iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
9. 11. 2019
09:15 na ČT2

1 2 3 4 5

3 hlasy
8456
zhlédnutí

Náš venkov

Moravské stezky vinařské

Dokumentární film o trvale udržitelném turismu na jižní Moravě

25 min | další Publicistika »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Náš venkov - Moravské stezky vinařské

  • 00:00:23 -Bylo to takové tiché,
    prázdné místo, krásné.
  • 00:00:28 Tady si chodili stařečkové vinaři
    do sklípka, a ten jeden mi říkal:
  • 00:00:34 Já jsem si vždycky ráno šel
    pro flašku vína.
  • 00:00:38 Teď, když tam přijdu,
    tak se nevrátím ani do večera domů,
  • 00:00:42 furt mě tam ti cyklisti zdržují.
  • 00:00:45 -Tady jedete po červené,
    po cestě máte vinaře.
  • 00:00:48 -Jedete s náma poprvé?
  • 00:00:51 Dám vám startovní pas.
    Tady začínáte.
  • 00:00:55 Kdybyste si to chtěli zkrátit,
    tak se vydáte po modré,
  • 00:00:59 a pak se zase napojíte na červenou.
  • 00:01:07 -Do Pavlovic na Bílovice,
  • 00:01:08 okolo Trkmanky,
    jak se jede na Trkmanice vrchem.
  • 00:01:12 Tady po státovce, po silnici.
    -Já jsem jel po silnici.
  • 00:01:33 -My jsme začali v roce 1999
  • 00:01:35 s Nadací Partnerství budovat
    vinařské stezky.
  • 00:01:39 My jsme věděli,
  • 00:01:41 že vinařská turistika funguje
    ve všech regionech Evropy.
  • 00:01:45 A tak vlastně to tu leželo na zemi,
    nikdo to nezvedl.
  • 00:01:48 Obešli jsme všechny starosty,
    to znamená 258 obcí,
  • 00:01:52 vysvětlili jsme náš záměr,
  • 00:01:53 že to chceme propojit cyklistickými
    stezkami, a starostové řekli:
  • 00:01:58 Dobře, když to zařídíte,
    my souhlasíme.
  • 00:02:00 Takže my jsme udělali
    celý management projektu
  • 00:02:04 a během 3 let jsme vyznačili
    1200 km cyklistických tras,
  • 00:02:07 označili jsme je informačními
    panely a spustili jsme kampaň.
  • 00:02:12 V té době byli našimi spojenci
    opravdu jenom ti starostové,
  • 00:02:16 kteří viděli v tom rozvoji
  • 00:02:18 šetrného cestovního ruchu
    udržitelné turistiky
  • 00:02:21 nějakou perspektivu
    a vinaři se nám smáli a říkali:
  • 00:02:27 Jaká turistika,
    tady nikdy nic nebylo,
  • 00:02:29 lidi nám budou krást hrozny
    ve vinici a dotáhnete tady berňák.
  • 00:02:43 -Dámy a pánové, přeji vám
    krásné sobotní odpoledne.
  • 00:02:46 Dlouho jsme čekali na to sluníčko
    a dočkali jsme se právě dnes
  • 00:02:51 a myslím, že je ten pravý okamžik,
    kdy si ho nádherně užijeme.
  • 00:02:57 Jsem konzumentem vína.
  • 00:02:59 Protože jsme v kraji Modrých hor,
    tak určitě vína červeného.
  • 00:03:03 Mými favority jsou klasické odrůdy,
  • 00:03:06 jako je Svatovavřinecké
    nebo Frankovka.
  • 00:03:08 Obec samozřejmě podporuje vinaře.
  • 00:03:11 Jdeme ruku v ruce s jejich spolkem,
    a nejenom s jejich spolkem,
  • 00:03:16 ale i s ostatními spolky,
    které se nějakým způsobem podílí
  • 00:03:20 na tom kulturním společenském
    a i sportovním dění u nás v obci.
