iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
28. 5. 2020
16:45 na ČT1

1 2 3 4 5

6 hlasů
67472
zhlédnutí

Všechno, co mám ráda

Domácí slanina — Nemoci jater — Dezert z malin bez pečení — Stolek ze starého kufru — Výsev zeleniny — Chřestový krém a na špagetách s medvědím česnekem — Výroba marmelády

27 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Všechno, co mám ráda

  • 00:00:01 Krásný den. Miluji brzké ráno,
    kdy většina lidí ještě spí
  • 00:00:05 a Penny mě tahá ven.
  • 00:00:07 Jsem ráda, že jste si udělali čas
    a díváte se.
  • 00:00:11 Věřím, že i dnešní díl bude plný
    inspirace a nápadů také pro vás.
  • 00:00:34 Je to přesně týden,
    co jsem nasolila slaninu.
  • 00:00:36 Teď ji umyju, osuším a dám péct
    do trouby na 95 stupňů
  • 00:00:42 alespoň 90 minut.
  • 00:00:51 Pak ji nechám vychladnout
    a dám do ledničky.
  • 00:00:54 Krájím na plátky anebo na kostičky,
    podle potřeby.
  • 00:00:57 V lednici vydrží asi tak týden,
  • 00:00:59 a když vím, že ji hned
    nespotřebuji,
  • 00:01:01 tak ji dám ještě za čerstva
    zamrazit.
  • 00:01:11 Trvanlivost je její jediná
    nevýhoda, výhod má mnohem více.
  • 00:01:16 Není nasáklá vodou a tak neskáče
    z pánve.
  • 00:01:19 Dá se upražit do křupava
  • 00:01:21 a neobsahuje žádné konzervanty
    a přídatné látky,
  • 00:01:25 proto nevydrží dlouho.
  • 00:01:27 No, když chci jíst slaninu,
    musím energii také vydat.
  • 00:01:30 Jenny už čeká.
  • 00:01:38 -Dobrý den.
    -Dobrý den!
  • 00:01:39 -My na sebe máme štěstí.
    -No, potkáváme se často.
  • 00:01:42 -Tak se holky pozdravte zase!
  • 00:01:44 -Jak se jmenuje?
    -Jenny. A vaše?
  • 00:01:47 -Jessina. Mají stejná jména skoro.
    -To jo.
  • 00:01:50 Minule, jak jsme se krátce potkali,
    vy jste zmiňoval, že jste doktor.
  • 00:01:54 Jakej je váš obor vlastně?
  • 00:01:56 -No to máte skvělou paměť.
    -To já si pamatuju věcí!
  • 00:02:00 -Přednáším farmakologii
    na lékařský fakultě,
  • 00:02:03 takže o lécích, zdravotních
    doplňcích,
  • 00:02:05 zdravotních prostředcích,
    doplňcích stravy a tak.
  • 00:02:09 -Mě spíš zajímá teďka problematika
    nemoci jater,
  • 00:02:12 protože jsem četla, že když jsou
    nemocná játra, že se nemoc násobí,
  • 00:02:15 a vím, že to řeší víc lidí.
    To byste...
  • 00:02:18 -To jste asi uhodila hřebíček
    přímo na hlavičku,
  • 00:02:21 protože bez jater by život
    nebyl dost dobře možný
  • 00:02:26 a jsou tak jako opomíjena,
    obzvlášť v této době.
  • 00:02:29 Máme roušky, že, baví se všichni
    o nějaké koroně, koronaviru...
  • 00:02:33 -A přitom to řeší tolik lidí.
    -Možná to ani tolik lidí neřeší,
  • 00:02:37 ale možná by to mělo řešit
    docela dost lidí.
  • 00:02:41 -A teď mě tak napadá,
    my máme velkou zahradu,
  • 00:02:43 že bysme Jessinku pustili,
    holky by se proběhly
  • 00:02:45 a já vás zvu na čaj výměnou
    za informace o játrech?
  • 00:02:50 -Pojďme na to!
  • 00:02:58 -Teplý čaj...
    -No je to tady! Pojďte! Pojďte!
