38 minut

15. listopadu 2010

Obsah dílu

Pozemková transakce vedle parku Parukářka — Hotel Labská bouda na odstřel — Poválečný vnitřní odsun

Části dílu

01:11
Pozemková transakce vedle parku Parukářka
    Jak se dá zbohatnout na pozemcích v Praze, už víme. Je k tomu potřeba dosáhnout jediné věci, která je ale pro normálního smrtelníka nedostupná: změna územního plánu. Na dobré cestě k obchodu století je jakási firma Ortenária s anonymními vlastníky, která získala pozemky na Praze 3. Ty se z rekreační zóny teď mohou - s požehnáním úřadu - změnit na stavební parcely. Problém je, že ve firmě Ortenária působí dobrý známý radního, který o návrhu rozhodoval. Nabízí se tedy otázka, zda radní nejednal spíš v osobním zájmu místo v obecném. O případ se zajímala reportérka Lucie Sehnalová.
    14:57
    Hotel Labská bouda na odstřel
      Líbí se vám Labská bouda? Je to nepřehlédnutelný betonový hotel, který ční těsně pod vrcholkem Zlatého návrší v Krkonoších. Stojí tu už pětatřicet let a má punc komunistického monumentu. Proto by jej představitelé Krkonošského národního parku rádi srovnali se zemí. To by ale stálo skoro sto milionů korun. Architekti to navíc tak ostře nevidí a spíš by navrhovali nějakou levnější omlazovací kůru. Den v opuštěném hotelu strávil reportér David Macháček.
      24:44
      Poválečný vnitřní odsun
        Milostnému citu se daří za všech okolností, i v podmínkách ne právě idylických. Vyprávět by mohli Marie a Ondřej Ráczovi, kteří nedávno oslavili diamantovou svatbu. Seznámili se těsně po válce, když se stali nevolníky na statku u Berouna v obnoveném československém státě. Říkalo se tomu vnitřní odsun. Němka a Maďar byli odsunuti ze svých domovů na opačném konci republiky a nerozuměli si ani slovo. Stali se druhořadnými občany, ale láska jim pomáhala snášet dějinné křivdy. Reportáž o neznámé kapitole českých dějin na pozadí milostného románu natočil reportér David Vondráček.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        22. listopadu 2010

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám