iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
4. 3. 2018
08:00 na ČT :D

1 2 3 4 5

2 hlasy
7975
zhlédnutí

Draci v hrnci

Hlučínské koláče, nebude ti do pláče

Oskar a jeho ohniví kamarádi vás naučí, jak uvařit jednoduché recepty.

19 min | další Děti a mládež »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Draci v hrnci

  • 00:00:02 ZÍVNUTÍ
  • 00:00:07 -Slané koblihy z brambor?
  • 00:00:11 Z brambor se dá zřejmě
    udělat cokoliv.
  • 00:00:14 -Dokonce z malé brambory
    větší brambora!
  • 00:00:18 -Když ji zasadíš, tak ano.
  • 00:00:20 -Tak na co čekáme?
    Konečně bych se najedl!
  • 00:00:24 -Brambory máme.
    Taky vejce, mléko, droždí.
  • 00:00:28 -Bezva, to všechno mám rád.
    -A já mám ráda...
  • 00:00:33 -Slané koblihy?
    -Reggae!
  • 00:00:36 -Jo!
  • 00:00:37 ZPĚV
  • 00:00:39 -Jo, koblihy máš,
    a ne že ne,
  • 00:00:41 nade všecko rád,
    já je miluju!
  • 00:00:47 Koblihy rád jíš se vším,
    i když nemáš hlad,
  • 00:00:53 bramborové, mňam.
  • 00:00:56 -Kvok, kvok, kvok,
    bramborové koblihy!
  • 00:01:00 Mňam, mňam, mňam,
    koblížky, mňam!
  • 00:01:04 -Nejlepší vojáci jsou Prusové!
    -To je Barča.
  • 00:01:08 -Na zteč na koně, a do útoku!
    -Je pruským vojákem.
  • 00:01:12 Ještě neví, že Prusko si rozeberou
    všechny okolní státy
  • 00:01:16 a bude úplně vymazáno
    z mapy světa.
  • 00:01:19 -Jsme mocné království.
    -Vím. V Česku se vám říká Prajzsko.
  • 00:01:24 -V Prusku žije mnoho národností.
    Němci, Poláci, Litevci a taky Češi.
  • 00:01:32 -A víš, že bojuješ za království,
  • 00:01:35 které nějaká komise
    po 2. světové válce prostě zruší?
  • 00:01:39 -Ty jsi blázen jakýsi.
    Prusko je obrovské a mocné.
  • 00:01:44 Jak by ho mohl někdo zrušit?!
  • 00:01:46 -Pár prohraných válek, a není.
  • 00:01:52 -Takže jsme prohráli?
  • 00:01:56 -Ale Prušáci žijí dál.
    Na Prajzské.
  • 00:02:08 -Hlučínsku, Opavě a jejímu okolí
    se říká Opavské Slezsko.
  • 00:02:12 Specifickou oblastí tohoto kraje
    je tzv. "prajzská" oblast,
  • 00:02:16 kterou si v minulých stoletích
    přebíraly mocnosti mezi sebou
  • 00:02:20 tak často, že se člověk mohl
    narodit v Prusku,
  • 00:02:23 žít v Československu,
    pak zase v Německu
  • 00:02:26 a zemřít v Československé
    socialistické republice,
  • 00:02:29 případně opět v Československu.
  • 00:02:31 -To vypadá, že cestovali,
    a přitom se nehnuli z domu.
  • 00:02:34 -A podle toho taky vypadá
    i zdejší kuchyně.
  • 00:02:38 Setkává se tady německá, polská
    s českou, moravskou i slezskou.
  • 00:02:42 A v tomto kraji se ještě alespoň
    o svátcích vaří jídla,
  • 00:02:45 jejichž původ sahá
    hluboko do minulosti.
  • 00:02:48 Vedle Vánoc a Velikonoc se
    tradičně vaří o pouti neboli odpustu.
  • 00:02:53 Což je den, ve kterém má
    patron zdejší farnosti svátek.
  • 00:02:57 -Jé, pouť, to mám rád.
    Kolotoče, gumoví hadi a cukrová vata!
  • 00:03:02 -A nejen to.
  • 00:03:04 O těchto svátcích se často servíruje
    třeba slezské nebe,
  • 00:03:07 což jsou bramborové nočky, kluzky,
  • 00:03:10 s černou mačkou z ovoce
    a s uzeným masem.