  • 00:03:02 -Na to, že je květen... Říkala jsem
    si, jestli tam nekápnu trochu rumu,
  • 00:03:05 ale ono na ty játra to není dobrý,
    co?
  • 00:03:08 -No, tak troška by neuškodila.
    -Troška by neuškodila?
  • 00:03:10 Protože vždycky se říkalo,
    že když má někdo nemocný játra,
  • 00:03:14 tak největší příčinou je nadmíra
    alkoholu,
  • 00:03:16 ale ono to tak být nemusí, ne?
  • 00:03:18 -No, může a nemusí,
    přesně jak říkáte.
  • 00:03:21 Ono my Češi... Pořád se tak nějak
    předháníme,
  • 00:03:25 který národ toho alkoholu
    vypije nejvíc,
  • 00:03:27 neustále jsme na těch prvních
    příčkách
  • 00:03:29 a na 1 člověka je to asi
    téměř
  • 00:03:32 12 litrů čistého alkoholu
    za rok vypitého,
  • 00:03:35 což když to přepočítáme na nějaké
    pivní jednotky dejme tomu,
  • 00:03:39 to máte nějakých 480 piv
    na 1 osobu.
  • 00:03:43 -Vy vypijete 480 piv?
  • 00:03:44 -Ne. Já přemýšlím, kdo to vypije
    za mě. -Přesně tak, no.
  • 00:03:47 -A jak jsme na tom právě potom
    v tom skóre nemocnosti jater?
  • 00:03:52 -To je právě to, že ta játra
    nepoškozuje jenom pití alkoholu,
  • 00:03:57 ale i takový ten nezdravý
    životní styl.
  • 00:03:59 Jsem-li diabetik, mám-li vysoký
    cholesterol, vysoké triglyceridy,
  • 00:04:05 to jsou zase trochu jiné tuky,
  • 00:04:07 mám-li nadváhu nebo dokonce
    obezitu,
  • 00:04:11 dnes se používá termín
    metabolický syndrom,
  • 00:04:14 tak součástí obrazu tady tohoto
    metabolického syndromu
  • 00:04:17 je právě i poškození jater,
    taková nemoc,
  • 00:04:21 která se označuje jako jaterní-
    česky se říká asi ztučnění,
  • 00:04:26 ztukovatění jater.
  • 00:04:28 To se dá ještě jako poměrně dobře
    podchytit, dá se to vracet,
  • 00:04:33 ale když se přidá i zánět,
    tak se může vytvářet vazivo,
  • 00:04:36 a když to jde všechno špatně,
  • 00:04:38 tak se může rozvinout
    i takzvaná cirhóza jater.
  • 00:04:43 -Jakou funkci vlastně plní játra?
    -Hm...
  • 00:04:46 -Hm...?
    -Mnohé funkce.
  • 00:04:49 Samozřejmě ony se podílejí
    na metabolismu základních živin ?
  • 00:04:53 tuky, cukry, bílkoviny,
    ale také vytvářejí žluč.
  • 00:04:58 Žluč je nezbytná pro trávení,
    pro vstřebávání tuků.
  • 00:05:01 A játra mají také důležitou roli
    jako imunitní orgán,
  • 00:05:04 o tom se moc nemluví.
  • 00:05:06 -A když už to teda nastane
    a potřebujeme ta játra ozdravit,
  • 00:05:11 tak co pro to je potřeba udělat?
    -Je třeba začít včas,
  • 00:05:15 určitě nečekat na to,
    až nám ta játra ztvrdnou,
  • 00:05:18 až budeme mít tu cirhózu.
  • 00:05:20 Jsou tady určité postupy,
    kterými můžeme těm játrům pomoci.
  • 00:05:25 Vedle úpravy životního stylu
  • 00:05:28 se nabízí podávání různých doplňků
    nebo třeba i volně prodejných léků,
  • 00:05:33 ať už jsou na bázi antioxidantů,
    některých vitamínů,
  • 00:05:37 nebo některých rostlinných výtažků.
  • 00:05:41 A v literatuře odborné je poměrně
    dobře dokumentovaný
  • 00:05:43 účinek takzvaných fosfolipidů.
