestek bez pecky
100 g krystalového cukru
200 ml bílého vína
1 - 2 pol. lžíce čerstvého, jemně posekaného zázvoru
sůl
bílý pepř
bramborové rösti
100 g čerstvě nastrouhaného křenu
4 středně velké brambory
sůl
pepř černý čerstvě mletý
olivový olej na osmažení
1. čerstvé švestky očistíme a nakrájíme nahrubo, sušené na nudličky, cibuli na jemné měsíčky, zázvor na jemné nudličky
2. rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibuli a zázvor, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, přidáme švestky a zalijeme je vínem; necháme dusit cca 15 - 20 minut (záleží jak jsou švestky šťavnaté) do mírného zhoustnutí, ještě dochutíme solí, pepřem, popř. cukrem a necháme vychladnout
3. oloupané a omyté brambory nakrájíme na velmi jemné nudličky a promícháme s čerstvě nastrouhaným křenem a na rozpálené pánvi, nejlépe teflonové, pečeme placičky o průměru 10 cm z obou stran; opečené je necháme okapat na papírovém ubrousku, osolíme a opepříme; v době, kdy připravujeme rösti, dáme vařit uzené maso
4. vařené uzené maso nakrájíme na plátky, na talíř servírujeme společně s čatní a rösti
Ohodnoťte tento recept: