Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Jiří Křižan — Lidé — Česká televize

scenárista

* 26. října 1941

† 13. října 2010

Scenárista Jiří Křižan se narodil 26. října 1941 ve Valašském Meziříčí. Na jeho životním příběhu lze dokonale ilustrovat moderní české dějiny se všemi proměnami, zrůdnostmi i euforickými okamžiky. Komunisté mu v padesátých letech popravili otce, za ironickou básničku, kterou složil na dělnického prezidenta Antonína Zápotockého, ho vyhodili ze střední školy.

Po odchodu z rodného Valašska do Prahy začal psát filmové scénáře a sbírat ocenění. Celkem je jeho jméno coby scenáristy spjato se třiceti realizovanými filmy. S Františkem Vláčilem natočil Stíny horkého léta (1977), s Martinem Holým Signum Laudis (1980) – oba símky zvítězily na MFF Karlovy Vary. Přímočaře a bez kompromisů dokázal pojmenovat dobro a zlo, kde kladný hrdina byl zhusta „jen“ morální vítěz.

Právě morální vědomí Křižanovi nedovolilo přijmout státní cenu Klementa Gottwalda za film Signum Laudis. Nechtěl přebírat ocenění, které neslo pojmenování po muži, jenž podepsal rozsudek smrti nad jeho tátou. Jako jednomu z mála se Křižanovi na sklonku osmdesátých let podařilo vymanit z letargie, která se rozprostírala nad tehdejším komunistickým Československem. Zorganizoval petici za propuštění Václava Havla z vězení a rozšířil ji mezi herce, zpěváky a jiné kulturní pracovníky. Byl spoluautorem Několika vět.

V roce 1971 vydali v Holandsku a ve Švédsku jeho román Exercicie. Po listopadu 1989 následoval Václava Havla na Hrad, kde působil jako jeho poradce, poté byl náměstkem ministra vnitra. Z obou funkcí odešel, když dospěl k názoru, že už pro věc nemá co udělat.

Po návratu na Valašsko dále psal scénáře. Jeho Je třeba zabít Sekala v režii Vladimíra Michálka je jedním z nejoceňovanějších českých filmů.

Jiří Křižan zemřel 13. října 2010.

Výběrová filmografie

  • Horký vzduch – námět a scénář (1964 – režie Václav Gajer)
  • Sedm havranů (1966, režie Vladimír Čech)
  • Kaňon samé zlato (1972, režie Zdeněk Sirový)
  • Hrozba (1977, režie Zdeněk Sirový)
  • Postavení mimo hru (1978, režie Ivo Novák)
  • Paragraf 224 – námět a scénář (1979, režie Zdeněk Sirový)
  • Signum laudis – scénář (1979, režie Martin Hollý)
  • Stíny horkého léta – námět a scénář (1981, režie František Vláčil)
  • Outsider – námět a scénář (1982, režie Zdeněk Sirový)
  • Mrtví učí živé (1983, režie Martin Hollý)
  • Jiná láska – námět a scénář (1984, režie Dušan Trančík)
  • Cesta na jihozápad – námět a scénář (1989, režie Zdeněk Sirový)
  • Tichá bolest – scénář (1990, režie Martin Hollý)
  • Je třeba zabít Sekala (1998, režie Vladimír Michálek) – Český lev za nejlepší scénář

Odkazy