    Fosfolipidy, jenom připomenu,
  • 00:05:47 to jsou našemu tělu naprosto
    vlastní látky,
  • 00:05:50 jsou součástí buněčných membrán,
    a tady u těch fosfolipidů je známo,
  • 00:05:54 že mají i mírný protizánětlivý
    účinek,
  • 00:05:56 podporují regeneraci těch jaterních
    buněk,
  • 00:05:59 dokonce jsou schopny
    při pravidelném užívání
  • 00:06:02 ovlivnit i funkci jater
    na úrovni jaterních testů,
  • 00:06:06 nebo i lehce dokonce zlepšit
    hodnoty lipidogramu,
  • 00:06:10 to znamená toho cholesterolu,
    triglyceridů.
  • 00:06:13 -A potřebuju na to vždycky
    konzultaci s lékařem,
  • 00:06:15 nebo můžu přijít do lékárny a říct:
  • 00:06:17 Dejte mi fosfolipidy
    preventivně?
  • 00:06:21 -Tak určitě konzultací s lékařem
    nic nezkazíte,
  • 00:06:24 naopak bych se k tomu přikláněl,
  • 00:06:26 ale nepochybně i v lékárně
    jsou vám schopni poradit
  • 00:06:29 a doporučit vhodný přípravek.
  • 00:06:32 -Anebo budu doufat, že vás vždycky
    jako ve správný čas
  • 00:06:34 zase potkám se psem.
    -Se psem někde na procházce.
  • 00:06:38 -Děkuju moc.
    -Rádo se.
  • 00:06:43 -Dneska se po delší době uvidím
    s Martinou,
  • 00:06:45 a tak to je příležitost udělat
    jeden lehký ovocný dezert,
  • 00:06:49 bez pečení a bez cukru.
  • 00:06:52 Sladit budu čekankovým sirupem
  • 00:06:54 a vanilkový cukr nahradím
    vanilkovým extraktem.
  • 00:06:58 Maliny zakápnu citrónovou šťávou,
  • 00:07:05 osladím čekankovým sirupem.
  • 00:07:08 Maliny nechám stát,
    aby pustily šťávu
  • 00:07:12 a mezitím připravím želatinu
    podle návodu.
  • 00:07:17 Mám želatinové plátky a ty nechám
    nabobtnat ve studené vodě.
  • 00:07:22 Šlehačku vyšlehám do tuha.
  • 00:07:39 Dám vařit želatinu.
  • 00:07:48 Maliny krásně pustily šťávu,
    ještě je promíchám.
  • 00:07:58 Pomalu vmíchám maliny a šlehačku.
  • 00:08:05 Na dno formy na chlebíček
    a po stranách vyskládám piškoty.
  • 00:08:16 Zaliju malinovou náplní
    a nechám v lednici ztuhnout.
  • 00:08:34 Další z pokladů z našeho sklepa
    v Chrasti
  • 00:08:37 je tento starý kufr po prastrejdovi
    z Chacholic.
  • 00:08:41 Pamatuje určitě hodně
    a říkala jsem si,
  • 00:08:43 že by bylo krásné mu dát
    zpátky život.
  • 00:08:53 Olda Čáslavský. Už je to přes
    20 let, co strejda umřel,
  • 00:08:58 ale pamatuju si dodneška ty
    historky, které vždycky vyprávěl.
  • 00:09:02 Byl to velký muzikant.
  • 00:09:04 Když jsem vybírala zrcadlo
    v bazaru,
  • 00:09:06 tak tam měli tento stojánek
    na deštníky
  • 00:09:10 a napadlo mě, že by to mohlo
    krásně posloužit jako nožičky.
  • 00:09:14 A začnu barvou, tentokrát jsem
    zvolila slonovou kost
  • 00:09:18 a v lesku.
  • 00:09:22 Barva schne naštěstí rychle,
    ale určitě to bude chtít 2 vrstvy.
  • 00:09:35 Zahrada je samé pletí, výsev,
    zalévání,
  • 00:09:39 ale brzy přijde i sklizeň.
    Pro pozdní sklizeň se vysévá mrkev.