  • 00:03:25 A ta vinařská turistika
    je pro nás důležitá,
  • 00:03:29 protože sem přitáhne
    skoro nejvíc turistů.
  • 00:03:32 Turismus není pro naši obec
    klíčovým faktorem,
  • 00:03:36 ale je to fenomén dnešní doby
  • 00:03:39 a my se turistům
    přizpůsobujeme i tím,
  • 00:03:43 že jim nabízíme nové a nové cíle,
    které mohou navštívit.
  • 00:03:59 ZPĚV
  • 00:04:00 Já ho nepřeskočím,
    já se ráda točím.
  • 00:04:05 Na tebe šohajku,
    zapomenout musím.
  • 00:04:13 -Když jsme si dělali
  • 00:04:15 takové semináře s vinaři
    ze Slovenska, Rakouska a z Moravy,
  • 00:04:19 tak jsme hledali,
    v čem jsou specifika.
  • 00:04:22 A folklór jednoznačně vyhrál
    na jižní Moravě.
  • 00:04:26 Ten tady opravdu žije.
  • 00:04:28 Je součástí toho, když mluvíme
    o hospodářském roku vinaře,
  • 00:04:32 tak je to plné tradic,
    rituálů a folklóru.
  • 00:04:45 Obnovily se i tradice,
    které přímo souvisí s vinařstvím
  • 00:04:49 jako je zarážání hory,
    svěcení vína,
  • 00:04:51 to všechno přetrvalo ty roky,
    existuje to
  • 00:04:55 a dneska
    je to atraktivní pro návštěvníky.
  • 00:05:42 My jsme opravdu měli
    na začátku ideu,
  • 00:05:44 že rozvoj vinařské turistiky
    pomůže zachovat vinařské tradice,
  • 00:05:50 které tady kdysi byly.
  • 00:05:53 Měli jsme takový sen,
    že se do toho zapojí mladí lidi,
  • 00:05:57 že se obnoví rodinná vinařství,
  • 00:06:00 že lidé najdou svoji kariéru
    v místě, kde se narodili,
  • 00:06:03 a nebudou odsud odcházet do měst.
  • 00:06:06 Dnes mám obrovskou radost,
    když jdu z vinařství do vinařství,
  • 00:06:10 tak všude jsou mladý vinaři,
    založili si svoje firmy,
  • 00:06:14 rozrůstá se to,
    tomu sektoru se nesmírně daří.
  • 00:06:23 -Jsem mladý vinař, dokonce jsem
    I ve Spolku mladých vinařů,
  • 00:06:27 což je taková zajímavost.
  • 00:06:29 Dostal jsem se k tomu jako většina,
    přebral jsem řemeslo po rodičích.
  • 00:06:34 Takže jsme asi 3. generace,
  • 00:06:36 ale první, která se tomu
    věnuje tak, že nás to i živí.
  • 00:06:40 Doba je úplně někde jinde.
  • 00:06:42 Dneska už je trend výroby
    bílých vín v nerezových nádržích
  • 00:06:45 nebo potažmo v klasických bečkách
    nebo sudech.
  • 00:06:50 U nás v republice je jedna Střední
    vinařská škola ve Valticích,
  • 00:06:54 kterou jsem absolvoval.
  • 00:06:56 Potom jsem ještě chodil do Lednice,
    to je zase Vysoká škola vinařská.
  • 00:07:01 Takže tam se člověk něco naučí,
  • 00:07:04 něco se člověk naučil při cestování
    po Evropě nebo po světě,
  • 00:07:09 co měl také možnost.
  • 00:07:12 A něco člověk získal od toho taťky,
    který mě to naučil.
  • 00:07:17 Takže skloubením toho všeho,
  • 00:07:20 se člověk dostane
    na určitou úroveň,
  • 00:07:23 ze které potom vychází,
  • 00:07:26 a může nějak pokračovat dál
    a rozvíjet se.
  • 00:07:30 Vína máme tady v hale, řekl bych,
    že je to klasický sklep.
  • 00:07:34 Tady bohužel máme
    jen v omezeném množství,
  • 00:07:38 ale máme spíš takovou výrobní halu,
  • 00:07:40 kde vína zpracováváme
    v hodně moderním prostředí.
  • 00:07:44 V čistém, hygienickém a takový ten
    klasický kvelbený sklípek,
  • 00:07:48 tak ten máme
    pouze pro archivování vín,
  • 00:07:52 která si necháváme nějakou
    delší dobu odležet, než se vypijí.
  • 00:08:02 Tak tady máme barikové sudy,
    což teda není moravská záležitost,
  • 00:08:07 jsou to sudy z Francie,
    které jsou vevnitř vypalovány,
  • 00:08:12 a to víno obohacují o taniny,
    o třísloviny
  • 00:08:17 a vína jsou taková pevnější,
    mají větší strukturu.
  • 00:08:20 Takto neděláme
    celou produkci červených vín,
  • 00:08:25 ale máme tam jenom část.
  • 00:08:28 Část potom leží v jiných sudech
    typu akátového dřeva
  • 00:08:31 nebo část leží v nerezi, tak jak
    se můžeme podívat přímo do výrobny.
  • 00:08:37 -A vy s tím experimentujete?
    -Jo.
  • 00:08:41 Toto je dobrá část,
    kde se dá experimentovat,
  • 00:08:45 každý ten sud má jiné stáří
    nebo jiný typ vypálení vevnitř.
  • 00:08:51 A je třeba zajímavé,
    že máme jedno stejné víno,
  • 00:08:56 v ten samý den plněný,
  • 00:08:58 a máme ho ve 3 nebo 4 typech sudů
    různého stáří, různého vypálení,
  • 00:09:03 a třeba po půl roce
    už jsou vidět různé rozdíly,
  • 00:09:07 kdy to stejné víno chutná jinak.
  • 00:09:10 A v tom je originalita těch vín,
  • 00:09:13 v tom se odlišujeme
    od pivovarnictví,
  • 00:09:16 kdy každé víno,
    každý ročník je nějaký jiný.
  • 00:09:20 Réva je taková rostlina
    odolnější vůči stresu sucha,
  • 00:09:25 protože když je réva starší,
  • 00:09:29 tak má kořeny v hlubších půdních
    vrstvách, a řekl bych,
  • 00:09:33 že se tomu lépe vyvaruje,
    dokáže se tomu přizpůsobit.
  • 00:09:39 Hůře tomu odolávají
    mladé výsadby révy do pěti let,
  • 00:09:44 kdy je někdy opravdu potřeba
    ty sazeničky zalévat tak,
  • 00:09:49 jak jsme zvyklí na zahrádce.
  • 00:09:51 Když se bavíme o keřích,
    pro nás je nejlepší mít staré keře,
  • 00:09:55 protože tam se praví o tom,
  • 00:09:58 že vína staré révy
    jsou nejušlechtilejší,
  • 00:10:02 mají v sobě nejvíc
    minerálních látek, jsou plná.
  • 00:10:07 Většinou opravdu staré keře vytváří
    nejlepší dispozice pro dobré víno,
  • 00:10:13 pro nejlepší víno.
  • 00:10:20 Starý keř, většinou se mluví
    o vinné révě,
  • 00:10:24 která roste 25 a více let.
  • 00:10:27 V letošním roce jsme vysázeli
    6000 keřů na hektar.
  • 00:10:34 Tady jsme v srdci výroby
    našich vín.
  • 00:10:38 Jsou to 2 místnůstky,
    kde se odehrává to,
  • 00:10:43 že sem přijde vylisovaný mošt,
    zde probíhá kvašení,
  • 00:10:49 potom ta práce s mladým vínem,
    čiření, různé ošetřování
  • 00:10:55 a konečná filtrace,
    než se to víno dostane do lahví.
  • 00:11:01 Je to pro nás pohodlná práce,
    protože všechno máme při ruce,
  • 00:11:06 všechny stroje,
    které na to potřebujeme,
  • 00:11:10 od filtrů po čerpadlo,
  • 00:11:13 po všechny armatury,
    které jsou k tomu potřeba,
  • 00:11:17 tak všechno máme tady při ruce
    ve 2 místnostech.
  • 00:11:20 Je tady kapacita přes 40 000 litrů
    na skladování,
  • 00:11:24 což nám ulehčuje to,
  • 00:11:26 že nemusíme
    všechna vína hned lahvovat.
  • 00:11:32 U nás v České republice,
    hlavně na Moravě,
  • 00:11:34 kde se víno vyrábí nejvíc,
  • 00:11:37 tak my jsme schopni pokrýt
    ze 40 procent to, co chceme vypít,
  • 00:11:42 takže asi 50-60 procent vína
    se sem musí dovézt.
  • 00:11:48 -Jestli mohu malé srovnání
    s Dolním Rakouskem,
  • 00:11:52 my máme asi 80 sklepních uliček
    na jižní Moravě.
  • 00:11:56 V Dolním Rakousku jich mají 1 000.
  • 00:12:00 A když se tam člověk projde,
    to je nádhera, jak skanzen,
  • 00:12:05 jeden za druhým,
    ale nic se tam neděje.
  • 00:12:08 A oni přemýšlí, jak to oživit.
  • 00:12:10 Oni mají umělé programy
    na animaci sklepů, protože ví,
  • 00:12:14 že z toho udělali
    hrozně krásnou věc,
  • 00:12:17 ale nejsou tam vinaři,
    nedá se tam hospodařit.
  • 00:12:20 U nás se to zachovalo.
  • 00:12:23 Já neznám vinaře,
    který by neprodal víno.
  • 00:12:26 Neznám vinaře, který by neměl
    přiměřenou technologii takovou,
  • 00:12:30 jakou potřebuje.
  • 00:12:32 A oni produkují finanční přebytek
    a ten dávají do budování penzionů
  • 00:12:37 a hotelů, restaurací, sklepů.
  • 00:12:39 A tím se kriticky velmi významně
  • 00:12:42 zvýšila kapacita cestovního ruchu
    na jižní Moravě.
  • 00:12:45 -Nacházíme se v historickém sklepě,
    který je pět století starý.
  • 00:12:50 Zajímavé je,
    že tyto sklepy jsou u nás dva.
  • 00:12:54 Tady tento starší,
    ten pět století starý,
  • 00:12:57 tak ten byl objevený
    na přelomu 17.-18. století,
  • 00:13:01 kdy se stavěla ta lisovna.
  • 00:13:03 A když stavěli lisovnu,
    tak k lisovně musí patřit sklep.
  • 00:13:07 Hloubili, hloubili
    a naráz narazili na tento sklep.
  • 00:13:11 Traduje se tady taková legenda,
    že v momentu,
  • 00:13:14 kdy oni objevili tento sklep,
    tak tady byly 4 osoby,
  • 00:13:18 které tady seděly za stolem,
  • 00:13:20 a v momentu,
    kdy se sem dostal vzduch,
  • 00:13:23 tak se obrátily v prach.
  • 00:13:25 Dá se říct, že tento sklep
    už neslouží k výrobním účelům.
  • 00:13:29 Dneska ten sklep od roku 2010
    slouží k účelům řízené degustace
  • 00:13:33 a následnému posezení po degustaci,
  • 00:13:36 protože už neodpovídá požadavkům,
  • 00:13:38 které potřebujete
    pro výrobu kvalitních vín,
  • 00:13:41 které získají medaile
    na světových výstavách.
