iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
12. 12. 2020
16:55 na ČT1

1 2 3 4 5

2 hlasy
18001
zhlédnutí

Milovníci vína 15/16

Rozloučení s Francií

Jak se vyznat v složitém světě hodnocení kvalitních francouzských vín? Ochutnáme „velká vína“ z moravských a českých vinohradů.

26 min |

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Milovníci vína - Rozloučení s Francií

  • 00:00:31 *Vrátíme se do Francie
  • 00:00:32 a navštívíme setkání Bratrstva
    rytířů ochutnávačů vína.
  • 00:00:36 Château Reaut je vinařství
    fungující na družstevním principu
  • 00:00:40 a znovu zajedeme za vinařem
    Miroslavem Hrabalem.*
  • 00:00:57 *První řada seriálu o milovnících
    vína míří do finále,
  • 00:01:01 a tak jsme si řekli, že se ještě
    jednou vrátíme do Francie,
  • 00:01:04 hrdé pravlasti moderního vinařství,
  • 00:01:07 ovlivňující dodnes pěstování
    a výrobu vína po celém světě.
  • 00:01:12 Francouzské vinařství přináší
    nejen nové koncepty,
  • 00:01:15 jako je třeba model sdíleného
    společného vlastnictví
  • 00:01:18 vinic Château Reaut,
  • 00:01:20 ale také z generace na generaci
    předávané zkušenosti a zvyklosti.
  • 00:01:26 Francouzské odrůdy vinné révy
    se pěstují po celém světě.
  • 00:01:29 Apelační systém hodnocení vín
  • 00:01:31 postupně přebírají všechny
    vinařsky vyspělé země.
  • 00:01:37 Víno je zde součástí jazyka,
    gastronomie, kultury
  • 00:01:41 a má svůj neopomenutelný
    společenský význam,
  • 00:01:44 takže není nezvyklé potkat členy
    vinařského rytířského řádu.
  • 00:01:49 Když projíždíte francouzskou
    vinařskou krajinou,
  • 00:01:52 máte neodbytný pocit génia loci,
    duchu starobylé vinařské kultury,
  • 00:01:57 mystéria, které ale reálně existuje
  • 00:02:00 a naplňuje slova starořeckého
    básníka Homéra:
  • 00:02:03 "Ohrada viniční je nejkrásnější
    odměna,
  • 00:02:07 jakou vítěznému bojovníkovi
    vlast může poskytnout."*
  • 00:02:36 *"Ve Francii je to vždy majitel,
    kdo víno vyrábí,
  • 00:02:38 i když nedělá nic víc,
  • 00:02:40 než pozoruje hrozny dalekohledem
    z pohodlí své knihovny",
  • 00:02:44 říká v dnes již kultovním vinařském
    filmu
  • 00:02:47 Dobrý ročník strýček Henry
    svému vnukovi.
  • 00:02:51 Ano, ve Francii je tomu
    skutečně tak,
  • 00:02:53 a my vám v této epizodě povíme,
    jak se, velmi zjednodušeně řečeno,
  • 00:02:57 francouzským vinařem ? vigneronem
    může stát téměř každý.
  • 00:03:03 Pojeďte s námi do Bordeax,
  • 00:03:04 na místo, kde se sny o společném
    vinohradu,
  • 00:03:07 který navíc produkuje opravdu
    výborná vína, mění v realitu!*
  • 00:03:29 -Můžete mi říct, jak vznikl projekt
    společného vlastnictví vinařství?
  • 00:03:34 -Ano, ráda. Na počátku tyto vinice
    zakoupil
  • 00:03:36 slavný šampaňský dům Roederer,
  • 00:03:39 který chtěl mít také vlastní
    Bordeaux.
  • 00:03:41 Mimořádný charakter místních
    pozemků
  • 00:03:44 totiž umožňuje pěstovat na 1 vinici
    obě hlavní místní odrůdy ?
  • 00:03:48 Cabernet i Merlot.
  • 00:03:51 Původně byly vinice zpustlé,
  • 00:03:52 všechny keře se nejprve musely
    vytrhat a zasadit nové.