  • 00:09:44 Po ředkvičkách vysévám
    ještě červenou řepu
  • 00:09:47 a čas je také na keříčkové fazole
    anebo rané kedlubny.
  • 00:09:52 Mám tady osamělý květináč,
  • 00:09:53 do kterého zaseju pár fazolí
    a červenou cibuli
  • 00:09:57 a samozřejmě ještě zelí,
    růžičková kapusta anebo pórek.
  • 00:10:02 Pro průběžnou sklizeň zasadím
    každé 2 týdny pár salátů.
  • 00:10:13 Je to přesně měsíc, co jsem
    naložila medvědí česnek do oleje.
  • 00:10:17 Mám moc ráda tento jemný
    česnekový olej, třeba do salátů.
  • 00:10:22 Účinná látka, kterou medvědí česnek
    v sobě ukrývá, je alicin,
  • 00:10:27 ale zajímavostí je, že neporušené
    listy medvědího česneku
  • 00:10:30 obsahují pouze alien,
    až při porušení rostlinných buněk
  • 00:10:34 se tato látka změní
    na antibakteriální alicin,
  • 00:10:37 který je nositelem nezapomenutelné
    a charakteristické vůně.
  • 00:10:42 Buňky rostliny se poruší
    samotným žvýkáním při konzumaci,
  • 00:10:45 ale pro zachování této silice
    se doporučuje
  • 00:10:48 lístečky česneku mixovat
    anebo nadrobno nasekat.
  • 00:10:53 Alicin pomáhá při chřipce,
    nachlazení,
  • 00:10:56 respiračních problémech, angínách,
    průjmech,
  • 00:11:00 pomáhá na stafylokoky, streptokoky
    a zabíjí prvoky trichomony.
  • 00:11:05 Já jsem listy promačkala
    a naložila do sklenice celé.
  • 00:11:11 Listy ještě využiju do jídla.
  • 00:11:15 -Ťuk, ťuk, ťuk.
  • 00:11:17 Ahoj Evo!
    -Ahoj Marti!
  • 00:11:19 -Teda, my jsme se 3 měsíce neviděly
    a to je změna!
  • 00:11:22 Ty jsi zhubla!
  • 00:11:24 -Potřebovala jsem se po té nemoci
    dát trošku do pořádku
  • 00:11:28 a to si představ, dneska mě Jenny
    seznámila
  • 00:11:30 s jedním úžasným panem doktorem
    a moc hezky jsme si popovídali
  • 00:11:34 o chemické továrně v lidském těle,
    o játrech.
  • 00:11:39 -Teda! Jenny tě seznámila?
    -Hm.
  • 00:11:41 -Něco mi uniká...
  • 00:11:42 -To je vidět, že ještě nemáte
    pejska.
  • 00:11:44 To se seznámíš s lidmi
    a hlavně mě to inspirovalo,
  • 00:11:47 že si opravdu udělám takovou
    očistu jater.
  • 00:11:52 -No, tak to jsem se úžasně trefila,
  • 00:11:53 protože jsem ti přinesla jahody
    a čerstvý chřest.
  • 00:11:57 A jahody a chřest jsou na jarní
    očistu naprosto ideální.
  • 00:12:01 -A ty vaříš.
  • 00:12:02 -Já ti uvařím dneska polévku
    a možná ještě něco dalšího.
  • 00:12:06 -Hm, tak to tě ráda vítám.
  • 00:12:09 -A ráda tě vidím, mimochodem.
  • 00:12:12 -Pomůžu ti loupat?
    -Budeš moc hodná. Děkuju.
  • 00:12:14 Já ti dám ten bílý, protože loupe
    se bílý chřest.
  • 00:12:17 -A co to ještě táhneš?
    -Pomocníka.
  • 00:12:21 Velmi jsem se s ním teď sblížila.
  • 00:12:24 To je polévkovar.
  • 00:12:26 Hele, ale daj se v něm dělat
    nejenom polévky,
  • 00:12:28 ale taky džemy, marmelády,
    zavařeniny,
  • 00:12:31 dokonce rozmixovat smoothie
    nebo koktejly, kaše.