  • 00:13:44 Dneska kdybyste byli
    u nás ve výrobě,
  • 00:13:47 tak už je to všechno jinak.
  • 00:13:49 Už je to moderní montovaná hala,
    všechno na rovině,
  • 00:13:53 vysokozdvižný vozík,
    řízený kvašení, tlačítka,
  • 00:13:56 požadavky na moderní výrobu
    už jsou úplně někde jinde.
  • 00:13:59 Rok vinaře je opravdu rok,
    je to těch 365 dní
  • 00:14:02 a je to svým způsobem různorodé.
  • 00:14:05 De facto každou chvíli se věnujete
    něčemu jinému,
  • 00:14:08 podle toho, jak je třeba práce
    ve vinohradě, práce ve sklepě.
  • 00:14:12 Takže ten rok
    je svým způsobem pestřejší.
  • 00:14:15 Když to víno děláte srdcem,
  • 00:14:17 tak si myslím, že vás baví,
    když lidi to víno baví.
  • 00:14:21 To znamená, vám se to vrací v tom,
    že člověk řekne:
  • 00:14:24 Wow, paráda,
    ten Aurelius byl úžasnej.
  • 00:14:27 A opravdu je to zpětná vazba,
    která vám dodá impulz k tomu,
  • 00:14:33 že jedeme dál, chceme dělat vína
    ještě lepší, kvalitnější,
  • 00:14:37 nechceme usnout na vavřínech,
  • 00:14:40 chceme se inspirovat v zahraničí
    a jít tou cestou kvality.
  • 00:14:45 Proč jsou tady mince?
  • 00:14:47 Je to tak, že když se vám tady
    líbí, tak sem umístíte minci.
  • 00:14:52 Tím to ale nekončí,
  • 00:14:55 vy až se vrátíte,
    tak si tu svoji minci musíte najít.
  • 00:14:58 A ono se to těžko hledá.
  • 00:15:01 Spousta lidí si to fotí
    podle elektriky, podle něčeho,
  • 00:15:05 aby tam byl nějaký pevný bod,
    až se vrátí, aby si tu minci našli.
  • 00:15:09 -Kdo to vymyslel?
  • 00:15:11 -Kdo to vymyslel nevím,
    je to taková historie,
  • 00:15:14 tam v tom propojení těch 2 sklepů,
    když tady hospodařil děda,
  • 00:15:18 tak tady na kantnýřech
    byly sudy durch až do konce sem,
  • 00:15:22 ale naproti tomu vstupu
    chyběly 2 bečky.
  • 00:15:25 A tam děda sedával
    se svýma kamarádama,
  • 00:15:27 většinou to byli
    kamarádi z kriminálu,
  • 00:15:30 my jsme
    hodně z kriminálnické rodiny,
  • 00:15:32 a tam jsou ty mince nejstarší.
  • 00:15:35 Tak já říkám,
    to jsou dědovy mince,
  • 00:15:37 a moje, jakožto nastupující
    generace, jsou mince tady,
  • 00:15:41 když jsem v roce 2010 vytvořil
    to degustační místo tady.
  • 00:15:45 Jinak sklep...
    Jsme tady 9 metrů pod zemí,
  • 00:15:49 je tady nějaké pH,
    které umožňuje vznik těchto plísní,
  • 00:15:53 které jsou ze své povahy lepkavé
    a umožňují umístit ty mince.
  • 00:15:58 Pijeme marhulové.
  • 00:16:00 pijeme víno z meruňky,
    odrůda velkopavlovická.
  • 00:16:03 Je to jenom meruňka,
    tam není mililitr vody,
  • 00:16:07 tam není hrozen,
    tam je jenom meruňka.
  • 00:16:12 Řeknu vám, že je strašně důležité,
    z jaké odrůdy víno vyrobíte.
