iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
22. 11. 2003
17:20 na ČT1

1 2 3 4 5

5 hlasů
10740
zhlédnutí

Putování za vínem III

Veneto, Friuli

27 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Putování za vínem III - Veneto, Friuli

  • 00:00:51 Kraj Veneto je rájem pro milovníky
    přírody,kultury,staré architektury
  • 00:00:59 a určitě je
    rájem pro labužníky.
  • 00:01:02 Rozprostírá se od severních Dolomit
    po pádskou nížinu,
  • 00:01:05 od jezera Garda
    po benátské pobřeží.
  • 00:01:09 Na severu je mírné
    kontinentální klima,
  • 00:01:12 na jihu pak
    středomořské.
  • 00:01:15 Vinná réva se tu pěstuje
    od dob římského impéria.
  • 00:01:18 Jedno z místních vín, Valpolicella,
    si oblíbil básník Vergilius.
  • 00:01:23 Od té doby se sláva
    místních vín nezmenšila, naopak.
  • 00:01:28 Veneto je dnes
    předním vývozcem vín
  • 00:01:32 a ve Veroně se každoročně pořádá
    největší veletrh vína ViniItaly.
  • 00:01:41 Jedná se o celonárodní přehlídku
    italských vín
  • 00:01:44 a také jeden z největších
    mezinár. veletrhů vína na světě.
  • 00:01:54 Na úrodné půdě a naplaveninách
    založili Římané hraniční pevnosti,
  • 00:01:59 které se postupně rozrostly
    na současná významná města.
  • 00:02:02 Region se začal nejvíce vzmáhat
    v období benátské republiky.
  • 00:02:07 Středověká města ve Venetu ležela
    na důležitých obchodních cestách,
  • 00:02:11 z nichž nejdůležitější
    byla silnice
  • 00:02:14 spojující Benátky a Janov
    a Brennerský průsmyk.
  • 00:02:18 Bohatství, jež přinesl obchod,
    zemědělství i války,
  • 00:02:21 bylo použito na velkorysou
    výstavbu těchto měst.
  • 00:02:25 Bassano del Grappa
    je klidné město
  • 00:02:28 se synonymem oblíbeného
    italského digestivu grappy.
  • 00:02:32 Bassano stejně jako celé Veneto
    je oblíbeným turistickým cílem.
  • 00:02:41 Mezi italskými apelačními víny
    drží Veneto dva národní rekordy:
  • 00:02:46 9 265 tis. hl vína,
    19 zón kontrolovaného původu DOC
  • 00:02:52 a dvě DOCG vína.
  • 00:02:56 Je to oblast, kde se tvoří
    všechny možné druhy vína,
  • 00:03:00 od suchých bílých, růžových,
    bohatých červených
  • 00:03:04 až po sladké speciality
    jako je známé Reciotto.
  • 00:03:08 Je to také kraj
    skvělých šumivých vín,
  • 00:03:11 z nichž Proseco si získává
    stále větší oblibu ve světě.
  • 00:03:15 Vinařství je tu dnes
    jedním z pilířů ekonomiky.
  • 00:03:18 Ve Venetu sídlí
    největší vinařské podniky Itálie,
  • 00:03:21 ať už je to a.s. Gruppo Italiano
    nebo soukromý Zonin.
  • 00:03:27 Vinařský podnik Lamberti,
    patřící do Gruppo Italiano Vini,
  • 00:03:31 sídlí ve vinařské
    oblasti Bardolino.
  • 00:03:34 Vinohrady této známé oblasti
    kontrolovaného původu
  • 00:03:38 leží na aluviální půdě
    z dávné doby ledové
  • 00:03:41 mezi pravým břehem největšího
    ital.jezera Garda a městem Verona.
  • 00:03:46 Víno se zde vyrábí
    velmi dlouho,
  • 00:03:49 dělalo se zde dokonce
    už v předrománské době.
  • 00:03:54 Bardolino je rubínově červené víno,
    které když zestárne,
  • 00:03:58 dostane granátově
    červenou barvu.