  • 00:03:56 Když je po několika letech
    obnovili,
  • 00:03:58 Roederer od své myšlenky překvapivě
    ustoupil,
  • 00:04:01 protože se mu naskytla možnost
    koupit slavné Château Pichon.
  • 00:04:06 Yannickovi Evenou, tehdejšímu
    řediteli projektu,
  • 00:04:09 se ale záměr, o kterém byl
    přesvědčen, nechtělo opustit,
  • 00:04:12 a rozhodl se, že vinice odkoupí,
    ale protože neměl dostatek peněz,
  • 00:04:16 vznikl záměr přizvat k investici
    přátele a známé,
  • 00:04:20 což v Bordeaux, ani ve vinařském
    prostředí nebývá obvyklé.
  • 00:04:25 Celkem jich zde investovalo 427
  • 00:04:28 a ti všichni nyní spoluvlastní
    naše vinice.
  • 00:04:31 Náš technický tým se pak stará
    o výrobu vína.
  • 00:04:43 -A počet vlastníků je stále stejný?
  • 00:04:47 -Vzhledem k tomu, že tímhle směrem
    chceme vysadit další vinice
  • 00:04:50 a budeme se ještě rozrůstat,
    je pravděpodobné,
  • 00:04:53 že začneme nabízet nové vlastnické
    podíly
  • 00:04:56 a stovka dalších zájemců se tak
    přidá k našemu dobrodružství.
  • 00:05:02 -A setkáváte se někdy se všemi
    těmi vlastníky?
  • 00:05:08 -Samozřejmě. Je pro nás velice
    důležité
  • 00:05:10 je aktivně zapojit do našeho
    příběhu.
  • 00:05:13 Máme 2 hlavní akce. První z nich
    je každoroční shromáždění v květnu,
  • 00:05:18 na které naši akcionáři přijedou
  • 00:05:20 a my je seznámíme s tím,
    co se tady přes rok dělo.
  • 00:05:24 Druhým důležitým datem
    je vinobraní,
  • 00:05:26 kdy zveme všechny podílníky
    i s jejich rodinami,
  • 00:05:29 ale i přátele a sousedy.
  • 00:05:32 Přijede vždy hodně lidí.
    Ráno nám pomáhají sklízet
  • 00:05:35 a odpoledne se z toho stane
    vinařská oslava.
  • 00:05:38 Minulý rok nás bylo 650.
  • 00:05:41 Měla byste přijet
    a vyzkoušet si to!
  • 00:05:44 Družnost a pocit sounáležitosti,
    který při sklizni panuje,
  • 00:05:47 je pro nás opravdu důležitý.
  • 00:06:00 -Můžete nám popsat vaše víno?
    Co jej dělá zvláštním?
  • 00:06:05 -Hospodaříme na 26 hektarech půdy
  • 00:06:07 mimořádně dobře nasměrovaných
    k jihu.
  • 00:06:11 Ideální orientace pomáhá
  • 00:06:12 k plnému dozrání především
    Cabernetu Sauvignon.
  • 00:06:17 Na hlinito-vápnité půdě
    pěstujeme Merlot
  • 00:06:20 a na dobře propustné štěrkové
    terase blíže k řece Cabernet.
  • 00:06:27 Výhodou štěrku je, že se zahřeje
    a dlouho vyzařuje teplo,
  • 00:06:31 což je skvělé pro vyzrálost,
    barvu a nakonec i chuť,
  • 00:06:34 která je pak sametově jemná.
    To je to, co si hlídáme nejvíce.
  • 00:06:46 Na zdraví!
  • 00:06:52 *V našich zeměpisných končinách
    i našich hlavách
  • 00:06:54 ještě stále doznívá špatná
    historická zkušenost
  • 00:06:57 se společným vlastnictvím,
  • 00:06:59 ve Francii tomuto společnému
    jednotnému vinaření
  • 00:07:03 pomáhá i pocit jakési oborové
    hrdosti,
  • 00:07:06 takže absolutní většina vinařů,
  • 00:07:09 kteří svou práci považují
    za poslání a jistý druh umění,
  • 00:07:12 by nepřenesla přes srdce
    svou práci podcenit.