  • 00:16:16 Zkusíte jiné odrůdy, ale z hlediska
    parametrů aromatických a chuťových,
  • 00:16:22 ta velkopavlovická z těch stovek
    odrůd meruněk,
  • 00:16:27 které po planetě někde rostou,
    tak si myslím,
  • 00:16:30 že je ta velmi jedinečná.
  • 00:16:33 Ta, která je vhodná
    na výrobu takových nápojů.
  • 00:16:39 -Já s nadsázkou říkám,
  • 00:16:41 že v Čechách,
    v České republice,
  • 00:16:44 vládne
    moravský vinařský patriotismus.
  • 00:16:47 Pražáci a lidi z Čech,
    chtějí mít svého vinaře na Moravě.
  • 00:16:52 Chtějí se chlubit tím,
    že to tam znají.
  • 00:16:56 Že tam k někomu chodí,
    že si tam nakupují víno.
  • 00:16:59 A vinaři říkají:
  • 00:17:02 My na Moravě vyrobíme 90 procent
    vína z celé republiky,
  • 00:17:06 ale v Praze
    se ho 90 procent vypije.
  • 00:17:12 Cestovní ruch je průmysl.
  • 00:17:14 Každý průmysl
    konzumuje svoje zdroje.
  • 00:17:17 To znamená, že ničí prostředí,
    ze kterého vychází.
  • 00:17:20 A to je přesně i cestovní ruch.
  • 00:17:22 Ničíme památky tím,
    že je navštěvujeme ve velkém,
  • 00:17:26 přírodní místa,
    která jsou hodně navštěvované,
  • 00:17:29 jsou tím vlastně devastované.
  • 00:17:31 Lidi konzumují tu krásu.
  • 00:17:34 A předtím, než se začala rozvíjet
    vinařská turistika na Moravě,
  • 00:17:38 lidi si nebyli vědomi toho,
    že tohle bohatství mají.
  • 00:17:47 -Do prdele!
  • 00:17:52 Tak nic. Nemáme to.
    Vy máte ještě zbytek, tak vám.
  • 00:17:58 Vám to tam zrovna vyteklo
    s tím kalem.
  • 00:18:06 -Já musím taky.
    Jenom tak hlt. Děkuji.
  • 00:18:09 -To je krásně čistý.
  • 00:18:13 Na léto ideální vychladit
    na takový refresh.
  • 00:18:17 -Ono když se to zavře
    před tím dokvasem,
  • 00:18:20 tak to dokvasí v té lahvi,
    tím tam vznikne to přírodní CO2,
  • 00:18:24 ten oxid uhličitý,
    a to vlastně způsobuje to perlení.
  • 00:18:27 Je to sekt z primárního kvašení,
  • 00:18:30 ne z druhotného
    jako je třeba Šampaň.
  • 00:18:33 Je to takové na spravení.
  • 00:18:35 -Snažíme se minimalizovat veškerou
    chemii do vinic,
  • 00:18:40 mít zatravněné vinice.
    Pracovat biodynamicky.
  • 00:18:44 -Ta vinice je fajn,
    když vypadá jako louka v létě.
  • 00:18:47 Když to přiláká včelky, motýly,
  • 00:18:51 že tím podporujete
    tu celkovou biodiverzitu
  • 00:18:53 a snažíte se podpořit celý systém.
  • 00:18:56 Zároveň si tam nasadíte bylinky,
    které fungují jako hnojivo.
  • 00:19:00 Nějakým způsobem jsou schopny
    Rozložit i dusíkaté látky,
  • 00:19:05 když vy to pak zapracujete do půdy.
  • 00:19:07 Snažíme se nestříkat chemií
  • 00:19:11 a snažíme se jít
    organičtější cestou.
  • 00:19:14 Snažíme se minimalizovat
  • 00:19:16 i nějaké vstupy do vína
    jako takového, i v tom sklepě.
  • 00:19:20 Snažíme se to propojit.