  • 00:03:13 -Jaj, tak to nevím,
    jestli by mi jelo, jakože chutnalo.
  • 00:03:17 -No mají tady i jiné laskominy,
    třeba cibulové zelí
  • 00:03:20 nebo danfované, tedy dušené zelí.
  • 00:03:23 Z německých zemí se tady dostalo
    hlavní jídlo,
  • 00:03:26 kyselý sleď s bramborem, i jiné
    v Česku neobvyklé kombinace potravin.
  • 00:03:31 -No mě překvapilo už to uzené
    s knedlíkem a ovocnou omáčkou.
  • 00:03:35 -To ještě nic není,
    co teprve takový katharajnský šnicel
  • 00:03:39 neboli kateřinský řízek!
  • 00:03:42 Což je klasický vepřový řízek
    podávaný se zelím a knedlíkem
  • 00:03:46 a pojmenovaný podle
    jedné části města Opavy.
  • 00:03:49 Určitě by tě překvapila i svíčková
    s kraušalátem,
  • 00:03:53 tedy salátem z kyselého zelí
    a mrkve.
  • 00:03:55 -Já jsem celý překvapený.
  • 00:03:57 -Tak to zakončíme moučníkem,
    ty tady mají báječné,
  • 00:04:01 slané i sladké.
  • 00:04:03 Třeba koláče plněné zelím na sladko
  • 00:04:05 polité rozškvařeným špekem
    a pocukrované!
  • 00:04:08 Ale zdejší specialitou jsou koláče
    a o těch bude ještě řeč!
  • 00:04:24 -Tak, přítelíčkové,
    abyste při objednávání
  • 00:04:28 v hlučínské či kravařské restauraci
    nebyli úplně ztraceni,
  • 00:04:32 připravila jsem vám
    rychlý kurz prajzštiny!
  • 00:04:35 Takže když vám někdo nabídne šnicel,
    vězte, že dostanete řízek.
  • 00:04:40 Kněmu můžete mít kobzole,
    zele nebo hauečky.
  • 00:04:44 Tedy brambory, zelí nebo knedlíky.
  • 00:04:47 Když budete mít chuť
    na něco masitého,
  • 00:04:50 dejte si vuřt nebo gardavau.
  • 00:04:52 Na talíř vám přistane
    salám nebo prejt.
  • 00:04:56 Jako sladkou tečku si objednejte
    buchtu se sýrem,
  • 00:04:59 a nebojte,
    dostanete klasickou tvarohovou.
  • 00:05:02 A když si dáte kreple,
    čekají vás chutňoučké koblihy! Mňam!
  • 00:05:08 ZPĚV
  • 00:05:11 -Jak vznikl drát hliníkový,
    za to můžou Prajzáci,
  • 00:05:17 tahali se o ešusy,
    způsobili senzaci.
  • 00:05:25 -Tak, oškrábeme si povařené brambory.
    -Ano, to se dělá nožíkem.
  • 00:05:29 -Správně.
    -A potom je hezky nastrouháme.
  • 00:05:32 -Vezmeme si žloutek. -A mouku!
    -Ano, správně. -Polohrubou!
  • 00:05:38 ?Správně. Přidáme to do mísy.
    -A taky sádlo.
  • 00:05:41 -Tak. A trochu droždí.
    -Aby to trošku nakynulo, že jo?
  • 00:05:46 -Správně. Osolíme, zalijeme mléčkem.
    -A všechno to proňahňáme.
  • 00:05:50 -Správně, tak.
  • 00:05:53 -Rukama je to
    stejně vždycky nejlepší.
  • 00:05:54 -To víš, že ano.
  • 00:05:56 -Tak jsem tady na opravu toho
    kohoutku, panáčku!
  • 00:05:59 -To je skvělé. Vyměníte to celé, že?
  • 00:06:02 -Ne, ne. My na Prajzské
    měníme jen těsnění.
  • 00:06:06 -No jo.
    O vaší šetřivosti se vypráví i vtipy.
  • 00:06:09 -Třeba ten,
  • 00:06:11 jak by Prajzáci zachránili Ostravu
    před bombardováním?
  • 00:06:14 -Cože? Ten neznám.