  • 00:04:01 Víno svěže voní po třešních
    někdy bývá kořenité,
  • 00:04:05 příjemně chutná
    a má lehce nahořklou dochuť.
  • 00:04:09 Bardolino se smí vyrábět
    z odrůd Corvina Veronese,
  • 00:04:13 Rondinella,
    Molinara a Garganega.
  • 00:04:16 Bardolino, které pochází
    z historického srdce tohoto kraje,
  • 00:04:20 nese na etiketě
    označení classico.
  • 00:04:24 Sousední Valpolicella
    má obdobné odrůdové složení cuveé.
  • 00:04:33 Je to vynikající víno.
  • 00:04:37 Hned si všimnete zvláštní jemnosti
    a měkkosti,které ho charakterizují.
  • 00:04:43 Také jsou tu zvláštní
    ovocné příchutě,
  • 00:04:47 ty se objevují v závislosti
    na klimatu, kde se víno pěstuje.
  • 00:04:53 Nejpěstovanější modrou odrůdou
    v oblasti je Merlot,
  • 00:04:57 která se sem dostal
    již v 19. století z Francie.
  • 00:05:01 Většinou je obsažen v cuveé
    spolu Cabernetem a Pinot nero.
  • 00:05:05 Víno z Veneta v okolí jezera Garda
    nese označení Garda Orientale DOC.
  • 00:05:10 Název odrůdy na etiketě označuje,
    že směs byla vytvořena
  • 00:05:14 nejméně
    z 80% uvedené odrůdy.
  • 00:05:18 Někdy se také setkáte se světleji
    zbarveným vínem Bardolino.
  • 00:05:22 Vyrábí se metodou rychlého kvašení
    a nazývá se chiaretto.
  • 00:05:27 Má lehčí strukturu
    než běžné Bardolino,
  • 00:05:30 ale přesto je o něco plnější
    než průměrné růžové víno.
  • 00:05:46 Na břehu Gardy
    se tvoří i bílá vína,
  • 00:05:49 která se buď vyrábí z 80% z uvedené
    odrůdy na etiketě vína
  • 00:05:54 nebo např. pod označením
    limitované zóny.
  • 00:05:58 K těm patří Bianco di Custoza,
    která se vyrábí
  • 00:06:02 z velmi široké nabídky odrůd
    s nejrůznějšími vůněmi a chutěmi.
  • 00:06:07 Vinohrady Soave leží stejně
    jako Bardolino a Valpolicela
  • 00:06:13 mezi východním břehem
    jezera Garda a Veronou.
  • 00:06:18 Naše víno Soave pochází
    z hroznů Trebiano a Garganea.
  • 00:06:24 Vinice leží ve zvlněné krajině,
    půdy jsou sopečného původu
  • 00:06:28 v kombinaci
    s vápencovým podkladem.
  • 00:06:32 Máme ideální podmínky pro růst
    a optimální kvalitu hroznů
  • 00:06:36 a jejich následné zpracování
    na víno.
  • 00:06:39 Typické víno Soave se vyznačuje
    výraznou zlatavou barvou
  • 00:06:44 a voní po mandlích.
  • 00:06:47 Jsou také kultivary,
    které mají květinovou vůni
  • 00:06:51 nebo vůni
    hodně zralého ovoce.
  • 00:06:56 Na ochutnání je velmi lahodné
    a jeho chuť příjemně omývá patro.
  • 00:07:03 Dobře se hodí k pokrmům z ryb,
    ale také k desertům a sladkostem.
  • 00:07:08 Soave Superiore obsahuje
    více alkoholu.
  • 00:07:12 Než se smí začít prodávat,
    musí nejméně pět měsíců odpočívat.
  • 00:07:16 Classico pochází z historického
    srdce tohoto kraje.
  • 00:07:20 Nejlepší Soave je bezpochyby
    výborné Soave classico superiore.
  • 00:07:28 Pěstujeme tři typy Soave:
    Soave classico,
  • 00:07:33 Soave classico superiore
    a Recioto di Soave.
  • 00:07:38 Ty hrozny, jak vidíte,
    jsou opravdu zlíbané sluncem,
  • 00:07:42 mají krásně
    zlatavou barvu.