  • 00:12:33 Zeleninová krémová polévka
    z čerstvých surovin
  • 00:12:36 z trhu nebo třeba z vlastní
    zahrádky,
  • 00:12:39 to je dokonalý pohlazení
    pro naše tělo.
  • 00:12:41 Přesně to, co potřebujeme!
  • 00:12:43 Měla bys brambory, česnek
    a cibuli?
  • 00:12:45 -Mám, přinesu. A chřest stačí?
  • 00:12:47 -Stačí půlka a druhou půlku
    udělám ze zelenýho.
  • 00:12:50 -Tak jdu pro další.
  • 00:12:54 Brambory, česnek, cibule.
  • 00:12:56 -To jsi hodná.
    A olivový olej bys měla?
  • 00:12:59 -No kdybys chtěla, tak mám zbytek
    medvědího česneku v olivovém oleji.
  • 00:13:03 -Tak to je výborný nápad.
    -Chceš něco ze zahrádky?
  • 00:13:05 -No, možná jo. Neměla bys tam
    čerstvý špenát?
  • 00:13:09 -Mám. Jasný.
    -No ty jsi úžasná! Děkuju.
  • 00:13:13 Chřestová sezóna je v plném proudu,
    ale končí až 24. června.
  • 00:13:17 Už v antickém Římě a Řecku
    chřest dobře znali
  • 00:13:21 a používali ho k léčebným účelům.
  • 00:13:23 Dokonce Hippokrates o něm hovoří
    jako o afrodisiaku.
  • 00:13:29 No, ona příroda je chytrá
    a často nám napoví sama.
  • 00:13:35 V západní Evropě se chřest
    začal šířit kolem roku 1470
  • 00:13:40 a to nejdřív v klášterech, kde ho
    mniši používali k léčebným účelům,
  • 00:13:45 odtud ho potom šikovný zahradník
    Ludvíka XIV.
  • 00:13:48 přinesl na královský dvůr a založil
    ve Versailles první chřestové pole.
  • 00:13:59 A všechno úplně jednoduše nahážu
    do polévkovaru.
  • 00:14:07 Přidám medvědí česnek, přiměřeně.
  • 00:14:14 Doliju vodou,
  • 00:14:19 osolím, zapojím.
  • 00:14:25 O polévku se teď nemusím starat,
    za půl hodinky bude hotová.
  • 00:14:33 Očistím si jahody a než sníme
    s Evou oběd, tak si uděláme džem.
  • 00:14:39 Jahody pomáhají při cukrovce,
    dně, nebo při překyselení žaludku,
  • 00:14:44 taky při močových, ledvinových
    a žlučníkových kamenech.
  • 00:14:48 Navíc obsahují velké množství
    antioxidantů a vitamínu C,
  • 00:14:52 takže jsou ideální i při úplně
    obyčejném nachlazení.
  • 00:14:56 Posilují srdce, krevní oběh
  • 00:14:57 a dokonce mají prý pozitivní vliv
    na tvorbu testosteronu.
  • 00:15:03 -Lístečky špenátu ze zahrádky.
    -No krásný! Děkuju.
  • 00:15:07 Těmi potom ozdobíme tu polévku.
    -Vzala jsem i cibulku.
  • 00:15:09 Chtěla bych udělat takový rychlý,
    jednoduchý oběd.
  • 00:15:13 -A co to bude?
  • 00:15:14 -Mám tady celozrnné špagety,
    tak je dám uvařit
  • 00:15:18 a chtěla jsem je udělat
    s tím medvědím česnekem,
  • 00:15:20 co jsem měla v oleji.
    -To já mám moc ráda.
  • 00:15:26 -Základem je slanina osmahnutá
    na pánvi.
  • 00:15:29 Na dietu sice není ideální,
    ale ta domácí se nepočítá.
  • 00:15:33 -Tak na mně nešetři!
  • 00:15:37 Hele, já už mám jahody dočištěné,
  • 00:15:39 tak že bych šla prostřít stůl
    třeba?
  • 00:15:42 -Ideální.
    -Udělám ti místo a jdu prostřít.
  • 00:15:51 -Na slanince lehce osmahnu cibulku.