  • 00:07:17 Ale vraťme se ještě k betonovým
    lodím vinařství Château Reaut!*
  • 00:07:22 -Teď jsme na neobvyklém místě.
  • 00:07:24 Povězte nám něco více o těchto
    zvláštních betonových nádržích.
  • 00:07:30 -Samozřejmě. Stojíme u unikátních
    betonových tanků podobných těm,
  • 00:07:35 které s oblibou používá světoznámé
    Château Pétrus.
  • 00:07:40 Kvašení vyvolává teplo
  • 00:07:42 a silné betonové stěny udržují
    stálou teplotu
  • 00:07:45 bez nutnosti umělého chlazení.
    Neupravený beton dovoluje,
  • 00:07:49 aby do vína proniklo velmi
    malé množství kyslíku,
  • 00:07:53 následkem toho se docílí zjemnění
    tříslovin,
  • 00:07:55 vytvoření bohatšího těla
    a rozvoje komplexních chutí vína.
  • 00:08:02 Podobného efektu se dosáhne
    stárnutím vína v sudu,
  • 00:08:05 ale beton neovlivní víno
    dubovými příchutěmi,
  • 00:08:08 dovoluje zachovat ovocné
    chutě vína,
  • 00:08:11 aniž by je nerezová ocel
    potlačovala
  • 00:08:13 a přidat vínu strukturu
    bez dubových aromat.
  • 00:08:19 Je vlastně ideální kombinací
  • 00:08:21 nejlepších vlastností nerezu
    a dubového dřeva
  • 00:08:23 a samozřejmě jedinečný tvar,
    který má svou vlastní estetiku,
  • 00:08:28 a my jsme hrdí, že jsme jediní
    na světě, kdo takové kádě má.
  • 00:08:44 *Vinařství má svou vlastní řeč.
  • 00:08:46 Speciální vinařské pojmy,
    označující věci nebo skutečnosti,
  • 00:08:50 které bychom museli nepoučeným
    dlouze popisovat,
  • 00:08:54 vinaři používají automaticky
    a neuvědomují si,
  • 00:08:57 jak nesrozumitelné nám,
    začínajícím vínomilům, mohou být.
  • 00:09:03 Často to jsou pojmy francouzské,
  • 00:09:05 které vinaři do svého žargonu
    převzali
  • 00:09:07 ve snaze vyrovnat se svým
    francouzským vzorům.
  • 00:09:10 Odtud také pochází pojem terroir,
    který vám chceme vysvětlit.
  • 00:09:16 Začínajícího vinařského samouka
    při ochutnávání vína brzy napadne,
  • 00:09:20 jak se stane, že stejná odrůda,
    například Chardonnay,
  • 00:09:23 chutná jinak z Francie
    a jinak z Moravy.
  • 00:09:28 Je to vcelku jednoduše
    vysvětlitelné zeměpisnou polohou,
  • 00:09:31 klimatem i technologií výroby.
  • 00:09:33 Ale jak je možné, že z jednoho
    vinohradu,
  • 00:09:36 někdy i dokonce jen z několika
    jeho řádků,
  • 00:09:38 vznikají vína vynikající,
  • 00:09:41 zatímco jiný vinohrad v těsném
    sousedství,
  • 00:09:43 vypadající na první pohled stejně,
    dává vína průměrná?
  • 00:09:51 Někdy ve středověku mnichové
    cisterciáci
  • 00:09:53 poprvé popsali vliv půdy
    a prostředí
  • 00:09:56 na kvalitu hroznů a vína.
    Vypozorovali, že složení půdy,
  • 00:10:00 typická teplota, srážky,
    nadmořská výška
  • 00:10:04 i orientace vinice ke slunci
    rozhodují o kvalitě vín.
  • 00:10:09 A zjistili, že kvalitní vína
  • 00:10:11 opakovaně po desetiletí vznikají
    na stejných vinicích.