  • 00:19:22 Takže minimálně dáváme síru,
    nedáváme žádné kvasinky,
  • 00:19:26 kvašení je spontánní
  • 00:19:29 a snažíme se nechat odrůdu
    projevit jako takovou.
  • 00:19:33 Můžete si koupit víno,
    které bude krásně voňavé,
  • 00:19:37 ale nebude odrůdové jenom proto,
    že se tam přidají kvasinky,
  • 00:19:41 které to víc vybudí.
  • 00:19:43 My se tomu snažíme vyhnout,
    snažíme se nechat to víno,
  • 00:19:47 aby našlo svoji cestu
    a extra do toho nezasahovat.
  • 00:19:52 -Nebaví nás dělat konvenční vína.
  • 00:19:54 Baví nás dělat vína,
    která nám chutnají,
  • 00:19:57 hlavně která nás baví,
    a ani ne tak to,
  • 00:20:00 co baví možná 80 procent zákazníků.
  • 00:20:04 Nikdy bych nechtěla pracovat jinde.
    Baví mě to, co dělám.
  • 00:20:08 Ráno vstanu
    a jsem pán svého času.
  • 00:20:11 -Za ten rok máte jenom jeden pokus,
    a pak musíte začít zase znovu.
  • 00:20:16 Není to tak, že uděláte nějakou
    práci a okamžitě vidíte výsledky.
  • 00:20:20 Tady si na to musíte počkat,
  • 00:20:23 a o to je to asi krásnější,
    že nás to nechává na trní.
  • 00:20:26 -Mnohdy na některý vína čekáme
    3-5 let než sturmují v láhvi
  • 00:20:30 a je to velmi pěkný
    a málokdo má tu trpělivost.
  • 00:20:34 Konvenční vinaři,
    kteří tady toto neřeší,
  • 00:20:39 mají celý ročník
    hned další rok pryč,
  • 00:20:44 ale to my neděláme.
  • 00:20:46 Na ty vína čekáme,
    až jsou pěkný.
  • 00:20:49 A hlavně se líbí nám,
    tak teprve potom je dáváme ven.
  • 00:20:53 -Musíte tomu být oddaní,
    pokud to chceme dělat pořádně.
  • 00:20:57 Ale to asi každou práci.
  • 00:20:59 S tím, že tady se na to vždycky
    lidi dívají trošičku zvláštně,
  • 00:21:03 protože je to přeci
    jenom práce s alkoholem.
  • 00:21:06 Takže je to zvláštní,
    srovnat si to v sobě,
  • 00:21:09 co to vlastně je,
  • 00:21:11 jestli je to práce,
    nebo je to hobby.
  • 00:21:14 Ale je to práce jako každá jiná,
  • 00:21:16 akorát se umíme odměnit
    nějakým způsobem.
  • 00:21:19 -Je to krásná odměna,
    když člověk dojde z vinice,
  • 00:21:22 je úplně unavený,
    a tak si může dát pohárek,
  • 00:21:25 a potom si řekne,
    že ta práce za to stála.
  • 00:21:28 -Když to ochutná
    nějaký starší Kobylák, tak řekne,
  • 00:21:31 že je to, jak to bylo dřív.
  • 00:21:33 Jak já pamatuju víno,
    co dělal můj děda.
  • 00:21:36 Je to návrat zpátky
    před veškerou chemií
  • 00:21:40 a je to vracení se ke kořenům.
  • 00:21:44 Jako je teď moderní,
  • 00:21:47 snažit se hledat
    moudrosti z minulosti.
  • 00:21:54 -Co jíte,
    to vlastně pijete.
  • 00:21:56 Tady o tom víně se můžeme
    u nás bavit,
  • 00:21:59 že když si kousnu
    do hroznu Chardonnay,
  • 00:22:02 tak potom piju Chardonnay.
  • 00:22:04 A není to Veltlínské zelené.
  • 00:22:07 Kvasíme spontánně všechny vína
  • 00:22:09 a snažíme se spíš pracovat
    s tou přírodou.
  • 00:22:14 Když víme, že ve vinobraní bude
    více sluníčka, jdeme sbírat ráno,
  • 00:22:19 abychom přivezli hrozny studené.
  • 00:22:21 Člověk hodně sleduje počasí
    a vciťuje se do přírody,
  • 00:22:27 aby byl jeho součástí,
    a potom tomu odpovídají i ty vína.
  • 00:22:40 -Jezdili jsme po krajině,
    viděli jsme sklepní uličky,
  • 00:22:44 byly tam zdevastované sklepy,
  • 00:22:47 takže vinaři,
    kteří neměli peníze na opravu,
  • 00:22:50 těm to padalo na hlavu.
  • 00:22:52 Ti, co měli peníze, to zase
    zkazili stavebními úpravami.
  • 00:22:56 Já jsem si říkal:
    Je toto možné?
  • 00:22:58 Toto je vztah k vinařům na Moravě
    k tomu kulturnímu dědictví?
  • 00:23:02 K tomu, co zdědili?
  • 00:23:05 To se časem výrazně změnilo.
    Nepřišlo to náhle.
  • 00:23:08 My jsme věděli,
    že musíme čekat roky a roky.
  • 00:23:16 My jsme Vrbici opravdu objevili.
    Tady nevedla žádná stezka.
  • 00:23:20 Nikdo nám o Vrbici nevykládal,
  • 00:23:22 a když jsme objevili
    toto kouzelné malebné místo,
  • 00:23:26 tak jsme si řekli, že přestože
    je to nejvyšší bod tohoto regionu,
  • 00:23:30 tak že tu stezku protáhneme tudy,
    tak jsme aj udělali.
  • 00:23:34 A dnes je to velice populární,
    atraktivní místo, úplně ikonické,
  • 00:23:39 ty sklepy jsou na všech fotkách.
  • 00:23:44 Já po dvaceti letech propagace
    cestovního ruchu
  • 00:23:48 a objevování těch zapomenutých věcí
    si tu otázku kladu.
  • 00:23:51 Jestli jsme neudělali
    nějakou chybu?
  • 00:23:54 Že v Mikulově si dnes stěžují
    na přemíru cyklistů a říkají:
  • 00:23:58 Už nám je sem nevoďte,
    už jich tady máme moc.
  • 00:24:02 Ale to kouzlo udržitelné turistiky
    je v tom,
  • 00:24:07 že ona přivádí místní lidi k tomu,
  • 00:24:11 aby si uvědomili,
    že mají tu hodnotu. To se podařilo.
  • 00:24:14 A propojuje sociální
    a komunitní prostředí s turistikou.
  • 00:24:19 Ty lidi mají nad tím
    jakousi kontrolu.
  • 00:24:23 -Pane domácí, co to pijeme?
    -Chardonnay.
  • 00:24:26 -Hezký, do sucha. Pěkné.
  • 00:24:30 Na zdraví.
    -Na zdravíčko.
  • 00:24:37 -Tak si dejte.
  • 00:24:41 Kdo má kousek vinohradu,
    tak dycky nějaké víno udělá,
  • 00:24:45 pro sebe, pro rodinu a tak.
  • 00:24:47 -A jak se díváte na ty vinaře,
    co podnikají s vínem?
  • 00:24:51 -Tak jim to přeju.
    Není to lehká práce.
  • 00:24:55 Myslím si, že zlatej hřeb
    je to dobré víno, co udělají.
  • 00:25:03 Já si myslím,
    že ve Vrbicích se to dělá dobře.
  • 00:25:09 Já si myslím, že tady
    se špatného vína nenapijete nikde.
  • 00:25:16 Skryté titulky: Jitka Cívková
    Česká televize, 2019.

Související