  • 00:06:16 -Říká se, že kdyby na město
    padala bomba,
  • 00:06:19 tak my ji rozebereme dřív,
    než dopadne.
  • 00:06:23 -To jo. A rozebrali byste ji dřív,
    než byste věděli, k čemu vám to bude.
  • 00:06:27 -Ale to se dá říct skoro o každém.
  • 00:06:31 -No jo, no. Když jablko, tak rajské,
    když děvuchu, tak z Prajzské.
  • 00:06:40 -Všude samé knedlíčky, nudle a noky!
    Pomoc!
  • 00:06:47 -Na Hlučínsku
    i v celém Opavském Slezsku
  • 00:06:50 se stejně jako v jiných krajích
    jídlo začíná polévkou.
  • 00:06:54 Tou nejobyčejnější je
    vodinka nebo vodůvka,
  • 00:06:57 což je vřelou vodou spařený chléb a
    máslem nebo sádlem omaštěná polévka.
  • 00:07:02 Kobzolanka či kobzolová
    je klasická bramboračka
  • 00:07:06 a prdelanka nebo též prdelůvka
    je polévka zabijačková.
  • 00:07:10 Čočkové se tady říká lynsová
    a česnekové česněkuvka.
  • 00:07:16 Vývary mohou být hovjazí, husí
    nebo z kury.
  • 00:07:19 -A to z dubové, nebo březové?
  • 00:07:22 -Ale ne. Když se řekne kura,
    tak to znamená slepice.
  • 00:07:26 Na prajzské se jí maso celý rok.
    Oblíbené je vepřové a uzené.
  • 00:07:30 Ovaru se tady říká podhrdlí
    a slanině prostě špek.
  • 00:07:35 Z vepřového masa se tady připravuje
    tzv. poské maso.
  • 00:07:38 To se připravuje tak,
    že se malé kostky masa vaří se zelím
  • 00:07:42 a podává se s halečkami,
    tedy knedlíky.
  • 00:07:45 Na Velikonoce se jí plecovník,
    to je uzené maso zapečené v chlebu.
  • 00:07:50 -Uzené si nechte,
    ale chlebem nepohrdnu!
  • 00:07:54 -V Opavském Slezsku jsou
    tradičně oblíbené i omáčky.
  • 00:07:58 Ze zeleniny vede zelí
    a z příloh brambory.
  • 00:08:01 Vaří se nedřené, to je ve slupce,
    žertovně nazývané v munduru,
  • 00:08:06 nebo škrobané,
    a buď celé nebo pomišané,
  • 00:08:10 tím se myslí kaše.
  • 00:08:12 Bramborům smíchaným se škvarky
    se říká zajíc.
  • 00:08:16 -Vykrojíme z těstíčka placičky.
  • 00:08:20 -A na to dáme párek. A špek.
    -A cibulku.
  • 00:08:29 -Bajaja!
    -Horymír.
  • 00:08:32 -Nejsi na tohle už trošku moc velká?
    -To je léčba!
  • 00:08:38 -Ty jsi psychouš.
    -Šemíku!
  • 00:08:41 -Jako psychická? Abys nebyla cik-cak?
    -Váňa!
  • 00:08:45 -Opravdový kůň má totiž
    podobnou chůzi jako člověk.
  • 00:08:50 -Akorát má o dvě nohy navíc, co?
  • 00:08:54 -Jízdou na koni posiluješ svoji
    motoriku, schopnost se pohybovat.
  • 00:09:00 -Ale vždyť je to kůň!
    Ten přece nemá motor.
  • 00:09:04 -Co děláš?!
  • 00:09:07 A takové léčbě jízdou na koni
    se říká hypoterapie.
  • 00:09:12 Tak klídek, klídek.
    Hodný Šemík.
  • 00:09:15 -Ale na vycpaném koni to asi nepůjde.
    Leda, že by byl vycpaný zeleninou.
  • 00:09:25 -Rapuncka se na Opavském Slezsku
    říkalo malé listové zelenině,
  • 00:09:30 kterou dnes známe jako polníček.
  • 00:09:33 Tato jarní rostlinka podle pamětníků
    rostla skoro na každém záhumenku
  • 00:09:37 a byla ve vyhlášené zelinářské
    oblasti první jarní zeleninou.
  • 00:09:42 Dnes si tento salátek musíme
    kupovat v supermarketech
  • 00:09:45 a velmi často se jedná
    o předražené dovozové zboží.
  • 00:09:49 Je škoda, že se z této
    levné lidové stravy stal luxus.
  • 00:09:53 Naši předkové k přípravě salátu
    přistupovali trochu jinak
  • 00:09:56 než my dnes.
  • 00:09:58 Zelenina byla často doplněna
    o dnes tolik proklínané kalorie.
  • 00:10:02 Ale i dnes může být polníček
    předkrmem, lehkým obědem nebo večeří.
  • 00:10:26 ZPĚV
  • 00:10:28 -Není zajíc jako zajíc,
    na Prajzské je králem tradic,
  • 00:10:33 je to kobzol se škvarkou
    zapíjený kořalkou,
  • 00:10:38 je to kobzol se škvarkou
    zapíjeny kořalkou.
  • 00:10:45 -Pokud jste někdy byli na návštěvě
    u původních obyvatel Hlučínska,
  • 00:10:49 Prajzáků, určitě jste ochutnali
    hlučínské koláče,
  • 00:10:53 na které jsou náležitě hrdí.
  • 00:10:55 -Ale jak poznám ty hlučínské?
  • 00:10:58 -Jsou mnohem větší
    a také mají zvláštní posypku,
  • 00:11:01 která se vyrábí uždibováním
    a tvarováním těsta.
  • 00:11:05 Je v nich hodně tuku,
  • 00:11:06 dříve do nich hospodyňky přidávaly
    dokonce i husí sádlo.
  • 00:11:10 Koláče tak zůstávaly dlouho vláčné.
  • 00:11:13 Do posypky se ale používalo
    jen máslo.
  • 00:11:16 Původní hlučínský koláč měl v průměru
    15 centimetrů
  • 00:11:20 a plnil se nádivkou
    povidlovou, makovou nebo tvarohovou.
  • 00:11:24 Ač se ve všech vesnicích
    jmenují stejně,
  • 00:11:27 v každé jsou koláče trochu jiné.
  • 00:11:30 A recept se předává
    z generace na generaci.
  • 00:11:32 -Já bych si raději převzal
    přímo nějaký ten koláček, že jo.
  • 00:11:38 -Tak, teď z toho uděláme takové
    krásné kuličky.
  • 00:11:41 -No, řekněme koblížky.
    -Ale kulička je to trošku taky, že.
  • 00:11:47 -Trošičku. A dáme to hezky na plech.
    -To je proto, aby se to nerozsypalo.
  • 00:11:52 -Ano. Na pečící papír,
    aby se nám to nepřipeklo.
  • 00:11:56 -A dáme to do trouby na kolik?
    Na 1 850 000 °C.
  • 00:12:01 -Jdu se schovat do bunkru.
    -Ty máš bunkr?
  • 00:12:07 -No, koupila jsem si pevnost
    z 2. světové války.
  • 00:12:12 Víš, kolik jich na Hlučínsku je?
  • 00:12:14 -To se tak bojíš,
    že bude další válka?
  • 00:12:18 -Ne, ale dýchá to na mě historií.
  • 00:12:22 -Tak to sis mohla koupit divan,
    komodu nebo brnění!
  • 00:12:26 Vždyť to je přece levnější.
  • 00:12:28 -Víš, jaké to msuelo být?
  • 00:12:31 Sedět mezi tou masou betonu
    a čekat na nepřátelský útok?
  • 00:12:35 -Rozhodně horší než čekat,
    až se upečou buchty.
  • 00:12:41 ZPĚV
  • 00:12:44 -Hlučínské koláče,
    ty jsou chloubou Slezska,
  • 00:12:49 ten, kdo je ochutnal,
    půl hodiny tleská.
  • 00:12:57 -Babička upekla krásné koláčky
    a dala je ochladit na kuchyňské okno.
  • 00:13:01 Jeden z nich se začal vrtět
    a pošťuchovat kamarády:
  • 00:13:05 "Kluci, pojďte!
    Utečeme, než nás snědí!"
  • 00:13:09 -Trochu se zavrtěl,
    a už byl dole pod oknem.
  • 00:13:13 A spadl zrovna před hlídku mravenců.
  • 00:13:16 Mravenčí velitel křičí:
    "Koláčku stůj, budeš poklad můj!"
  • 00:13:20 Ale koláček se převalil
    a kutálí se pryč.
  • 00:13:24 "To víš,
    pro tebe mne babička nepekla!"
  • 00:13:28 Když tu mu cestu přehradil
    pes Žeryk:
  • 00:13:30 "Stůj koláčku, stůj!
    Budeš oběd můj!"
  • 00:13:34 "Ani mě nenapadne!"
    povídá koláček a pelášil dál.
  • 00:13:38 Ale na louce za domem
    se pase koza Róza,
  • 00:13:41 nejmlsnější stvoření široko daleko.
  • 00:13:44 "Stůj, koláčku kulatý,
    budem šťastní já i ty!"
  • 00:13:49 "To víš, ty kozo!
    Pro tebe mne babička nepekla!"
  • 00:13:52 zabrblá koláček
    a už se valí dál.
  • 00:13:55 Dokutálí se na chodník,
  • 00:13:57 po kterém jdou právě děti
    na návštěvu k babičce.
  • 00:14:00 "Jé podívejte, koláček
    jako od babičky!" povídá Alenka
  • 00:14:04 a zvedla ho ze země.
  • 00:14:06 Chce si kousnout,
    ale koláček je celý ušmudlaný.
  • 00:14:10 Vyhodit ho je ale škoda,
    tak dá kousek mlsné koze,
  • 00:14:14 kousek psovi na dvorku a zbylé
    drobečky vyhodí do trávy mravencům.
  • 00:14:20 A to už je vítá babička
    s plnou mísou zbylých koláčků.
  • 00:14:24 Takže nakonec si pochutnali všichni.
    Jen na dědečka nezbylo, přišel pozdě.
  • 00:14:29 Ale babička mu zítra
    upeče koláčky nové.
  • 00:14:33 Jen by je asi neměla
    dávat chladit na okno, že?
  • 00:14:47 -Vytáhneme to pěkně z trouby.
    -Jé, a už to budeme papat.
  • 00:14:52 -Kdepak, ještě to osmahneme.
  • 00:14:54 -Aha, takže rozehřejem olej
    a dáme to do oleje.
  • 00:14:56 -To krásně voní!
    -A jak je to dozlatova opečené!
  • 00:15:02 -Já mám na to už takovou chuť.
    -To ne, to je všechno moje.
  • 00:15:05 -Ne, ne, ne, hezky se rozdělíme.
    -Ne, to všechno sním já, ti říkám.
  • 00:15:09 -To by tě nebavilo,
    všechno sníst sám.
  • 00:15:12 -Bavilo!
  • 00:15:14 -Nespadl mi tady míček?
    -Je to možné. Okno bylo otevřené.
  • 00:15:19 -A jo. Támhle je!
  • 00:15:24 Odpálila jsem ho až sem
    z golfového hřiště v Šilheřovicích.
  • 00:15:30 -V Šilheřovicích? To je hodně daleko!
    A co s ním teď budeš dělat?
  • 00:15:34 -Teď ho musím odpálit dál.
    -Kam dál?
  • 00:15:38 -Nejbližší jamka je v Kravařích.
    -Ale to je pěkná dálka!
  • 00:15:44 -Je. Ale já mám sílu Pipi Punčochaté.
  • 00:15:48 -Víš co, Pipi?
    Tak použij třeba tuhle jamku.
  • 00:15:51 -No jo.
    -Hurá!
  • 00:15:54 Jak by asi chutnal uvařený?
  • 00:16:01 -Na Hlučínsku si pasáci o svatodušním
    svátku dělali tzv. smažinku.
  • 00:16:06 Na pastvu si každý z nich přinesl
    tolik vajec,
  • 00:16:10 kolik měl kusů dobytka,
    některý do měchu nabral dříví,
  • 00:16:13 kus slaniny,
    jiný zase vzal z domu kastrol.
  • 00:16:16 Vše se odehrálo tak,
    že na pastvě nejprve kutáleli
  • 00:16:20 vejce okolo krav,
    a potom začala pasácká hostina.
  • 00:16:24 Smažinku z vajec si na venkovním ohni
    tradičně dodnes dělá
  • 00:16:28 spousta rodin nebo kamarádů
    a slaví tak začátek jara.
  • 00:16:51 -A nakonec ještě trochu
    gurmánské prajzštiny, moji milí!
  • 00:16:55 Šurimajzl není zaříkadlo,
    ale pokrm z fazolí.
  • 00:16:59 Pospolka není sousedské sdružení,
  • 00:17:02 ale pokrm podobný
    známějšímu židovskému šouletu.
  • 00:17:06 A kluzky nejsou brusle, ale pouze
    a jedině asi 5centimetrové knedlíčky.
  • 00:17:12 Jejich barva je žlutá až bílá
    podle použitých brambor.
  • 00:17:16 Mají důlek, aby zachytával omáčku.
  • 00:17:19 Vařením jsou na povrchu
    mírně oslizlé.
  • 00:17:22 Prostě kluzky jsou kluzké. Kvok.
  • 00:17:27 -Tak, ségra, podávají se slané
    bramborové koblihy. Dobrou chuť.
  • 00:17:30 -Bráška, dík. A víš, že Hlučínsko je
    protkáno cyklistickými stezkami?
  • 00:17:35 -Já vím. Říká se mu prajzský
    cyklistický ráj.
  • 00:17:38 -Vedou hlavně po lesních
    a málo frekventovaných cestách.
  • 00:17:42 Jé, podívej!
    Za oknem jedou turisté na kolech!
  • 00:17:47 -Pozor!
  • 00:17:54 -Hmmm, ty savé papírové potisky
    byly ale výborné!
  • 00:17:59 -Chtěl jsi říct
    slané bramborové koblihy!
  • 00:18:02 -No jasně! Hobliny!
    -Tak to je dnes marnost od začátku?
  • 00:18:07 -Hele, řeknu ti celý recept,
    aby sis to zapamatovala.
  • 00:18:11 -No to se máme na co těšit!
    -Oskárek nastrouhal uvařené mramory.
  • 00:18:16 -Myslel jsi brambory.
    -No jasně!
  • 00:18:19 A pak k nim přidal mouku, žloutky,
    mléko, tuk, sůl, droždí
  • 00:18:23 a pak ze všeho zpitvořil gesto.
  • 00:18:27 -Vytvořil těsto. Těsto!
    -No jasně!
  • 00:18:30 To těsto vyválel, vykrájel kolečka
    a na ně dával uzené s česnekem
  • 00:18:36 a zatoulanou Karkulkou.
  • 00:18:39 -S osmaženou cibulkou!
    No, ještěže jsi to nevařil ty.
  • 00:18:42 -Pak z těch koleček udělal uzavřené
    koblížky a na mechu převlékl v boudě.
  • 00:18:48 -Na plechu předpekl v troubě!
  • 00:18:51 -No a pak koblížky osmažil
    na rozpáleném tuku,
  • 00:18:55 usušil v ubrousku
    a podával s pekelným diktátem.
  • 00:18:59 -S diktátem? Se zelným salátem!
    -Tak jsem to nakonec zvadl!
  • 00:19:05 -Myslíš zvládl.
    Maminko, ty to slyšíš.
  • 00:19:08 U všech plamenů!
  • 00:19:10 -Dneska jsem se pěkně nazobala,
    mám plné bříško koláčků
  • 00:19:15 a střeva zelí, tak doufám,
    že mě to rozveselí!
  • 00:19:19 A vy hezky,
    jak už je vašim dobrým zvykem,
  • 00:19:22 kreslete a pište,
    co vám chutná a co máte rádi.
  • 00:19:25 Pa, pa, pa!
  • 00:19:26 -A hlavně vařte vesele,
    draci moji, lépe to chutná.
  • 00:19:29 ZPĚV
  • 00:19:31 -Kuchaříci ví, jak na to,
    překvapí vždy, celkem vzato,
  • 00:19:34 koukni na ně, pak to zkus,
    na dobroty mají vkus.
  • 00:19:39 Je s nimi psina,
    jsou to prima draci,
  • 00:19:42 vaří líp než v restauraci,
    tak s námi chvíli buď,
  • 00:19:46 přejem dobrou chuť.
  • 00:19:49 -Mňam.
  • 00:19:51 Skryté titulky: Věra Šimarová
    Česká televize, 2018

Související