  • 00:10:17 Samozřejmě, že bez člověka tato
    poučka stoprocentně nefunguje,
  • 00:10:20 a tak se později pod pojem terroir
  • 00:10:23 zahrnulo i umění vinohradníků
    a vinařů.
  • 00:10:27 Od té doby bylo nicméně jasné,
  • 00:10:29 že výjimečná vína se rodí
    na výjimečných vinicích.
  • 00:10:33 Tak nějak vznikaly pojmy
    velká vína, velké vinice a terroir,
  • 00:10:38 což se dá zjednodušeně přeložit
    jako konkrétní vinice,
  • 00:10:41 někdy dokonce jen její část.
  • 00:10:47 Částečné vysvětlení najdete
  • 00:10:48 na těchto záběrech ze španělské
    vinařské oblasti Rioja.
  • 00:10:53 Je patrné, jak se na jednom
    viničním poli
  • 00:10:55 střídají velmi rozdílné druhy půd,
  • 00:10:58 které mají na kvalitu vinice
    a nakonec i výsledného vína
  • 00:11:01 zásadní význam.
  • 00:11:04 Nejde jen o půdu a podloží samotné,
  • 00:11:06 ale také o živé organismy v ní
    a jejím bezprostředním okolí.
  • 00:11:11 A to opět nejlépe ilustrují záběry
    vinic z moravské Krásné hory,
  • 00:11:16 které ukazují rozmanitost různých
    rostlin a organismů,
  • 00:11:20 vytvářejících přirozené prostředí
  • 00:11:22 pro růst zdravých rostlin
    vinné révy.
  • 00:11:27 Terroir, půdní profil, půda
    a její vlastnosti
  • 00:11:31 ale nejsou nevyčerpatelné
    a bez dostatečné péče a ochrany
  • 00:11:35 se jejich kvalita může
    i nenávratně změnit.
  • 00:11:39 Půda skvělého terroiru,
  • 00:11:40 vinice vystavena tlaku dlouhodobého
    chemického ošetřování a působení,
  • 00:11:45 může velmi jednoduše zemřít.
    Zmizí to živé a podstatné,
  • 00:11:50 co po staletí vytvářelo mimořádné
    podmínky
  • 00:11:52 pro pěstování výborných vín.
  • 00:11:56 Proto se celosvětově, ale i u nás
    v České republice,
  • 00:11:59 stále více prosazují vinaři,
  • 00:12:01 kteří se vrací k tradičním způsobům
    pěstování révy
  • 00:12:05 se snahou o co nejmenší používání
    chemických prostředků.
  • 00:12:12 V tomto seriálu jste z úst našich
    i zahraničních uznávaných vinařů
  • 00:12:16 často a opakovaně slyšeli úsloví,
    že víno vzniká na vinici.
  • 00:12:22 Pro zkušené vinaře i milovníky vína
  • 00:12:24 je spojení vína s půdou
    téměř posvátné.
  • 00:12:29 Když se k vlivu terroiru připojí
    i umění vinohradníka,
  • 00:12:32 vznikají skutečně výjimečná,
    typická a nezapomenutelná vína.*
  • 00:13:10 *Víno i vinařství vždy bylo
    a dodnes je
  • 00:13:13 pojítkem mezi lidmi různého
    postavení, názorů a vyznání.
  • 00:13:18 Podle starých napoleonských
    viničních knih
  • 00:13:21 se vinaři od ostatních rolníků
    odlišovali hrdostí na své umění
  • 00:13:26 a duchem nezávislosti.
  • 00:13:28 Vyznačovali se pevným poutem
    k místu,
  • 00:13:30 takže zřídkakdy opouštěli
    svou vesnici.
  • 00:13:33 Ano, vinařství je prostorem hrdým,
    někdy až pyšným,
  • 00:13:38 a snad i proto vznikala různá
    vinařská společenství a spolky.*
  • 00:13:44 -Už jste někdy slyšeli pojem
    bakchistické bratrstvo?
  • 00:13:46 Bakchus byl bůh vína
    a nespoutaného veselí.