  • 00:07:45 Tyhle jsou určené
    pro Reciotto di Soave.
  • 00:07:48 Vyrábí se
    zvláštním způsobem.
  • 00:07:52 Hrozny se po sklizni ukládají
    do zvláštních dozrávacích skleníků,
  • 00:07:56 kde zůstávají až
    do února nebo března.
  • 00:08:00 Polotovar pro výrobu vína jsou
    částečně vysušené hrozny.
  • 00:08:06 V poslední době se při výrobě
    zkoušelo využití dřevěných sudů.
  • 00:08:13 Dalším velmi zajímavým typem
    je Soave classico superiore.
  • 00:08:21 Tam používáme částečně
    hrozny Garganea
  • 00:08:25 a částečně
    Trebiano di Soave.
  • 00:08:30 Myslím si, že Soave
    díky všem našim vylepšením
  • 00:08:36 zůstává stále jedním
    z nejlepších italských bílých vín.
  • 00:09:06 Uši se italsky
    řeknou "orechi".
  • 00:09:10 Ve zkomolené podobě jako recie
    znamená toto slovo
  • 00:09:14 ouška hroznů vinné révy,
    což je vrchní část hroznů,
  • 00:09:17 která zachytí
    nejvíce slunce.
  • 00:09:20 Recioto se vyrábí
    ze speciálně vybraných hroznů.
  • 00:09:24 Hrozny se rozstřihnou na dvě části,
    spodní část se použije
  • 00:09:28 na výrobu běžného vína
    a vrchní část se dává stranou.
  • 00:09:32 Tyto zvlášť zralé hrozny
    se pak suší na horkém slunci.
  • 00:09:35 Tím se z hroznů
    částečně vypaří voda
  • 00:09:38 a zvýší se koncentrace cukrů
    a vonných a chuťových látek.
  • 00:09:41 Podobně jako Reciotto Soave se dělá
    i Recioto della Valpolicella,
  • 00:09:46 ovšem na rozdíl od Soave
    se tvoří z modrých hroznů.
  • 00:09:50 Tím se získá tmavě červené víno
    s plnou a ovocnou vůní.
  • 00:09:54 Recioto di Soave je plné,
    velmi aromatické bílé víno
  • 00:09:58 s nazlátlou barvou.
  • 00:10:00 Jeho chuť je plná a ovocná,
    od nasládlé po velmi sladkou.
  • 00:10:05 Z 13 hektarů našich vinic
    vybíráme ty nejlepší hrozny
  • 00:10:12 a tady je sušíme
    skoro 6 měsíců.
  • 00:10:22 Sbíráme je v září
    a lisujeme koncem února.
  • 00:10:28 Lisovaní se děje
    velmi šetrně.
  • 00:10:35 Vymačkaná hmota hroznů
    obsahuje hodně cukrů.
  • 00:10:41 Na kvašení ji ukládáme
    do dubových sudů.
  • 00:10:46 Tam zůstane asi 17 měsíců,
    pak teprve přijde do láhví.
  • 00:10:54 Je to typické veronské víno,
    používá se jako dezertní,
  • 00:10:59 takže na konci jídla,
    ale hodí se také k tvrdým,
  • 00:11:02 uzrálým
    nebo pikantním sýrům.
  • 00:11:06 O kvalitě tohoto vína mluví i to,
    že bylo zařazeno
  • 00:11:09 mezi skupinu italských vín
    s nejvyšším označením DOCG.
  • 00:11:13 Ze Soave a Recciotto di Soave
    se vyrábějí také světle zbarvená,
  • 00:11:18 nádherně vonící šumivá vína,
    která mají nepříliš plnou strukturu
  • 00:11:23 a jsou velmi svěží.
  • 00:11:26 Pro tato vína je charakteristická
    přítomnost mandlové hořčinky.
  • 00:11:30 Soave spumante se vyrábí
    jako extra suché a suché.
  • 00:11:34 Recioto di Soave spumante existuje
    pouze v plné sladké
  • 00:11:39 a na alkohol
    bohaté verzi.
  • 00:11:53 Gambellara je dobré bílé víno
    z odrůdy Garganega.
