iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
6. 9. 2010
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

22 hlasů
19283
zhlédnutí

Černé ovce

Jogurty — Odpad — Podpora v nezaměstnanosti

13 min | další Publicistika »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Černé ovce

  • 00:00:18 Na každou nemoc existuje lék,
    říká se.
  • 00:00:21 A na každý problém existuje rada,
    říkám já.
  • 00:00:23 A těch je v ČERNÝCH OVCÍCH
    opravdu hodně.
  • 00:00:26 Stačí se jenom pozorně dívat.
  • 00:00:28 Hezký podvečer u dalšího
    vydání vám přeje Iveta Fialová.
  • 00:00:31 A Vlado Štancel.
  • 00:00:33 A co hezkého kromě nás dvou
    ještě dneska uvidíte?
  • 00:00:36 Hned na úvod test kvality
    jahodových jogurtů.
  • 00:00:39 Zajímat nás bude nejenom
    jejich chuť, ale také složení.
  • 00:00:43 A pokračovat budeme dalším dílem
    seriálu o sociálních dávkách.
  • 00:00:46 Tentokrát se budeme zabývat
    podporou v nezaměstnanosti.
  • 00:00:50 Jak jsi viděla,
    já hraji s otevřenými kartami.
  • 00:00:53 Troufneš si to taky,
    anebo se bojíš?
  • 00:00:55 Já se jenom bojím,
    že mně trochu podceňuješ.
  • 00:00:58 Zhroucená představa
    o energetické soběstačnosti.
  • 00:01:01 Zhroucená větrná elektrárna,
    vyhozené statisíce.
  • 00:01:04 Uvidíte v úterý v ČERNÝCH OVCÍCH.
  • 00:01:08 Aroma, barviva, přídatné látky,
    kyselina benzoová...
  • 00:01:11 To spíš vypadá, že budeme mluvit
    o nějaké chemičce než o jogurtech.
  • 00:01:15 Ale opak je pravdou.
    A blahodárné živé bakterie?
  • 00:01:18 Jsou jenom v názvu
    anebo také ve výrobku?
  • 00:01:24 Většina spotřebitelů je toho
    názoru, že jogurt má blahodárný
  • 00:01:27 vliv na lidský organizmus. Výrobci
    nám tento dojem jistě potvrdí.
  • 00:01:32 V MF Dnes se ale raději rozhodli
    posoudit kvalitu jogurtů jinak,
  • 00:01:35 a to pomocí analýz a za účasti
    sedmičlenné poroty odborníků.
  • 00:01:39 Test jsme zaměřili na ovocné
    jogurty a vybrali jsme jahodové,
  • 00:01:43 protože ty jsou nejoblíbenější,
    prodávají se nejvíc.
  • 00:01:49 Koupili jsme celkem 16 jogurtů
    o různé tučnosti,
  • 00:01:52 od těch odtučněných
    až po smetanové, různých výrobců,
  • 00:01:55 českých i zahraničních.
  • 00:01:57 Senzorické vlastnosti posuzovali
    jak odborníci, tak laici.
  • 00:02:01 Zaměřili se na barvu,
    ovocnou složku a celkovou chuť.
  • 00:02:05 Dvousložkové jogurty předem
    promíchali, aby všichni dostali
  • 00:02:09 homogenní vzorek. Výrobky kromě
    toho putovaly ještě do laboratoře.
  • 00:02:13 Analýzy pro MF Dnes zpracovala
    chemická mikrobiologická
  • 00:02:17 laboratoř Bureau Veritas.
  • 00:02:19 Zjišťovali jsme přítomnost kyseliny
    benzoové nebo kyseliny sorbové,
  • 00:02:23 obsah tuku, obsah cukru.
  • 00:02:25 A v poslední den toho data spotřeby
    jsme měřili, kolik je
  • 00:02:28 v těch jogurtech živé mikroflóry.
  • 00:02:31 Bakterie mléčného kvašení mají být
    ve výrazných počtech.
  • 00:02:35 Čím víc je bakterií mléčného
    kvašení, tím je jogurt kvalitnější.
  • 00:02:41 Vychází to zhruba 1 až 2 x 10
    na devátou, v počtech.
  • 00:02:45 Nicméně děláme stanovení taky
    kvasinek a plísní,
  • 00:02:48 které v jogurtech být nemají.
  • 00:02:50 Ve výrobním procesu jsou
    tyhle jogurty tepelně ošetřené,
  • 00:02:54 ale určité riziko tam je.
  • 00:02:56 Testující hodnotili
    výrobky jako ve škole,
  • 00:02:59 známkami od jedné do pěti.
  • 00:03:01 Na výsledné známce se 50 % podílela
    chuť, 20 % procenty obsah vápníku,
  • 00:03:06 10 % obsah cukru a nemléčné složky.