  • 00:13:50 I u nás na Moravě byste
    tento vinařský zvyk určitě našli,
  • 00:13:53 jedná se většinou o partu
    mužského osazenstva,
  • 00:13:56 která se schází, navzájem
    degustuje, ochutnává svá vína
  • 00:14:01 a jak jinak, moudře u toho hovoří.
  • 00:14:06 *Tady, na světoznámém vinařském
    zámku Clos de Vougeot v Burgundsku
  • 00:14:10 na sebe vzala tradice setkávání
    vinařů ochutnávajících vína
  • 00:14:14 jinou, vážnou a prestižní podobu.
  • 00:14:18 Jmenuje se Bratrstvo rytířů
    ochutnávačů vína
  • 00:14:21 a stát se jeho členem
    není tak prosté.
  • 00:14:26 Ale pokud se to někomu zdaří,
    otevírají se mu dveře
  • 00:14:29 do těch nejprestižnějších vinařství
    Burgundska,
  • 00:14:32 kam my, prostí vínomilové,
    nikdy nedohlédneme.*
  • 00:14:54 -Vysvětlil byste mi, co je účelem
  • 00:14:56 Rytířského bratrstva ochutnávačů
    vína?
  • 00:15:02 -Členové řádu každoročně
    ochutnávají,
  • 00:15:04 degustují burgundská vína,
  • 00:15:06 aby mohli dát lidem, kteří se v něm
    tolik nevyznají, doporučení.
  • 00:15:12 -A jak jste se stal prezidentem
    bratrstva?
  • 00:15:16 -Přestože v Burgundsku žiji
    už 20 let,
  • 00:15:19 nejsem členem sdružení dlouho.
  • 00:15:21 Minulý rok, kdy jsem vyhrál
    několik mezinárodních soutěží,
  • 00:15:24 mě bratrstvo požádalo,
  • 00:15:26 abych se stal prezidentem
    103. degustace vín.
  • 00:15:32 -A kdyby se rytířem chtěl stát
    nějaký jiný milovník vína,
  • 00:15:35 co musí udělat? Jsou na to nějaké
    speciální požadavky?
  • 00:15:42 -Abyste se stala rytířem,
    musíte se velmi dobře,
  • 00:15:45 až detailně vyznat v burgundském
    vínu.
  • 00:15:48 Ochutnávky, které jsou dvakrát
    ročně,
  • 00:15:51 mají za cíl vybrat ta burgundská
    vína,
  • 00:15:53 která odpovídají nejvyšším
    standardům,
  • 00:15:56 a ta jsou pak oceněna plaketou
    rytířského bratrstva,
  • 00:16:00 které je součástí jejich etikety,
  • 00:16:02 což spotřebiteli umožňuje rozpoznat
    ta nejlepší burgundská vína.
  • 00:16:08 -A členové musí pocházet
    z Burgundska,
  • 00:16:11 nebo mohou být i odjinud?
  • 00:16:14 -Ne, rytíři pocházejí z celého
    světa, nejen z Burgundska.
  • 00:16:19 Každý, kdo miluje dobré burgundské
    a splní podmínky členství,
  • 00:16:23 může být rytířem.
    -Fajn, tak to mám ještě šanci.
  • 00:16:30 -Pokud vám burgundské chutná,
    tak nic není nemožné.
  • 00:16:33 -A pořádáte nějaké pravidelné akce,
    kde se setkáváte?
  • 00:16:40 -Setkáváme se nejméně dvakrát
    ročně, na jaře a na podzim,
  • 00:16:43 na slepou degustaci vín,
  • 00:16:45 která mají zájem být označena
    naší garancí, plaketou.
  • 00:16:50 Přibližně třetina přihlášených vín
    uspěje a dostane naši pečeť.
  • 00:16:57 -Vysvětlete mi, prosím, ještě,
    co je to ten tastevin.
  • 00:17:01 -Tastevin? Tastevin znamená
    ochutnávat víno
  • 00:17:06 a je to také tato historická
    kovová mistička na ochutnávání.