  • 00:15:55 Zjemním zakysanou smetanou,
    stačí pár lžic.
  • 00:16:02 Místo fety dávám někdy čerstvý sýr
    anebo tvaroh.
  • 00:16:09 Využiji alespoň medvědí česnek
    ze sklenice.
  • 00:16:11 Nakrájím ho na malé kousky
  • 00:16:13 a bylo by dobré ho třeba
    taky rozmixovat,
  • 00:16:15 to potom vypadá mnohem líp.
  • 00:16:20 Osolím,
  • 00:16:23 jemně opepřím,
  • 00:16:26 špagety promíchám s omáčkou.
    -Tak já už mám stůl prostřený.
  • 00:16:30 Tady to krásně voní.
    -Hm. Medvědí česnek, to je síla.
  • 00:16:35 Co polévka?
  • 00:16:37 -No, polévka je hotová,
    jenom ji ještě musím dochutit.
  • 00:16:40 Evo, máš prosím tě trošku smetany?
  • 00:16:45 -Prosím.
    -Jé, ty jsi úžasná! Děkuju.
  • 00:16:48 Trochu zjemním smetanou.
  • 00:16:51 Děkuju ti.
  • 00:16:54 Pozor, jdu ke dřezu! Děkuju.
  • 00:16:57 A rovnou připravím talíře, jo?
  • 00:16:59 -Hmm, to je vůně!
  • 00:17:01 Už mám hlad.
    -Špagety taky krásně voní.
  • 00:17:05 -Tak já naberu špagety.
    -A já připravím polívku.
  • 00:17:11 Dívej, já dozdobím polévku
    těmi čerstvými špičkami chřestu.
  • 00:17:16 -Je krásně hustá.
  • 00:17:18 -A ty máš teďka volné ruce, viď?
    -Zatím ano.
  • 00:17:20 -Tak já tě poprosím, jestli bys
    přelila zbytek té polévky,
  • 00:17:23 protože já ten hrnec budu
    ještě potřebovat.
  • 00:17:26 -A jdeme obědvat!
  • 00:17:28 -Já bych ještě chtěla stihnout
    udělat rychle ten džem,
  • 00:17:30 aby se nám to udělalo než dojíme.
  • 00:17:34 Hrnec je vymytý.
  • 00:17:36 A pokračujem v krasojízdě!
  • 00:17:39 Jahody.
  • 00:17:43 Skvělý.
  • 00:17:46 Přidala bych cukr,
    ale může se dát i med.
  • 00:17:49 -Anebo mám čekankový sirup.
    -To je skvělej nápad.
  • 00:17:53 -Přiměřeně...
    -Hm. Já přidám chia semínka.
  • 00:17:57 -Ty miluju do jogurtu po ránu.
    -Právě!
  • 00:18:01 A s těma jahodama to budeš mít
    do jogurtu úplně super.
  • 00:18:05 -A jdeme jíst?
  • 00:18:07 -Já to jenom zavřu, zapnu funkci
    džem
  • 00:18:11 a než se naobědváme, máme hotovo.
  • 00:18:14 -Tak jdem jíst!
  • 00:18:25 -Ty, hele...
    -Vypadá to na deštík.
  • 00:18:29 -Kaboní se to, no.
    -Ale to nevadí.
  • 00:18:32 Nápadů máme dost, tvořit můžeme
    doma i venku, to je jedno.
  • 00:18:36 Ještě rychle špagety na hlad.
  • 00:18:40 -My to venku prostě dojíme!
    -No jasně!
  • 00:18:46 -Džem by mohl být hotový.
  • 00:18:48 -To je nějaká rychlost!
    -No právě!
  • 00:18:50 Takhle krásně zpracuješ,
    když ti zbyde pár kousků ovoce,
  • 00:18:53 třeba jablíčko, banány
    nebo kousek mrkve.
  • 00:19:00 -Džem.
    -Pozor, je to horký! Nespálila ses?
  • 00:19:03 -Málo sladký na mě.
    Můžu přidat trošku?
  • 00:19:06 -Hm, rozhodně. Já mám ráda
    marmeládu sladkou.