  • 00:11:58 Vinice Gambelara rostou na kopcích
    kolem stejnojmeného městečka
  • 00:12:03 jihozápadně
    od města Vicenza.
  • 00:12:06 Tato bílá vína se tvoří
    jako suchá bílá vína
  • 00:12:10 i jako sladká Recioto Gambellara
    a šumivá Recioto spumante.
  • 00:12:24 Ochutnáváme Recioto,
    ročník 1998.
  • 00:12:30 Jak vidíte,
    má nádhernou zlatavou barvu,
  • 00:12:35 která přímo vybízí
    k ochutnání.
  • 00:12:40 S vůní je to podobné.
  • 00:12:45 Voní po černém bezu
    a po medu.
  • 00:12:54 Jeho chuťová škála je tak pestrá,
    že je opravdu těžké to popsat.
  • 00:13:01 Jako byste stáli uprostřed
    rozkvetlé louky.
  • 00:13:07 Pro Recioto se
    používají stejné odrůdy
  • 00:13:11 jako pro běžné víno Gambellara
    s tím rozdílem,
  • 00:13:15 že hrozny se nejprve nechají
    zaměknout na slunci.
  • 00:13:18 Tím vznikne vyšší koncentrace cukrů
    a vonných a chuťových látek.
  • 00:13:27 Dvě skupiny kopců,
    oddělené řekou Piavou,
  • 00:13:31 se zdvihají na sever
    od Trevisa.
  • 00:13:35 Na pravém břehu Piavy
    je pohoří Montello a Colli Asolani,
  • 00:13:39 na levém břehu jsou mírné svahy,
    které pokračují
  • 00:13:43 z Conegliano
    až do údolí Valdobiadene.
  • 00:13:46 Ačkoli jsou pohoří
    geologicky rozdílná,
  • 00:13:49 spojuje tyto dvě zóny
    pěstování hroznů odrůdy Prosecco.
  • 00:13:54 Je velké množství
    typů nebo klonů,
  • 00:13:57 ale dnes je nejdůležitější
    bílé Prosseco.
  • 00:14:01 Jeho hrozny jsou skvělou surovinou
    pro výrobu šumivých vín.
  • 00:14:05 Za zvláštní zmínku stojí oblast
    mezi Conegliano a Valdobbiadene,
  • 00:14:09 kde se rodí nejlepší vína Prosseca
    v ohraničené zóně nazvané Cartizze.
  • 00:14:25 Prosecco je výborné víno, lehké,
    ovocné chuti, mírně sladké.
  • 00:14:31 Používá se bud jako aperitiv
    nebo jej můžeme pít k jídlu.
  • 00:14:36 Teď se na něj
    podíváme zblízka.
  • 00:14:40 Má světle žlutavou barvu,
    je trošku perlivé,
  • 00:14:44 takže vypadá jako sekt.
  • 00:14:48 Cítíme celou řadu
    květinových vůní,
  • 00:14:53 také akát
    a trošku medové vůně.
  • 00:14:59 Chuť je svěží, lehká
    a aromatická.
  • 00:15:07 Takže jako aperitiv
    nebo i k jídlu.
  • 00:15:18 Existují dva hlavní typy
    vína Prosecco.
  • 00:15:23 Prosecco frizzante
    je lehce perlivé,
  • 00:15:26 slámově žluté, velmi ovocné,
    štavnaté a velice příjemné víno.
  • 00:15:32 Prosecco spumante je bouřlivější
    a má svěží ovocnou a plnou chuť.
  • 00:15:37 Obě vína existují jako secco -
    suché, lehké, elegantní,
  • 00:15:41 jako amabile - nasládlé,
    velmi ovocné
  • 00:15:46 a jako dolce,
    sladké a ovocné.
  • 00:16:06 Vína od firmy Bisol patří
    k nejlepším v oblasti Valdobiadene.
  • 00:16:18 Vinohrady na kopcích vytvářejí
    nádhernou scenérii
  • 00:16:23 a zároveň dávají šumivé víno
    Prosecco superiore di Cartizze.