  • 00:17:10 Většinou je vyrobena ze stříbra,
  • 00:17:12 protože stříbro při styku s vínem
    rychle reaguje
  • 00:17:16 a chuť mladého vína se otevře
    rychleji, než ve skleničce.
  • 00:17:21 -Můžete nám ukázat,
    jak se to používá?
  • 00:17:23 -Ano, samozřejmě.
    Je to starý způsob.
  • 00:17:27 Takhle. Krásně zdůrazňuje barvu
    i jiskru vína.
  • 00:17:30 Naplní se to asi potud
  • 00:17:32 a člověk si hned udělá
    první představu.
  • 00:17:35 Pak samozřejmě ochutnáme.
  • 00:17:40 Vy jste žena, já Francouz,
    takže sklenku nabídnu vám.
  • 00:17:44 Toto je moderní sklenička
    na ochutnávání, je velmi elegantní.
  • 00:17:49 Je to nová verze tastevinu,
  • 00:17:51 ze které zkoušíme burgundská vína
    dnes.
  • 00:17:56 -Výborné!
  • 00:17:59 -Když nám chutná, tak si musíme
    ťuknout.
  • 00:18:01 -Na zdraví!
  • 00:18:09 *Ještě jednou, hned z několika
    dobrých důvodů,
  • 00:18:12 míříme za vinařem Miroslavem
    Hrabalem do Hustopečí.
  • 00:18:17 Pan Hrabal je totiž milovníkem
    burgundského vína,
  • 00:18:19 tedy Francie, o níž dnes je řeč.
  • 00:18:23 V jeho vinařství si vysvětlíme
    pojem, který vznikl v Bordeaux ?
  • 00:18:26 vin de garage, garážové víno,
    a nakonec také narazíme
  • 00:18:31 na jednu ze základních
    charakteristik vinařství,
  • 00:18:34 na tradici a rodinné dědictví.
  • 00:18:37 Nejprve však pojďme za tím vínem
    z garáže!*
  • 00:18:40 -Už jste někdy slyšeli
    pojem garážové,
  • 00:18:42 nebo také butikové vinařství?
  • 00:18:44 Pokud ne, tak věřte, že nejde
    o víno, které se tvoří v garáži,
  • 00:18:47 ale o exklusivní, velmi vyhledávaná
    vína,
  • 00:18:49 která se vyrábí v malém omezeném
    množství
  • 00:18:51 v malých nenápadných sklepech.
  • 00:18:57 Butiková vína se vztahují
    ke konkrétním vinicím,
  • 00:19:00 a protože produkce je malá,
  • 00:19:02 logicky ji doprovází šetrná
    ruční práce a osobnost vinaře.
  • 00:19:08 Mirku, mě zajímá, jaké odrůdy
    pěstuješ
  • 00:19:10 a jaká vína jsou tvoje
    nejoblíbenější?
  • 00:19:13 -Já se věnuji především odrůdám,
    které sem, na jih Moravy,
  • 00:19:16 typicky pro Velkopavlovickou oblast
    patří.
  • 00:19:18 Mám rád staré odrůdy,
    Ryzlink vlašský, Neuburské,
  • 00:19:22 mám rád i Chardonnay,
    a pak hlavně červené ? Frankovku,
  • 00:19:25 André, Cabernet Sauvignon,
    Pinot Noir, Merlot,
  • 00:19:30 to jsou moje odrůdy,
    kterým dávám přednost.
  • 00:19:32 -Já jsem vždycky v souvislosti
    se jménem Hrabal slyšela,
  • 00:19:34 že se specializuješ na jednodruhová
    vína. Proč tomu tak je?
  • 00:19:39 -Protože jsem srdcí i duší
    Burgunďan
  • 00:19:42 a tam dělají vína z jedné odrůdy ?
  • 00:19:44 bílé Chardonnay,
    červené Pinot Noir.
  • 00:19:47 A na rozdíl od Bordeaux,
  • 00:19:49 kde si v nepříznivém ročníku poradí
  • 00:19:52 ze 4 odrůd kupáží jedné odrůdy
    více či druhé méně,
  • 00:19:57 tak ten Burgunďan si musí poradit
  • 00:19:59 opravdu s jednou odrůdou
    i v tom špatném ročníku
  • 00:20:02 a já to uznávám za mnohem
    sofistikovanější a pracnější
  • 00:20:07 a odrážející umění a kvalitu
    vinaře.