  • 00:19:10 -A kluci určitě taky, ne?
    -No moc.
  • 00:19:14 A víš, co je na tom právě super?
    Že víš, co do toho dáváš,
  • 00:19:16 a pak víš, co jíš. No a ještě
    navrch u toho nemusíš stát,
  • 00:19:21 hlídat to, aby se to nepřipálilo,
    a můžeš klidně dělat něco jinýho.
  • 00:19:26 -Budeme zavařovat?
    Skočím pro skleničky?
  • 00:19:28 -No já to radši zavařuju.
    -Jo?
  • 00:19:30 -Takže tě poprosím,
    jestli máš nějaký.
  • 00:19:33 Nepoužívám želírovací cukr,
  • 00:19:34 takže marmeláda je taková
    trošku řidší,
  • 00:19:36 ale do jogurtu ráno nebo
    na palačinky úplně ideální.
  • 00:19:43 -Jsem tu.
    -Jé, skvělý!
  • 00:19:45 Hele, nevím, jak to máš ty doma,
  • 00:19:46 ale u nás je jahodová marmeláda
    naprosto nejoblíbenější zavařenina.
  • 00:19:49 -To u nás taky.
    -Víš co, klasika je klasika.
  • 00:19:53 Ale já v poslední době
    trošku experimentuju
  • 00:19:55 a začala jsem dávat do marmelád
    bylinky.
  • 00:19:57 -Bylinky?
  • 00:19:59 -Hm. Normálně celou bylinku
    krásně vložím
  • 00:20:01 těsně před dovařením do marmelády,
    krátce povařím
  • 00:20:04 a pak ji vytáhnu, celou tu snítku,
    ven.
  • 00:20:06 -A marmeláda voní.
  • 00:20:08 -A marmeláda voní třeba
    po mátě nebo po levanduli.
  • 00:20:12 Víš co? Všechny moje zavařeninové
    nápady
  • 00:20:14 nechám na našich webových stránkách.
  • 00:20:16 -Tak super.
    -A jdeme víčkovat! Podáš mi víčka?
  • 00:20:19 Děkuju.
  • 00:20:21 -A ty mi tady necháš
    toho tvého pomocníka?
  • 00:20:24 -Ne. Toho si vezmu domů.
  • 00:20:28 -Tak jo, tak já ti ho aspoň umeju.
  • 00:20:30 -To nemusíš, on se totiž
    myje úplně sám.
  • 00:20:36 POLÉVKOVAR HUČÍ
  • 00:20:44 No, po tom dešti se pořádně
    ochladilo.
  • 00:20:46 -To jo, ale práce nás zahřeje.
  • 00:20:49 Já jsem našla tohle zrcadlo
    v bazaru za pár korun. Nekup to!
  • 00:20:54 Mně ale přijde na tu naši chatu
    takové moc tmavé
  • 00:20:57 a tak jsem si říkala,
    že určitě tě také napadne,
  • 00:20:59 jak by to šlo zesvětlit.
  • 00:21:01 -Tak šlo by to buď nějak obrousit,
  • 00:21:03 protože to vypadá, že už to nějakou
    patinu má,
  • 00:21:06 anebo bychom to mohly zkusit
    projasnit
  • 00:21:07 nějakou světlou metalickou patinou,
  • 00:21:10 stříbrnou, bronzovou, zlatou...
    -Zlatá? No to tady bude určitě.
  • 00:21:14 Tak já něco přinesu?
    -Super!
  • 00:21:17 -A asi budeme muset to zrcadlo
    vyndat, viď?
  • 00:21:20 -Bude to jednodušší.
    -A nerozbij ho!
  • 00:21:22 -Opatrně...
    -Sedm let neštěstí!
  • 00:21:25 -Ne, to nepřivolávej.
    Jé, co to tady čouhá?
  • 00:21:29 Ty seš připravená.
  • 00:21:31 -Tak jo. Já jdu pro barvu.
    -Já ho opatrně vyndám, jo?
  • 00:21:33 -Jo. A možná něco dobrýho
    ještě přinesu.
  • 00:21:47 Zlatavá.
    -No ty jsi šikovná!