  • 00:03:08 A nyní už se můžeme
    věnovat výsledkům.
  • 00:03:13 Toto není jahodový jogurt,
    ale jogurt s jahodovou příchutí.
  • 00:03:16 Ve slovenštině se nazývá dezert,
    protože obsahuje želatinu.
  • 00:03:20 Byl nejlevnější, ale také nejhorší.
  • 00:03:22 Jahodovou chuť a vůni obstarává
    aroma, konzistenci dodává
  • 00:03:26 škrob a želatina.
    Chuťově připomíná spíš pudink.
  • 00:03:31 Ovoce v tomto jogurtu bylo hodně
    rozmixované, navoněné,
  • 00:03:34 textura krupičnatá.
  • 00:03:36 Chuť byla prázdná, málo jogurtová
    a málo nakyslá.
  • 00:03:39 Výrobek vyvolal rozporuplné názory.
  • 00:03:41 Dostal buď čtyřku, nebo jedničku.
    Celkově ale příliš nechutnal.
  • 00:03:47 V tomto případě byla
    jahodová složka oddělená.
  • 00:03:50 Barvu měla příjemnou,
    texturu krémovou a moučnatou.
  • 00:03:53 Příjemně nakyslá chuť
    připomínala spíš dezert,
  • 00:03:56 jahody chutnaly marmeládově.
  • 00:03:58 Výrobek měl nejméně vápníku
    ze všech, dokonce méně,
  • 00:04:01 než bylo uvedeno na obale.
  • 00:04:04 Všechny ty jogurty, až na jednu
    výjimku, měly skutečně
  • 00:04:08 v poslední den spotřeby předepsaný
    počet živých bakterií.
  • 00:04:12 Součástí analýz byly také analýzy
    plísní a kvasinek,
  • 00:04:15 které se někdy v ovocných jogurtech
    mohou objevovat
  • 00:04:19 právě z té ovocné složky, ale ty
    jsme nenašli ani v jednom jogurtu.
  • 00:04:24 Tento jogurt měl příjemnou barvu,
    hladkou a krémovou texturu,
  • 00:04:28 ale obsahoval málo jahod.
  • 00:04:30 Chuť byla nepříliš typická,
    spíš umělá.
  • 00:04:32 Syntetický dojem kazil
    jinak dobrý výsledek.
  • 00:04:35 Vysoký obsah tuku chuť nevylepšil.
  • 00:04:38 V tomto případě výrobek sice
    obsahoval velké kusy jahod,
  • 00:04:42 ale bylo jich málo.
  • 00:04:43 Barva jogurtu byla příjemná, chuť
    jogurtová, sladká a málo jahodová.
  • 00:04:48 Textura byla hladká a krémová.
  • 00:04:50 Spíš by se dalo říct,
    že se jednalo o dezert
  • 00:04:53 než o jogurt.
    Obsah tuku byl nízký.
  • 00:04:56 Ty ovocné jogurty jsou hodně
    přeslazené a jsou v nich aditiva
  • 00:05:01 a barviva a aromata,
    která v bílých jogurtech nejsou.
  • 00:05:04 To pro odborníky není
    žádné překvapení,
  • 00:05:07 ale pro laiky možná ano.
  • 00:05:09 Na 1. místě se v testu
    umístily 2 výrobky.
  • 00:05:12 U tohoto byla ovocná složka
    oddělena na dně skleničky.
  • 00:05:15 Po promíchání byl jogurt
    hodně sladký.
  • 00:05:18 Výrobek měl typickou texturu
    i chuť klasického jogurtu.
  • 00:05:22 Měl také největší obsah vápníku
    ze všech, jedna sklenička dodá
  • 00:05:26 dospělému třetinu denní dávky.
  • 00:05:28 Druhým z dvojice nejlépe oceněných
    je tento jogurt příjemné barvy
  • 00:05:32 a hladké krémové textury
    typické pro současné jogurty.
  • 00:05:35 Chuťově patřil k nejlepším.
  • 00:05:37 Byl příjemně nakyslý, hodně
    jahodový, ale také hodně sladký.
  • 00:05:41 Výrobek patřil mezi jogurty
    se sníženým obsahem tuku.
  • 00:05:45 A pro ty, co mají rádi jogurt
    a pátrají po způsobu jak to udělat,
  • 00:05:50 aby měli jistotu, že nebudou
    ošizeni, máme tentokrát radu,
  • 00:05:53 která spolehlivě funguje.
  • 00:05:55 Je lepší si kupovat bílý jogurt
    a přidat si do něho nějaké vlastní
  • 00:05:59 ovoce nebo vlastní marmeládu.
  • 00:06:02 Určitě je to výhodnější než ovocné
    jogurty, které skutečně obsahují
  • 00:06:06 velké množství cukru a jsou v nich
    i barviva a aromata, která sice
  • 00:06:11 nejsou škodlivá, ale proč přidávat
    do tak přírodního výrobku,
  • 00:06:15 jako je jogurt, ještě takové látky.
  • 00:06:25 Spousta chatařů tráví léto
    na chatě. To je logické.
  • 00:06:28 Některým ale pije krev kromě komárů
    taky poplatek za odvoz odpadu.
  • 00:06:33 Tady sprej proti hmyzu nepomůže.
    A možná ani právník.
  • 00:06:37 Za svoz a likvidaci komunálního
    odpadu se v ČR vlastně platí
  • 00:06:42 vždycky konkrétní obci,
    která ty odpady likviduje.
  • 00:06:45 Povinen platit ten poplatek
    je fyzická osoba, která je hlášená
  • 00:06:49 k trvalému pobytu na území obce
    anebo vlastník nemovitosti
  • 00:06:53 určené k individuální rekreaci,
    ve které není hlášený
  • 00:06:57 k trvalému pobytu nikdo.
  • 00:06:59 Výši poplatků za svoz odpadu
    stanoví obec svojí vyhláškou.
  • 00:07:03 Ta výše se může lišit podle
    skutečných nákladů,
  • 00:07:07 kterou vynaložila obec
    na likvidaci těch odpadů
  • 00:07:10 za předchozí kalendářní rok.
  • 00:07:15 Přijít o práci není nic,
    po čem by člověk toužil.
  • 00:07:18 Řada lidí reaguje tak,
    že se uzavře do sebe
  • 00:07:21 a odmítá komunikovat s okolím.
    A právě to může být chyba. Proč?
  • 00:07:25 To se dozvíte v reportáži.
  • 00:07:30 Měla jsem smlouvu na dobu určitou,
    bylo to do konce roku 2009.
  • 00:07:37 V polovině prosince mi bylo řečeno,
    že už mě vlastně nepotřebují.
  • 00:07:42 Pokud jste i vy přišli
    o zaměstnání,
  • 00:07:45 registrujte se na úřadu práce.
  • 00:07:47 Evidence uchazeče o zaměstnání
    vám totiž přináší řadu výhod.
  • 00:07:52 Jednak přináší zdravotní pojištění,
    jednak podporu v nezaměstnanosti,
  • 00:07:56 jednak sociální pojištění,
    určitá doba evidence se započítává
  • 00:08:02 do důchodového pojištění.
  • 00:08:04 Nárok na podporu v nezaměstnanosti
    má uchazeč za určitých podmínek.
  • 00:08:11 Tou hlavní podmínkou je, že musel
    v době tří let před evidencí
  • 00:08:15 na úřadu práce zaměstnáním
    nebo jinou výdělečnou činností
  • 00:08:18 získat dobu důchodového pojištění
    v délce alespoň 12 měsíců.
  • 00:08:22 Doba, po kterou pobírá
    tuto podporu,
  • 00:08:25 je závislá na věku uchazeče.
  • 00:08:27 Pokud je mu do 50 let, je tato
    podpora 5 měsíců, pokud je mu
  • 00:08:31 50 až 55 let, pak činí 8 měsíců,
    a nad 55 let je to 11 měsíců.
  • 00:08:36 K první registraci vám stačí pouze
    občanský průkaz, další potřebné
  • 00:08:40 dokumenty můžete předložit později.
  • 00:08:43 V ideálním případě navštivte
    úřad práce do 3 dnů
  • 00:08:46 po skončení pracovního poměru.
    A jak se stanoví výše podpory?
  • 00:08:51 Procentní sazbou z průměrného
    měsíčního čistého výdělku
  • 00:08:55 nebo vyměřovacího základu.
  • 00:08:57 Tato procentní sazba činí za první
    2 měsíce 65 %, za další 2 měsíce
  • 00:09:02 je to 50 %.
  • 00:09:05 A poslední část té podpůrčí doby
    je to 45 % průměrného měsíčního
  • 00:09:10 čistého výdělku
    nebo vyměřovacího základu.
  • 00:09:14 Cílem evidence na úřadu práce
    není podpora v nezaměstnanosti,
  • 00:09:18 jak si možná někteří myslíte,
    ale získání vhodného zaměstnání.
  • 00:09:22 A co to vlastně je
    vhodné zaměstnání?
  • 00:09:26 Je to takové, které zakládá
    povinnost odvádět na důchodové
  • 00:09:30 pojištění, jehož délka pracovní
    doby činí nejméně 80 % stanovené
  • 00:09:34 týdenní pracovní doby,
    je uzavřeno na dobu neurčitou
  • 00:09:38 nebo určitou delší než 3 měsíce.