  • 00:20:12 *Pověstné jsou každoroční poznávací
    cesty po Burgundsku,
  • 00:20:16 na kterých Miroslav Hrabal naučil
    rozumět burgundským vínům
  • 00:20:19 celou generaci moravských vinařů.
  • 00:20:23 Ti díky jeho osobním kontaktům
    mohli navštívit i vinařství,
  • 00:20:27 která jsou běžným návštěvám
    uzavřena.*
  • 00:20:30 -Tady ve sklepě nenajdeme
    žádné cuvée neboli kupáž, směsku?
  • 00:20:34 -Ne, s jedinou výjimkou.
    Právě přichází Beáta, moje vnučka,
  • 00:20:38 na jejíž počest jsem vytvořil
    Cuvée,
  • 00:20:41 které ji bude v dalších letech
    provázet.
  • 00:20:43 A dal jsem si na tom opravdu
    záležet,
  • 00:20:45 protože je to cuvée z 5 odrůd...
  • 00:20:47 -Dobrý den!
    -Ahoj!
  • 00:20:49 kde hlavně převažuje
    André, ale je tam i Merlot,
  • 00:20:52 Cabernet Franc, Pinot Noir,
    Cabernet Sauvignon.
  • 00:20:56 -A vyrábíš Beátu každý rok?
  • 00:20:58 -No, každý rok ne, protože pokud
    je rok špatný,
  • 00:21:01 tak si to cuvée nedovolím vyrobit,
  • 00:21:03 protože vyrábím opravdu
    z nejlepších hroznů pro ni,
  • 00:21:06 protože je to náš poklad.
  • 00:21:10 -Beáto, jaké to je,
    mít vlastní víno?
  • 00:21:12 -Já vlastně nevím, jaké to je
    nemít vlastní víno,
  • 00:21:15 ale je to velice příjemné,
    když vím, že vlastně mám volnost,
  • 00:21:17 kdy si můžu otevřít to víno.
  • 00:21:19 Děda mi dal v tomhle úplnou
    svobodu,
  • 00:21:21 že když mám chuť na víno,
    tak si ho můžu otevřít kdykoliv.
  • 00:21:25 -A jaké to je, mít za dědu vinaře,
    respektive za dědu vinaře Hrabala?
  • 00:21:29 -Tak já jsem na něho velice pyšná,
  • 00:21:31 protože vím, jak ho všichni
    obdivují.
  • 00:21:33 Ráda s ním jezdím do Burgundska,
    on je velký znalec Burgundska.
  • 00:21:37 -No a kdy jsi zjistila,
    že máš vztah k vínu?
  • 00:21:40 Nebo s tím se tady člověk už rodí?
  • 00:21:42 -Já jsem se s tím nenarodila,
    mě dřív víno nechutnalo.
  • 00:21:45 Začalo mi chutnat tak před 2 lety.
  • 00:21:48 Pravidelně chodím za dědou
    do sklepa, kde přechutnáváme,
  • 00:21:52 a já mu říkám svoje pocity.
  • 00:21:54 -Mě by zajímalo, dědo, jestli
    cítíš, že máš nástupkyni?
  • 00:21:58 -Tak to se uvidí všechno, že,
    ale cítím, že má talent k vínu,
  • 00:22:02 protože poznává aromatické složky,
    i chuťové.
  • 00:22:06 Líbí se mi, že pije jenom opravdu
    okrajově,
  • 00:22:09 jenom tak si přivoní, ochutná,
  • 00:22:11 takže spíš jako se u ní projevuje
    ta láska k té aromatice, k té půdě.
  • 00:22:17 Vidím, že má talent, tak uvidíme.
  • 00:22:20 -Ale ochutnávání je taková
    třešnička na dortu.
  • 00:22:22 Mě by zajímalo, jestli pomáháš
    i ve vinohradu a ve sklepě a tak.
  • 00:22:25 -Pravidelně hlavně ve sklepě,
    příležitostně i ve vinohradu.
  • 00:22:29 A právě že vidím, jaká je v tom
    práce a úsilí,
  • 00:22:32 jak děda se tomu obětuje, a nevím,
    jestli jsem toho schopna taky.
  • 00:22:37 -Pak si toho vína asi člověk
    i víc cení. ?Přesně tak.
  • 00:22:41 *Všude, kde člověk vysazuje
    vinnou révu, mění se obraz krajiny,
  • 00:22:45 z krajiny zemědělské vzniká
    krajina vinařská.
  • 00:22:49 Její celkový dojem a vzhled
  • 00:22:51 udávají nejen vinohrady, sklepy
    a objekty jednotlivých vinařství,
  • 00:22:55 ale i půda a krajina.
  • 00:22:58 Většina vinařů považuje svou práci
    za poslání,
  • 00:23:02 za dlouhodobý a hlavně tvůrčí
    proces,
  • 00:23:04 který považují za svůj odkaz,
    své vlastní dědictví.
  • 00:23:09 Proto se snaží předávat výsledky
    své práce potomkům,
  • 00:23:13 stejně jako pan Hrabal.*
  • 00:23:25 *Význam vína pro francouzskou
    společnost
  • 00:23:27 je na základě návrhu senátora
    Rolanda Courteau
  • 00:23:30 dokonce vetknut do francouzského
    zákona,
  • 00:23:33 v němž se hovoří o tom,
    že víno je nedílnou součástí
  • 00:23:37 chráněného kulturního
    a gastronomického dědictví.
  • 00:23:43 Kdo měl možnost pobývat v době
    oběda ve francouzské restauraci,
  • 00:23:46 určitě zaregistroval pro nás
    nezvykle častý typický zvuk korku
  • 00:23:51 při otevření láhve vína.
  • 00:23:54 Víno je totiž nejlepším přítelem
  • 00:23:56 a nedílnou součástí francouzské
    gastronomie.
  • 00:24:00 Jídlo bez vína, a často i naopak,
    si zde nedokáží představit.
  • 00:24:04 Ale nejde jen o pití vína,
  • 00:24:07 ale také o všechno,
    co s tím souvisí.
  • 00:24:09 Vlastně jde o jakýsi společenský
    rituál,
  • 00:24:12 o službu, která je s ním spojena,
    o odpočinek,
  • 00:24:15 protože Francouzky a Francouzi
    nespěchají,
  • 00:24:19 a samozřejmě o přátelské
    popovídání.
  • 00:24:22 To všechno představuje víno.
  • 00:24:30 "V souvislosti s drahými,
    povětšinou francouzskými víny,
  • 00:24:33 se lidé často ptají, jestli někdy
    nepochopitelně drahá vína
  • 00:24:36 stojí za to, jestli jejich chuť
    odpovídá ceně.
  • 00:24:40 Na to je odpověď prostá,
  • 00:24:42 protože cenu žádného z těchto
    unikátních vín netvoří chuť,
  • 00:24:46 ale poptávka, takže jde spíše
    o výjimečnost, kapku snobismu
  • 00:24:51 a samozřejmě kvalitu."
  • 00:24:55 Co autor tohoto textu o takových
    vínech může prohlásit spolehlivě,
  • 00:24:59 je, že jsou mimořádná, složitá,
    velmi často s nekončící dochutí,
  • 00:25:05 takže dlouho poté, co je polknete,
  • 00:25:07 máte pocit úst plných nebeské
    many.*
  • 00:25:19 *V příštím a posledním dílu
  • 00:25:20 se ohlédneme za nejzajímavějšími
    momenty našeho seriálu.
  • 00:25:24 Navštívíme Petra Marcinčáka
    a ochutnáme jeho sladká vína
  • 00:25:28 a ještě naposledy zajedeme
  • 00:25:30 za vinařem a vinohradníkem
    Jaromírem Galou.*
  • 00:25:35 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2020

Související