  • 00:21:50 Skvělý. Já už jsem mezitím
    dala pryč to zrcadlo.
  • 00:21:54 -Vzala jsem na to houbičku.
  • 00:21:56 -A zkusíme to úplně nasucho,
    jenom suchá houbička a barva.
  • 00:22:06 No, hele, to půjde krásně!
  • 00:22:08 -A koukám, že druhé ruce
    asi nebudou úplně potřeba, viď?
  • 00:22:11 -Myslím, že to zvládnu úplně sama.
  • 00:22:13 -A já jsem ti slíbila ten dezert.
    -Ano?
  • 00:22:17 -Jdu pro něj.
  • 00:22:36 Tradá!
  • 00:22:38 -Hmmm, to je krása!
  • 00:22:41 -Ale ty jsi teda holka šikovná.
    To je fakt krásný!
  • 00:22:43 -Prokoukl, viď?
    -Hm.
  • 00:22:45 A víš, jakej je rozdíl
    mezi mým výrobkem a tvým?
  • 00:22:48 -Že já ten tvůj sním
    a ty se na ten můj budeš dívat?
  • 00:22:53 -Celej život. A ty si na mě
    nevzpomeneš třeba už.
  • 00:22:55 -Ale vzpomenu, neboj!
  • 00:22:57 -Tak aspoň ochutnej.
    -Moc ráda.
  • 00:23:00 -Je to fakt krásný
    a hlavně už je to suchý!
  • 00:23:02 -Právě. Strašně rychle to schlo
  • 00:23:04 a dokonce se dá ta barva vrstvit
    pěkně na sebe,
  • 00:23:06 takže když chceš třeba ty kytičky
    nebo nějaký jiný detaily
  • 00:23:09 udělat víc zlatý, tak můžeš vlastně
    vrstvit, vrstvit, vrstvit.
  • 00:23:12 -Ale ještě tam dáme to zrcadlo.
  • 00:23:14 -Počkej! Počkej! Já nejprve
    ochutnám.
  • 00:23:18 -Já to taky zkontroluju, ale už se
    těším, až to budu instalovat.
  • 00:23:26 -Hm, na sladký mě utáhneš vždycky.
  • 00:23:29 -Zrcadlo, zrcadlo,
    kdo je tady nejkrásnější?
  • 00:23:34 Ale prokouklo!
    -Prokouklo. -A my taky.
  • 00:23:37 -Na čerstvým vzduchu.
    -Přesně tak.
  • 00:23:41 Než mi to zaschne, tak jsem se
    inspirovala Martinou
  • 00:23:43 a podnoží udělám také patinou.
  • 00:23:48 Patina je hotová, povedla se mi
    skoro jako Martině.
  • 00:23:52 Druhý nátěr také krásně zaschnul.
  • 00:23:56 Není to nic sofistikovaného,
    ale pomohlo.
  • 00:24:00 A patinou budu pokračovat.
  • 00:24:04 A teď pořádně přidělat na nožičky.
  • 00:24:32 A to je pro dnešek vše.
  • 00:24:34 Všechny návody a recepty
    opět najdete
  • 00:24:36 na stránkách našeho pořadu.
  • 00:24:39 Užijte si dny plné radosti,
  • 00:24:41 stejně tak, jako já jsem si užila
    ten dnešní.
  • 00:24:45 Těším se na vás opět za týden
  • 00:24:49 a já si jdu ještě chvilku hrát.
  • 00:24:56 -I dnes máme pro vás soutěž.
  • 00:24:58 Na 3 výherce čeká automatický
    polévkovar
  • 00:25:00 s funkcí domácí marmelády
    značky DOMO-elektro.
  • 00:25:04 Polévkovar nabízí automatické
    funkce
  • 00:25:06 na vaření polévek, smoothie
    a marmelád.
  • 00:25:09 Nemusíte stát u plotny, míchat,
    ani mixovat,
  • 00:25:11 přístroj udělá do půl hodiny
    vše za vás.
  • 00:25:15 Soutěžní otázka zní:
  • 00:25:31 Ceny věnovala společnost
    DOMO-elektro.
  • 00:25:35 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2020