  • 00:16:29 Vinohrady, které se svažují
    dolů k širokému řečišti Piavy,
  • 00:16:34 jsou také v okolí
    městečka Valdobbiadene,
  • 00:16:38 kde má své sídlo největší
    vinařský podnik oblasti Valdo.
  • 00:16:42 Ještě nedávno bylo Prosecco
    známé jen v Itálii,
  • 00:16:46 v poslední době začíná být
    nejvíce vyváženým vínem.
  • 00:16:50 Většina šumivého vína
    je určena k rychlé konzumaci.
  • 00:16:57 Prosecco je známé téměř výlučně
    jako aperitiv.
  • 00:17:03 V poslední době se stále více
    používá i jako víno k jídlům.
  • 00:17:13 V Itálii jsou to
    hlavně pokrmy z ryb.
  • 00:17:21 Zvláště ceněné je především
    v benátské oblasti,
  • 00:17:26 kde se právě hodně kombinuje
    s rybími chody nebo drůbeží.
  • 00:17:41 Friuli, nejseverovýchodnější
    italský kraj,
  • 00:17:47 sousedí na severu s Rakouskem
    a na východě se Slovinskem.
  • 00:17:51 V severní části se táhnou
    Karnské Alpy
  • 00:17:55 a na východě se rozkládá
    římské město Aquileia.
  • 00:17:58 Zdejší krajina je většinou hornatá,
    ale vinařství se soustřeďuje
  • 00:18:02 do zelených údolí řek
    a na slunečné kopce.
  • 00:18:06 Podnebí je kombinací
    mírného středomořského
  • 00:18:09 a tuhého
    kontinentálního podnebí.
  • 00:18:12 Je tu cítit vliv
    Jadranského moře i Alp.
  • 00:18:16 Půda se skládá zejména
    z úlomků hornin z doby ledové.
  • 00:18:19 Stejně jako ve francouzském Alsasku
    a italském Alto Adige
  • 00:18:23 se Fiulli prodává
    pod generickým jménem,
  • 00:18:26 po němž následuje
    název dominantní odrůdy.
  • 00:18:29 Rozloha vinohradů
    je 19 tisíc ha.
  • 00:18:33 Celkem se tu
    vyprodukuje 1 150 tis. hl vína,
  • 00:18:37 z toho 600 tis. pochází
    z 9 oblastí kontrolovaného původu
  • 00:18:41 a jedné malinké DOCG oblasti.
  • 00:18:45 Ramandolo DOCG je víno stvořené
    v ohraničené oblasti,
  • 00:18:49 která se kryje s územím vesnice
    stejného jména.
  • 00:18:53 Užité hrozny
    jsou Verduzzo Friulano,
  • 00:18:57 místně nazývané
    jako Verduzzo Giallo.
  • 00:19:01 Víno má intenzivní
    zlatožlutou barvu,
  • 00:19:04 charakteristickou
    a delikátní vůni a plné tělo,
  • 00:19:08 a typickou
    sladkou příchuť.
  • 00:19:11 V oblastní Enotéce v Udine jsou
    všechna významná vína Friuli.
  • 00:19:15 Můžete tu také najít vína
    z DOC oblasti Collio.
  • 00:19:19 Je to zóna velkých bílých vín,
    známých po celém světě.
  • 00:19:30 Jsme v srdci oblasti Collio,
    což je jedna z devíti zón
  • 00:19:36 kontrolovaného původu Friuli-Giulia
    a významná lokalita bílého vína.
  • 00:19:42 Na rozloze zhruba 1550 hektarů
    pěstujeme asi 80% bílých odrůd.
  • 00:19:48 Jsme asi 20 km od Jaderského moře
    a od severu chránění předhůřím Alp.
  • 00:19:56 Jsou tu i velmi příznivé
    půdní podmínky,
  • 00:20:00 díky kterým je výsledkem naší práce
    skutečně špičkové víno.
  • 00:20:05 Pěstujeme různé odrůdy,
    které sem byly dovezené
  • 00:20:09 v 19.stol.z Francie po epidemii
    Phylloxery-mšičky révokazné.