  • 00:09:40 A samozřejmě odpovídá zdravotní
    způsobilosti uchazeče o zaměstnání,
  • 00:09:45 jeho kvalifikačním předpokladům,
    jestli má možnost dojíždět
  • 00:09:49 nebo jestli má možnost ubytování
    v místě daného zaměstnání.
  • 00:09:54 Potřebuji směny buď ranní,
    abych mohla být s dcerou.
  • 00:09:58 Manžel pracuje na směny,
    takže musím se o dceru starat,
  • 00:10:01 učit se s ní, vyzvedávat
    si ji z kroužků.
  • 00:10:04 Noční směny by taky
    byly vyhovující.
  • 00:10:09 A bohužel nic zatím.
  • 00:10:12 Úřad práce nabízí i další pomoc:
    poradenství, motivační programy,
  • 00:10:17 kurzy jak se prosadit na trhu práce
    či rekvalifikace.
  • 00:10:20 Vlastně když občan přijde
    do evidence, tak potom už jako
  • 00:10:27 s uchazečem o zaměstnání se s ním
    vede takový základní pohovor,
  • 00:10:31 kde se bilancují
    jeho dovednosti, znalosti.
  • 00:10:34 A vlastně z toho se i potom
    vydedukuje nebo zjistí
  • 00:10:37 ta potřeba rekvalifikace.
  • 00:10:39 Měla jsem zájem o rekvalifikaci
    jako pečovatelka, ošetřovatelka.
  • 00:10:43 Jenže tady jsou podmínky takové,
    že musí mít člověk příslib místa,
  • 00:10:47 že ho zaměstnají.
  • 00:10:48 Ale zase kdo vám dá příslib místa
    a bude na vás čekat 3 měsíce,
  • 00:10:52 než kurz absolvujete.
  • 00:10:53 Mezitím si najde někoho,
    kdo už ten kurz má hotový.
  • 00:11:00 Návrh na rekvalifikaci může přijít
    jak ze strany uchazeče
  • 00:11:03 o zaměstnání, tak ze strany
    úřadu práce.
  • 00:11:06 Je to pro ty uchazeče, kde mu
    zaměstnavatel například přislíbí
  • 00:11:09 zaměstnání, ale až po absolvování
    rekvalifikace a zaváže se k tomu.
  • 00:11:13 Dále je to pro uchazeče,
    kde je tato rekvalifikace nezbytná.
  • 00:11:17 To znamená, že jeho dosavadní
    kvalifikace mu nenabízí prostor
  • 00:11:20 uplatnit se na trhu práce, nejsou
    pro něj volná pracovní místa.
  • 00:11:24 Další možností je,
    že začne například podnikat,
  • 00:11:27 tzn. vykonávat samostatnou
    výdělečnou činnost,
  • 00:11:30 a ta je na tuto rekvalifikaci
    úzce navázána.
  • 00:11:33 Úřad práce vám také poradí
    jak sepsat životopis, jak se chovat
  • 00:11:37 při pohovoru a může vám dokonce
    poskytnout osobního poradce.
  • 00:11:41 Ten vám bude rádcem a průvodcem
    při hledání zaměstnání a může
  • 00:11:44 s vámi dokonce jít i na pohovor.
  • 00:11:47 Samozřejmě vyžadujeme určitou
    součinnost uchazeče o zaměstnání.
  • 00:11:51 Tzn., musí s námi spolupracovat,
    musí se aktivně podílet
  • 00:11:55 na hledání zaměstnání
    a tuto aktivitu musí
  • 00:11:58 nějakým způsobem vykazovat.
  • 00:12:02 Chodím momentálně do kurzu
    na počítače.
  • 00:12:05 Hledám práci na internetu
    nebo hledám prostřednictvím tisku,
  • 00:12:09 po známých jsem to rozjela
    různým způsobem.
  • 00:12:13 Jako uchazeč o zaměstnání máte
    řadu práv, ale také povinností.
  • 00:12:17 A ty nepodceňujte.
  • 00:12:18 Pokud se například bez omluvy
    nedostavíte na plánovanou schůzku,
  • 00:12:22 může vás úřad práce
    z evidence vyřadit.
  • 00:12:25 A vy o všechny svoje
    výhody přijdete.
  • 00:12:31 S úvodem mi pomohla kolegyně,
    závěr už snad zvládnu sám.
  • 00:12:34 Děkujeme za pozornost a na viděnou
    u zítřejšího vydání s...
  • 00:12:40 -Ivetou Fialovou!
    -S Ivetou Fialovou.
  • 00:12:44 Skryté titulky: Alena Kardová,
    Česká televize 2010

Související