  • 00:20:14 Tato epidemie zničila
    většinu vinic v Evropě.
  • 00:20:18 A také nejrůznější původní odrůdy,
    které tu jsou stovky let
  • 00:20:21 jako například Tokajské z Friuli
    nebo Ribolla gialla.
  • 00:20:26 V pohárku mám Sauvignon.
  • 00:20:29 Charakteristickým znakem
    tohoto vína je ovocná příchuť,
  • 00:20:32 která se snoubí
    s plností a elegancí.
  • 00:20:38 Tato oblast bílého vína
    je jednou z nejlepších v Itálii,
  • 00:20:43 ale i zdejší červené víno
    má nesmírně vysokou úroveň.
  • 00:20:59 Collio znamená kopce,
    na kterých leží u řeky Judrio
  • 00:21:05 blízko města Gorizia
    zdejší vinohrady.
  • 00:21:09 Oblast se také občas nazývá
    Collio Goriziano.
  • 00:21:13 Z oblasti Collio pochází
    vzácné sladké bílé víno Itálie.
  • 00:21:18 Odrůda Picolit se vyznačuje
    velmi vrtošivým růstem.
  • 00:21:23 Na hroznech probíhá
    přirozená selekce bobulek.
  • 00:21:27 Jen málo jich dosáhne
    plného vzrůstu,
  • 00:21:31 většina jich předčasně odpadne
    nebo zůstane malá a tvrdá.
  • 00:21:35 Bobule hroznů,
    které se plně vyvinou,
  • 00:21:38 obsahují mnoho extraktu
    vonných a chuťových látek.
  • 00:21:42 Friulli je venkovským krajem
    s přívětivými obyvateli,
  • 00:21:45 kteří udržují staré tradice
    a velmi milují svůj kraj.
  • 00:21:49 Místní vinaři byli velmi pružní
    v přijímání nových technologií.
  • 00:21:54 Můžete nalézt ve zdejších
    vinařských podnicích
  • 00:21:57 nejmodernější výrobní zařízení
    včetně inoxových tanků
  • 00:22:01 pro řízené kvašení bílých vín
    a dubových barikových sudů
  • 00:22:06 pro dozrávání
    vín červených.
  • 00:22:12 Jmenuji se GianPaolo Venica
    a patřím ke čtvrté generaci vinařů
  • 00:22:19 v naší rodině od dob mého
    pradědečka Daniela,
  • 00:22:23 který tento podnik založil
    v roce 1929.
  • 00:22:27 Sídlíme v městečku Collio
    a máme asi 20 hektarů vinic,
  • 00:22:31 které jsou
    převážně na svazích.
  • 00:22:34 Při pěstování vína
    se řídíme zásadou,
  • 00:22:37 že během celého roku je nutné
    vytvořit révě co nejlepší podmínky,
  • 00:22:42 abychom potom do sklepa přinesli
    nejlepší kvalitu hroznů.
  • 00:22:46 A potom je zpracovali tak,
    aby si v co největší míře
  • 00:22:49 zachovaly chuť
    a vůni z vinice.
  • 00:22:53 Tohle víno, Sauvignon,
    je ukázkou naší filosofie.
  • 00:22:58 V jeho vůni cítíme paprikové listy,
    plody broskví a fíků.
  • 00:23:03 Když jej ochutnáme, cítíme,
    jak je strukturované a elegantní.
  • 00:23:07 Je v něm cítit půda našich vinic,
    kterým se říká poncon.
  • 00:23:11 Do půdy bohaté na minerální soli
    nepřidáváme hnojiva.
  • 00:23:25 Colli Orentali je zóna ležící
    na kopcích J části province Udine.
  • 00:23:31 V oblasti se pěstují stejné odrůdy
    pro bílá vína včetně odrůdy Picolit
  • 00:23:36 jako v sousední Collio,
    ale daří se tu i modrým odrůdám.
  • 00:23:41 Merlot je nejdůležitější
    červené víno před Cabernetem
  • 00:23:45 a místními Refosco dal Peduncolo
    Rosso a Schioppettino.
  • 00:23:50 Vína pochází
    ze stejnojmenných odrůd
  • 00:23:54 a jsou to velmi radostná,
    ovocná vína s charakterem.
  • 00:23:58 Jsou plná, silná
    a sametově hebká.
  • 00:24:01 Refosco má také
    jemnou hořčinku.
  • 00:24:08 Jmenuji se Paolo Rodaro,
    jsem vinohradník a vinař.
  • 00:24:13 Moje vinice jsou v kopcovitém
    terénu v okrese města Udine,
  • 00:24:18 ta oblast se jmenuje
    Colli Orienatali del Friuli.
  • 00:24:22 Je to dost malá oblast sousedící
    s oblastí Collio a okresem Gorizia.
  • 00:24:27 Jsme tu jen pár kilometrů
    od hranic se Slovinskem.
  • 00:24:31 Naše vinice jsou v kopcích,
    kde jsou půdy vulkanického původu,
  • 00:24:35 bohaté na draslík a hořčík,
    což je výborný předpoklad
  • 00:24:39 pro pěstování
    hroznů na červené víno.
  • 00:24:44 V Colli Orientali se rodí převážně
    hrozny pro výborná bílá vína.
  • 00:24:50 Zdejší Tocai Friulano je slámově
    citronové víno ohebné vůně,
  • 00:24:54 plné a silné chuti.
  • 00:24:57 Odrůda Picolit dává sladká
    až velmi sladká vína
  • 00:25:01 se silnou, medově sametovou chutí,
    která má dlouhé doznění.
  • 00:25:10 Friuli Aquileila DOC
    je nejjižnější víno z Friuli.
  • 00:25:16 Vinohrady se zde rozkládají
    od pobřeží Jaderského moře
  • 00:25:20 po hranici
    s oblastí Isonzo.
  • 00:25:23 Tvoří se tu vyvážená bílá vína
    z odrůd Pinot bianco,
  • 00:25:26 Tocai Friulano, Chardonnay,
    Pinot Grigio, Riesling Renano,
  • 00:25:31 Traminer, Sauvignon
    a Verduzzo Friulano.
  • 00:25:35 Dále svěží růzová vína
    a vynikající červené víno
  • 00:25:39 z Merlotu, Cabernetu Franc
    a Cabernet Sauvignonu.
  • 00:25:42 Nejoriginálnější je víno z místní
    odrůdy Refosco dal Peduncolo rosso.
  • 00:25:47 Jen kanály se slanou vodou
    dnes připomínají,
  • 00:25:51 že tu byl kdysi velký
    starověký přístav.
  • 00:25:54 Aquileia je dnes jen vesnicí
    obklopenou rozvalinami
  • 00:25:58 přepychových vil, lázní, chrámů
    a tržnic
  • 00:26:02 připomínající zašlou slávu
    římské říše.
  • 00:26:06 Bylo to právě tady,
    kde 10 let před Kristem
  • 00:26:09 přijal císař Augustus
    židovského krále Herodese Velkého.
  • 00:26:13 Vyrábíme bílá
    i červená vína.
  • 00:26:18 Především tento Sauvignon,
    s ním jsme v tomto roce vyhráli
  • 00:26:22 první cenu na soutěži
    DOC v Aquileii.
  • 00:26:27 Je to víno s vyhraněnými
    charakteristikami,
  • 00:26:32 výrazné broskvové vůně,
    hodí se zvláště k jídlům z ryb
  • 00:26:37 a také ke zrajícím
    a pikantním sýrům.
  • 00:26:42 Pro jeho výraznou chuť jej volíme
    k významnějším příležitostem,
  • 00:26:47 důležitým chodům
    a kořeněným jídlům.
  • 00:26:59 Vinohrad Friuli
    je slogan vytvořený
  • 00:27:04 pro zvýšení turistického ruchu
    v oblasti.
  • 00:27:08 Není to žádná fráze vytvořená
    pro momentální efekt,
  • 00:27:12 ale je zamýšlena jako výstižné
    a lapidární představení kraje,
  • 00:27:17 který je jako stvořený pro tvorbu
    krásných bílých a červených vín.
  • 00:27:25 Skryté titulky:
    Iveta Jůdlová